Jeanne van Rijs: Kleine tuin, mooie tuin! Deel 2

Kleine tuin met een concept wordt een mooie tuin

Een kleine tuin biedt heel goede kansen om er een mooie en fijne tuin van te maken. In het vorige bericht van deze reeks (….) beschreef ik dat al. Een kleine tuin krijgt een sterke uitstraling als het je lukt om een concept/een idee als basis te nemen en alles in de nieuwe tuin in dienst te stellen van dit concept. Dit staat garant voor eenheid en een bijzondere tuin waar je jaren van kunt genieten.

Hoe laat je een kleine tuin groter lijken?

Door te spelen met lijnen en effecten heeft een goede ontwerper verschillende mogelijkheden om de beleving van een ruimte optisch te veranderen. Met ‘optisch’ bedoel ik datgene wat je ogenschijnlijk waarneemt. Zo kan een ruimte groter, langer of breder lijken dan hij daadwerkelijk is. Deze effecten kunnen sterk zijn en het grappige is dat ze soms zelfs op papieren ontwerp zichtbaar zijn. Je kunt het effect in de tuin ook al zien als je simpelweg een lange plank in de tuin legt. Of hij parallel aan de achtergevel of haaks erop ligt, is een zichtbaar ander resultaat. Verbeeld de toekomstige plaats van een boom in de tuin door een omgekeerde bezemsteel in de grond te steken en het effect wordt duidelijk.

Tips om de tuin optisch te veranderen

Het optisch veranderen van de ruimte in de tuin is natuurlijk een illusie; de tuin wordt er qua vierkante meters echt niet groter op. Soms is het toch prettig met illusies te leven, dus waarom hier niet……?! Hoe je je tuin daadwerkelijk groter, dieper of juist breder te laten lijken, kan als een aantal ‘tips en tricks’ worden weergegeven.

Tip 1 Hoe ‘maak’ ik mijn tuin breder of langer?

Door de lijnen/vlakken van het ontwerp in de breedte of juist in de lengte te leggen, wek je al snel de illusie dat een tuin respectievelijk breder of langer is. Hoe langer je deze lijnen of vlakken maakt des te sterker het effect. Accentueer je de vlakken nog eens met haagjes of banken die in dezelfde richting georiënteerd zijn, dan wordt het effect nog verder vergroot.

Tip 2 Hoe laat ik mijn tuin dieper lijken?

Wil je graag dat je tuin dieper lijkt dan hij daadwerkelijk is dan heb je een aantal trucs voorhanden. Hoe meer je ervan op een goede manier in het ontwerp verwerkt des te groter het effect.

2.1 zet iets op de voorgrond en je tuin lijkt dieper

Door een hoger element op de voorgrond te zetten, lijkt alles wat daarachter komt verder weg. Je creëert perspectief. Los daarvan ziet de tuin er veel interessanter uit dan wanneer je alles langs de ‘veilige’ zijkant opbouwt. Dat hogere element kan van alles zijn; een kleine boom, een hoger siergras, een vogeldrinkschaal op een zuil.

2.2 Het coulissen effect is een oplossing om een tuin dieper te ervaren

Dit is een begrip uit de toneel wereld. De lange gordijnen die aan weerzijde van het toneel hangen, hangen daar niet voor niets. Ze scheppen de illusie dat de ruimte er achter dieper is dan in realiteit. Dit kun je ook in de tuin gebruiken. Zet bijvoorbeeld dwars geplaatste hagen in elkaars verlengde met een opening ertussen. Kijk je tussen de hagen door, dan lijkt alles erachter verder weg. Deze truc zie je heel veel in klassieke tuinen toegepast.

2.3 Schuine lijnen bieden een verruimend effect

Schuine lijnen zijn langere lijnen. Het oog volgt altijd onbewust een lijn. Als je dus veel schuin op de gevel staande lijnen gebruikt, dan zal het oog die lange lijnen volgen. Onbewust wordt er geregistreerd dat je er langer over doet om van het begin naar het eind te kijken, dus dat de ruimte kennelijk groter is. Dit effect werkt goed, maar zelf pas ik het weinig toe omdat het snel wat gekunsteld lijkt. Wanneer er in de gevel van een huis echter een schuine zijde is, dan wordt het logisch om een schuine lijn in de tuin te introduceren met het verruimende effect als bonus.

2.4 Door een langere wandeling lijkt je tuin groter

Ook in een kleine tuin kun je een wandeling maken. Zorg dat je langs de grenzen van je perceel kunt wandelen en je waant jezelf, sterk uitgedrukt, een groot grondbezitter! Zou je maar een kort pad vanaf de keukendeur tot het terras achter in de tuin gemaakt hebben dan kun je maar een klein stukje lopen en kom je nooit bij de grenzen van je tuin. Je ervaart dan nooit hoe groot het daadwerkelijk is. Een bijkomend voordeel is dat er op deze manier onderhoudspaden ontstaan die het snoeien van je hagen gemakkelijk kunnen maken.

Dit zijn wel de belangrijkste ‘tips en tricks’ om een tuin groter te laten lijken dan hij echt is. Maar er zijn er nog meer. Je kunt ze natuurlijk zelf toepassen, maar vaak is het beter een ontwerper te vragen zodat je tuin daadwerkelijk een eenheid wordt en geen verzameling van losse elementen.

Kijk hier voor het boek dat Jeanne van Rijs met enkele collega’s schreef over dit onderwerp.

Jeanne van Rijs | Oxalis tuinontwerpen | Website

Recente berichten

Volg tuinenstruinen.org

Volg tuinenstruinen.org en ontvang bij elk nieuw artikel een email notificatie in uw postvak