By Oudolf: Oudolf Garden Detroit

Waar je ook kijkt op de website van dit project, nergens is een andere naam te vinden, dus dan heet het echt Oudolf Garden Detroit. Dat is toch eigenlijk het summum in de tuinarchitectuur, de tuin die je hebt ontworpen, waar ook enkele uitdagingen in waren, draagt jouw naam.

TRANSLATION BUTTON CAN BE FOUND UNDER THIS POST

Normaliter moet er een tuin of park op een bepaalde plek komen en wordt daar een tuin-, en landschapsarchitect bij gezocht of volgt een inschrijving. Nu is de ontwerper het uitgangspunt en kiest deze uit verschillende locaties.

Piet heeft ondertussen een groot aantal projecten in binnen-, en buitenland ontworpen. Het is toch eigenlijk te gek voor woorden dat Oudolf in het buitenland bekender is dan in eigen land. Laten we het calvinisme eens voor wat het is en trots zijn op onze landgenoot die het behoorlijk ver heeft geschopt in de internationale tuinarchitectuur. Laten we deze trots samengaan met meer waardering voor tuin en park.

Bij het ontwerpen van deze tuin liet Piet Oudolf zich inspireren door de energie van de stad Detroit. Oudolf maakte een ontwerp voor een publieke naturalistische tuin op Belle Isle. Vanuit een artistiek en ecologische benadering koos hij uit vaste planten, grassen, heesters en bomen. Veranderende texturen, beweging van de grassen en kleuren voor een tuin waarin in alle seizoenen attractief zijn.

Detroit was eens het middelpunt van de Amerikaanse auto-industrie. De stad heeft zichzelf opnieuw uitgevonden. In de stad bevinden zich veel groene buurtprojecten en nieuwe tuinbouw zoals Aquaponics in leegstaande bedrijfspanden.

Voor dit project zijn de verwachtingen hoog als het gaat over het bezoekersaantal, er worden ook veel bezoekers van buiten de stad verwacht zoals bij andere tuinen van Piet Oudolf. Dit zijn bijvoorbeeld de High Line in New York en de Lurie Garden in Chicago (e.a).

Het credo van de tuin in Detroit is:

Bringing people together around a new kind of garden.

Roy Diblik en Austin Eischeid maakten deel uit van een groep vaklieden en vrijwilligers die in een week tijd zo’n 26.000 planten in de grond moeten zien te krijgen. De tuin gaat over het creëren van momenten en het uitlokken van emoties volgens Austin Eischeid, een tuinontwerper uit Chicago die zo om en nabij 10 projecten met Piet Oudolf heeft samengewerkt.

Roy Diblik, een tuinontwerper en eigenaar van een kwekerij voor vaste planten heeft al ruim 20 jaar met Oudolf gewerkt. Hun eerste samenwerking was bij het realiseren van de Lurie Garden in Chicago. Deze Oudolftuin in Detroit had zijn start in 2020, later in dat jaar als de herfst zijn intrede doet volgt de regentuin en het planten van de bollen.

De aanplant van deze week komt meer dan drie jaar nadat leden van de Garden Club of Michigan een brief schreven aan Oudolf, een rockster in de tuinenwereld die bekend staat om zijn evoluerende tuinen, en hem vroegen om naar Detroit te komen om een tuin aan te leggen. Oudolf stemde toe en koos de locatie op Belle Isle als de juiste plek.

Duncan Campbell Garden Club of Michigan

Vanaf het begin, zo’n drie jaar geleden hebben vrijwilligers geld ingezameld. Het gaat hier om een bedrag van $ 3 miljoen, de helft komt van grote sponsors en de andere helft van kleinere bedragen. De kosten zijn voor het aanleggen en onderhouden van de Oudolftuin. Een tegenslag, in de vorm van overstromingen, vlak voor de geplande werkzaamheden in 2019 dwong iedereen tot een jaar uitstel. Het ontwerp werd in deze periode aangepast, er kwamen verhoogde borders en een regentuin bij.

Diblik is in de afgelopen bijna 20 jaar aardig vaardig geworden als het gaat over het overzetten van Oudolf’s ontwerpen, die tot in detail zijn uitgewerkt, op papier naar de kale aarde. Als de tuin eenmaal is aangelegd en de planten wat voller worden dan zal er een tuin ontstaan die de stad nog nooit eerder heeft gezien. De tuin bestaat dan veelal uit vaste planten waarvan er veel inheems zijn voor het mid-westen van de V.S. Ook is er een variatie van Salvia, Sedum, Molinia grassen en heel veel meer.

De gebogen borders worden van elkaar gescheiden door paden die uiteindelijk worden voorzien van gemalen graniet. Bezoekers kunnen zich dan door de beplanting begeven en zich ermee verbonden voelen, in plaats van borders waar je alleen voor kunt staan. Het onderdeel uitmaken van een tuin die voelt als heel natuurlijk voorziet in een steeds groter wordende behoefte.

Tijdens de lockdownperiodes hebben veel stedelingen wereldwijd het tuinieren in eigen (vaak beperkte) ruimte herontdekt, meer en meer worden balkon, muur en dak gebruikt om te vergroenen, ook in huis zien we steeds meer kamerplanten.

Gebruik de pijltjes in het midden om de foto’s te vergelijken

Hadden ze in Detroit eerst last van overstromingen nu kwam daar de corona-pandemie overheen. De meer dan 100 vrijwilligers, afkomstig uit diverse landen moesten worden afgezegd. Daar voor in de plaats kwam er een team van professionals en betaalde (vrijwillige) krachten. Dit jaar (2021) zal de tuin er al een stuk bloeiender uitzien maar in het tweede jaar geven de vaste planten meer bloei. Wij houden u daarvan op de hoogte.

De opening van de tuin staat gepland voor zomer 2021

Bekijk ook het videokanaal van Roy Diblik op YouTube en de website van Austin Eischeid

Video’s over Piet Oudolf op FloraTube

website Oudolf Garden Detroit | website Piet Oudolf

Meer Piet Oudolf tuinen en parken;

Trentham tuinen, van Lancelot ‘Capability’ Brown tot Piet Oudolf, Nigel Dunnett en Tom Stuart-Smith

De tuinen op het Trentham landgoed behoren tot de top in het V.K. De tuinen zijn ondertussen wereldberoemd. Na een lange geschiedenis als de Staffordshire zetel van de hertog van Sutherland, werd de aanleg van het landschapspark een van de eerste projecten van Lancelot ‘Capability’ Brown. Nadat het landgoed werd verkocht in 1979 raakte het…

Tuinvedettes uit GJ. Deunk’s archief – Piet en Anja Oudolf

PIET EN ANJA OUDOLF (1994) Ze zijn de hele zomer druk op hun kwekerij verscholen in het Achterhoekse Hummelo. Liefhebbers weten de weg en komen van ver om de Oudolfplanten uit te zoeken. Kwekerij en privétuin vragen alle aandacht van Piet en Anja Oudolf en hun dames en heren assistenten. Verder zijn er nog vele…

By Oudolf, Bury Court Gardens

Deze tuin was in 1996 de eerste opdracht van Piet Oudolf in Engeland. De meeste Britten hadden in de jaren negentig wel over Oudolf gehoord maar waren in de veronderstelling dat hij een plantenkweker was die veel nieuwe soorten op de markt bracht, en als bijzaak ook nog wat tuinen ontwierp. Het omgekeerde was waar,…

By Oudolf, High Line Park New York City

Dankzij de enorme inzet en vastberadenheid van twee jongemannen uit New York City is er uiteindelijk aan de zuidkant van Manhattan een park gekomen dat zeer succesvol is geworden. Het park gelegen op een eens verwaarloosd stuk verhoogd spoorlijn is een innovatief en trendsettend stuk openbaar groen geworden. Daarbij kwam de positieve invloed van het…

By Oudolf – Hauser en Wirth, Somerset England

Op nationaal en internationaal niveau is Piet Oudolf de bekendste Nederlandse tuin- en landschapsontwerper. Zijn tuinen sieren veel iconische plekken op het westelijk halfrond van het Droompark in Zweden, het vlinderhof in Nederland tot aan veel tuinen in de V.S zoals de Lurie Garden in Chicago en de Highline in New York en nog vele…

By Oudolf, De Vlinderhof in Utrecht

Op 24 mei in 2014 was de opening van de Vlinderhof in het Utrechtse Maximapark. Al jarenlang kunnen inwoners van Chicago, New York en het Zweedse Enköping genieten van en in de creaties van Piet Oudolf in een openbaar park. Nu kunnen ook Nederlanders genieten van een grote Oudolftuin in een openbare gelegenheid. Marc Kikkert. Één…

Volg tuinenstruinen.org en ontvang bij elk nieuw artikel een email notificatie in uw postvak

Recente berichten

Beeldmateriaal; screenshots YouTube