By Oudolf, Bury Court Gardens

Deze tuin was in 1996 de eerste opdracht van Piet Oudolf in Engeland. De meeste Britten hadden in de jaren negentig wel over Oudolf gehoord maar waren in de veronderstelling dat hij een plantenkweker was die veel nieuwe soorten op de markt bracht, en als bijzaak ook nog wat tuinen ontwierp.

Het omgekeerde was waar, en was zijn vrouw Anja verantwoordelijk voor de kwekerij. Het waren vooral planten die Piet miste om in zijn ontwerpen te kunnen gebruiken. Veel van deze hadden Piet en Anja samen ontdekt op één van hun expedities naar bijvoorbeeld de Balkan.

John Coke is de eigenaar van Bury Court, een verlaten boerderij met veel bijgebouwen. Piet Oudolf kende John Coke al enkele jaren, ook hij had een kwekerij, Green Farm Plants. De kwekerij stond bij het grote publiek bekend om de introducties en rariteiten van planten..

De centrale buitenruimte was voor het overgrote gedeelte verhard met beton. Voor het uitvoeren van Piet’s ontwerp moest dus eerst een grote hoeveelheid beton worden verwijderd. Het ontwerp in dit gedeelte wordt gedomineerd door een diagonaal pad, deze loopt vanaf de boerderij richting de enige open plek van dit hof.

Voor veel Britten waren de borders met vaste planten in donkere kleurcombinaties hun eerste kennismaking hiermee. In het begin van de zomer kwamen er mysterieuze combinaties in donkerrode tinten. Een grindtuin was de volgende verrassing. Coke had een bijzondere voorliefde voor mediterrane planten, dus het was haast vanzelfsprekend dat deze planten in zijn nieuwe tuin moesten komen. Planten uit de streek nemen een belangrijke plaats in vooral in de droge tuinen in het Zuidoosten van Engeland.

Voor wat formeels toe te voegen kwamen er een aantal formeel geknipte heesters op de binnenplaats. Ook op de binnenplaats staat een metalen cirkelvormige structuur die als begeleiding dienst doet, voor een Pyrus salicifolia. Een buxusbol omgeven door een halve cirkel van Molinia caerulea. Het belangrijkste deel van de tuin is de deschampsiaweide. Deze weide van 150 m2 bestaat uit één soort gras, Deschampsia ‘Goldtau’ waarvan de zaadpluimen van juli tot in de winter voor een speciaal mysterieus effect zorg dragen.

In de loop van de tijd zijn er vaste planten bijgekomen die dienen als contrast. Dit zijn de aren van Digitalis ferruginea en de dieppaarse bloemen van Allium sphaerocephalon.

website bury court | website piet oudolf

Foto’s 1, 2, 3, 4 Pinterest foto 5 oudolf.com foto 6 Adam Woodruff foto 7, 8, 9 Pinterest foto 10, 11, 12, 13, 14 bury-court.com/gardens/ Inspiratie: landschap in landschap door Piet Oudolf. isbn 978 8989 285 0

Volg tuinenstruinen.org en ontvang bij elk nieuw artikel een email notificatie in uw postvak