Formeel en informeel in de Kilgar Gardens in Ierland

Deze tuinen van ongeveer 1,5 ha zijn aangelegd door Paula Byrne, de eigenaar van Kilgar House & Gardens samen met de in Ierland bekende tuinontwerper Andrew Craigie . Andrew heeft de grote lijnen uitgezet en Paula Byrne heeft voor de groene invulling zorg gedragen.

De Kilgar Gardens omringen een royaal landhuis in Meath, een plaatsje op het Ierse platteland vlak bij de grotere plaats Kilcock. De tuinen zijn een intrigerend mengsel van formele paden en hagen, en een meer natuurlijke informele beplanting.

Wat door de hele tuin terug vinden zijn de strakke hagen van Buxus en haagbeuk, hier en daar onderbroken door vormsnoei in pyramide-vorm en in ‘lollypops’

De borders zijn rijkelijk gevuld met een mix van langlevende planten (vaste planten), kortlevende planten (één en tweejarige planten) en voorjaarsbollen.

De tuinen zijn nu zo’n 14 jaar geleden aangelegd, eerder was het voornamelijk een tuin met veel heesters. Paula vond dit al snel erg saai en benaderde tuinontwerper Andrew Craigie om in grote lijnen een ontwerp te maken. Andrew heeft toen dan ook het padenstelsel, de hagen en in grote lijnen wat aanbevelingen voor de beplanting. Paula’s echtgenoot Thomas is niet echt een tuinier, maar heeft Paula waar hij maar kon geholpen met het realiseren van haar droomtuin.

De tuinen rondom het landhuis zijn een mix van formeel en informeel en bovendien ingedeeld in verschillende tuinkamers. Elke tuinkamer heeft zijn eigen atmosfeer en seizoensgebondenheid. Richting de buitengrens van het perceel krijgt de tuin steeds meer een informeel karakter.

Paula is een liefhebber van rozen, en wie is dat nu eigenlijk niet, waarbij de Rosa ‘Princess Anne’, R. ‘Sir Jonn Betjeman’ en R. ‘Mary Rose’ er voor haar echt uitspringen. De meeste van deze rozen plant zij in groepen van 3 planten.

In het (late) voorjaar zijn twee lange borders voorzien van een grote hoeveelheid tulpen. Tulipa ‘Dolf’s Minuet’, T. ‘Prinses Irene’, T. ‘Jan Reus’ zijn hier haar favorieten. Zeker in de meer formele gedeeltes staat veel vormsnoei (geen flauw idee of de buxusmot de overtocht al heeft gemaakt) van Buxus.

Ook is er in de tuin een pluk-gedeelte te vinden, waar als de tijd daar is weer naar hartenlust kan worden gesnoeid om prachtige boeketten te maken met de fraaiste seizoensbloemen. Bovendien kan het niet verser.

WEBSITE KILGAR GARDENS | WEBSITE RICHARD MURPHY PHOTOGRAPHY

Bekijk ook onderstaande berichten met foto’s van Richard Murphy

Helen Dillon na 44 jaar naar een kleinere maar perfecte tuin

Helen Dillon (Schotse van origine) een beroemde tuinvrouw (etc.) met een opnieuw prachtige tuin in Ierland. Haar vorige tuin was 44 jaar lang een van de meest bezochte privétuinen van Ierland. Haar nieuwe tuin is ook weer een succes. Bovendien is zij tuinontwerper, schrijfster van tuinboeken en publicaties in tuinmagazines en geeft zij masterclasses. Helen…

Jimi Blake’s Hunting Brook Gardens constant “on the move”

Jimi Blake begon in de jaren negentig als tuinbaas in de historische Airfield Gardens in Dundrum, nabij Dublin. heeft Jimi Blake gekscherend de naam van Garden Royalty gekregen. Niet echt vreemd als je bedenkt dat hij nu al ruim 26 jaar op een baanbrekende wijze aan het tuinieren is, zijn ‘Hunting Brooks Garden’ is dan…

Recente berichten: