Gardenista 2021, voorbereiding borders havezate Den Alerdinck (2020) Deel 1

Door Harry Pierik Zwolle februari 2021

De organisatie van het groenevenement Gardenista heeft mij gevraagd om het festivalterrein op het landgoed van havezate Den Alerdinck showfähig te maken. Een eervolle uitdaging die ik graag aanga en om het een goede kans van slagen te geven, wordt dit project stapsgewijs uitgevoerd.

Om te beginnen zijn er in 2020 alvast twee geveltuinen achter het huis, twee rozenperken ervoor en een deel van de rotonde in de oprijlaan ingericht. Vele partners in het groen heb ik bereid gevonden om samen met mij bovengenoemde showelementen voor Gardenista te realiseren.

Terwijl Johan met de graszodensnijder het gras losmaakt, schept Marieke de zoden in de kruiwagen die door Robert in de bak achter de trekker wordt leeg gekiept (v.l.n.r.). Daarachter is ten dele het koetshuis zichtbaar en links van Johan is nog net het toegangshek te zien en de oprit, en iets van de ovale grasrotonde die parallel aan het koetshuis ligt.

Dit zijn overigens permanente borders die zich door de jaren heen op het landgoed zullen blijven ontwikkelen. Het onderhoud zal in alle seizoenen worden uitgevoerd door de elders in dit artikel genoemde hoveniersbedrijven samen met een aantal tuinvrijwilligers, ook van Groei en Bloei .

Op donderdag, 5 maart 2020, hebben we de eerste concrete stap gezet om Gardenista permanent aan te kleden – en daarmee het erf van havezate Den Alerdinck.
Een van mijn groene partners, Hoveniersbedrijf Jan Steenge, heeft hier de voorbereidende werkzaamheden uitgevoerd. Zijn hoveniers begonnen het gras te verwijderen van twee vakken die straks rozentuintjes zullen worden. Deze perken zijn omringd door buxusheggen en flankeren de entree, vlak voor het huis.

Zoden aan de lopende band: op de afvoerbak verlegt Jan er wat, terwijl Johan snijdt, Robert de kruiwagen naar Jan toe rijdt en Marieke ze in de volgende kruiwagen schept (v.l.n.r.). Op deze foto is goed te zien dat beide rozenperken pal voor het huis liggen.

In het toekomstige rozenperk wordt steeds meer grond zichtbaar. Met Marieke, Jan en Johan (v.l.n.r.). Links van Johan, achter de grote vaas, zijn nog net het toegangshek, de oprit en een deel van het gras-ovaal met de fontein te zien.

Marieke verwijdert de laatste zoden van het rechterperk en vooral ook het gras onder de buxus heg.

Als het rozenperk helemaal schoon is, gaat de frees erdoorheen en zullen ingrediënten als bentoniet en bokashi worden toegediend om de structuur van de ondergrond te verbeteren en om de ontwikkeling van het bodemleven te stimuleren.

Het linker perk wordt vrij gemaakt. Marieke, Johan en Robert (v.l.n.r.).

Diezelfde dag hebben we het gras verwijderd van de ‘Broche’ op de ovale rotonde die in de oprit ligt. Van te voren heb ik eerst met de schop en vervolgens met bamboestokjes de lijnen uitgezet.

Jan, Johan, Marieke en Robert (v.l.n.r.) in actie met de ‘Broche’ op het gras-ovaal. Het grootste deel hiervan blijft grasveld, geschikt voor allerlei feestjes en partijen. Het gras buiten de met bamboestokjes afgezette lijnen van de ‘broche’ wordt verwijderd. Links het koetshuis, rechts de havezate.

Het gras is er praktisch af. De vorm van de ‘Broche’ staat. Het aanzicht van Den Alerdinck als je binnenkomt.

Ook deze border zal plantklaar gemaakt worden. Om het helemaal af te maken, krijgt de strakke, vloeiende lijn tussen de border en het grasveldje vorm door een halfsteens gelegde dubbele streklaag. Hiervoor gebruiken we dezelfde elegante gele klinkertjes die het stoepje rondom het koetshuis vormen. Deze volgende stap is gezet door een andere partner in het groen: Stadshovenier Adriaan Mosterman, op woensdag 18 maart 2020.

