Cotoneaster, kampioen luchtvervuiling opvangen

Wetenschappers van het Britse Royal Horticultural Society (RHS) doen constant onderzoek naar een groot aantal zaken van tuinen en tuinieren tot de klimaatproblematiek en hoe planten ingezet kunnen worden om ons welbehagen te vergroten. Bij dit onderzoek werden een aantal struiken of heesters onderzocht naar hun eigenschappen om de lucht te zuiveren bij vervuilde lucht veroorzaakt door auto’s.

Wetenschappers van de RHS concludeerden in hun rapportage dat de Cotoneaster franchetii, met zijn bossige groeiwijze en harige bladeren, het beste in staat was om verontreinigde deeltjes in de lucht op te vangen. Een nieuw RHS rapport dat naar de effectiviteit van hagen kijkt, omdat luchtvervuiling barrières onthult dat in vervuilende lucht Cotoneaster franchetii ten minste 20% effectiever is bij het opvangen van vervuiling in vergelijking met andere struiken.

Cotoneaster franchetti

Cotoneaster is een plant die bij de rozenfamilie hoort (Rosaceae). De Nederlandse naam is dwergmispel

Groenblijvende of niet geheel groenblijvende gebogen heester. Deze soort kan 3 meter hoog en 3 meter breed worden. De ovale, grijsgroene bladeren zijn aan de onderzijde wit. Vormt kleine zachtroze tot witte bloemetjes. Gevolgd door een overdaad aan langwerpige, helder oranjerode bessen.

Slechte luchtkwaliteit is het grootste milieurisico voor de Britse volksgezondheid en volgens een recente RHS-enquête onder 2.056 volwassenen beïnvloedt luchtvervuiling een op de drie personen (33%) in het VK.

Echter, slechts 6% neemt actieve stappen in de tuin om het te helpen verlichten. In Londen worden bijna zes op 10 (59%) beïnvloed door luchtvervuiling en zijn bijna een kwartaal (22%) van Londenaren ‘significant beïnvloed’ maar slechts 4% beplant zijn tuin of balkon met vervuiling in gedachten.

We weten dat in slechts zeven dagen een goed onderhouden haag met een lengte van één meter dezelfde hoeveelheid vervuiling zal opvangen die een gemiddelde auto over een rit van 500 mijl (= 804,672 km) uitstoot.

“De Cotoneaster franchetii vangt 20% meer emissies dan andere hagen die we hebben getest, dus zou het ideaal zijn langs drukke wegen en knooppunten met veel kans op verontreiniging. Voor andere gebieden waar het aanmoedigen van biodiversiteit en bestuivers de sleutel is, zou een mix van verschillende haagplanten worden aanbevolen. “

Bron

Volg tuinenstruinen.org en ontvang bij elk nieuw artikel een email notificatie in uw postvak

Bekijk ook eens deze berichten over hagen

Een rozenhaag; mooi en veilig

In veel tuinen in Nederland en Vlaanderen is de roos nog steeds een populaire plant. Helaas is de schutting ook vrij populair als erfafscheiding. Terwijl het nog niet eens zo lang geleden was dat de erfafscheiding bestond uit planten, vaak werd de Liguster gebruikt of waren dit coniferen. Door de hernieuwde belangstelling voor planten zou…

Een mooie haag is de trots van elke tuinliefhebber

Een haag is een van de oudste manieren om een grens aan te geven. Hagen kunnen dienen als afbakening en bescherming. Hagen zijn ook vaak de plekken waar veel vogels voedsel en bescherming zoeken. Een haag kan ook een mooie achtergrond vormen voor uw beplanting. Door de opkomst van vaak foeilelijke bouwmarkt-schuttingen heeft de haag…