Tekst & foto’s: Harry Pierik

Onder leiding van Harry Pierik verlenen o.a. de volgende groene partners hun medewerking:

Een verzameling van artikelen door Harry Pierik

Harry Pierik – Gevelborders aan de Amsterdamse Oostenburgergracht deel 2

Oostenburgergracht Amsterdam (2) Voor het pand van Yays, short-stay-plek aan de Oostenburgergracht, richting het Oostelijk havengebied van Amsterdam, ligt aan weerszijden van de hoofdingang een zestig centimeter brede en twintig meter lange geveltuin op het Zuidwesten. Desondanks liggen deze in totaal veertig meter lange bloembedden ’s zomers in de halfschaduw, om precies te zijn onder…

Klik hier voor het volledige artikel

Harry Pierik – gevelborders aan de Amsterdamse Oostenburgergracht

Lopend vanaf het Scheepvaartmuseum over de Eilandenboulevard richting het Oostelijk havengebied van Amsterdam ben je binnen tien minuten bij Yays (www.yays.com) aan de Oostenburgergracht. November 2017, een half jaar na aanleg, met o.a. Het gemarmerde blad van de kerstroos Helleborus x nigercors ‘Penny’s Pink’, de lichtgroene Carex oximensis ‘Everillo’, de bloeiende aartjes van Persicaria amplexicaulis…

Klik hier voor het volledige artikel

Harry Pierik: Sneeuwklokjes in de verborgen stadstuin (2)

Een kleine bloemlezing Als je aan sneeuwklokjesgenieters vraagt welke sneeuwklok ze in hun tuin willen houden als ze er maar één mogen kiezen dan zal één op de tien Galanthus ‘S. Arnott’ noemen. Dit prototype van het sneeuwklokje verspreidt een heerlijke honinggeur, groeit goed, vormt stevige pollen met opgerichte bloemen en is bovendien fraai van…

Klik hier voor het volledige artikel

Harry Pierik: ‘Sneeuwklokjes in de verborgen stadstuin’ (1)

Sneeuwklokjes in de verborgen stadstuin, een (eerste) kleine bloemlezing. Wie geniet er niet van sneeuwklokjes op zachte, zonnige winterdagen. Duizenden door vroege hommels bezochte bloemetjes, porseleinwit, bijna doorschijnend; prille lente in optima forma. ‘Harry, wil je dat echt nóóit, maar dan ook nóóit meer doen!?’, hijgde Marije terwijl ze me inhaalde, ‘Ik ben me kapot…

Klik hier voor het volledige artikel

Harry Pierik; “Het Broerenkerkplein, een oase in de binnenstad van Zwolle”

Tientallen jaren diende het Broerenkerkplein te Zwolle als parkeerplaats tot het in 2003 op de schop ging en volgens ontwerp van landschapsarchitect Peter van Saane opnieuw werd ingericht. Aan mij de uitdaging om voor deze historische plek passende beplanting te bedenken. Over het plein uitgespreid liggen in het verlengde van de Librije drie plantvakken: twee…

Klik hier voor het volledige artikel

Harry Pierik’s Column: Het verborgen paadje langs de hortensiaheuvel

Net buiten het centrum van Zwolle, midden in een oude wijk, bevindt zich mijn verborgen stadstuin. Deze paradijselijk groene wereld van ruim duizend vierkante meter, is enkel met sleutels toegankelijk. Een afspraak maken voor een rondleiding als groep, of gewoon op een open dag langs komen, kan natuurlijk ook. Wie in de tuin is, merkt…

Klik hier voor het volledige artikel

Rotonde aan de Wijheseweg te Zwolle door Harry Pierik

  De gemeente Zwolle heeft een lange, groene traditie van wilde bermen door natuurlijk maaibeheer. Wie vanuit deze stad richting Wijhe rijdt, ziet, nog net binnen de bebouwde kom, een rijk begroeide rotonde opdoemen. Bermen met grassen en inheemse planten flankeren deze weg en aangrenzende stroken bosjes en bomen onttrekken de huizen van Zwolle-Zuid voor…

Klik hier voor het volledige artikel

Volg tuinenstruinen.org en ontvang bij elk nieuw artikel een email notificatie in uw postvak