Harry Pierik – gevelborders aan de Amsterdamse Oostenburgergracht

Lopend vanaf het Scheepvaartmuseum over de Eilandenboulevard richting het Oostelijk havengebied van Amsterdam ben je binnen tien minuten bij Yays (www.yays.com) aan de Oostenburgergracht.

TRANSLATION BUTTON CAN BE FOUND UNDER THIS POST


November 2017, een half jaar na aanleg, met o.a. Het gemarmerde blad van de kerstroos Helleborus x nigercors ‘Penny’s Pink’, de lichtgroene Carex oximensis ‘Everillo’, de bloeiende aartjes van Persicaria amplexicaulis ‘Orangofield’, Nandina domestica ‘ Firepower’ en het lichte oker van Heuchera ‘Caramel’.

Deze voormalige stoommachinefabriek is zorgvuldig gerestaureerd en doet nu dienst als short-stay-plek met drieënveertig appartementen.

November 2017, een half jaar na aanleg, met o.a. bloeiende Mahonia x media, Carex oximensis ‘Everillo’, de compacte Nandina domestica ‘ Firepower’, het dikke zilveren blad van Brunnera macrophylla ‘Seaheart’. Staalblauw zijn de blaadjes van Ruta graveolens ‘Jackman’s Blue’ en monumentengroen Ilex meserveae ‘Blue Angel. Rechts het kopergroen van de herfstvaren Dryopteris erythrosora .

Tegen de monumentale gevel van dit pand prijkt aan weerskanten van de entree, sinds juni 2017, een brede, groene zoom. Deze zeer gevarieerde gevelborder meet veertig meter bij zestig centimeter en is aangelegd door Jan Steenge. (www.hovenierjansteenge.nl)

Juni 2017, net aangelegd, met rechtsonder Nandina domestica ‘Gulf Stream’

Beide overwegend wintergroene borders vormen een rijk gedetailleerde eenheid, ingetogen als geheel, maar kleurrijk in detail.
Enkele tinten verbinden gevel en stoep. Zo weerspiegelt het monumentengroen van de raamkozijnen in hulst en vooral ook in de donkergroene, met zilveren aderen door-marmerde bladeren van de kerstrozen.

Heerlijk geurende Rosa ‘Diamond Jubilee’, juni 2018, een jaar na aanleg.

De horizontale, zachtgele baksteenbanden van het gebouw komen zowel terug in de crèmebonte Buxus sempervirens ‘Elegantissima’, als in het blad van Heuchera ‘Caramel’ en niet te vergeten in de geurende bloemen van Rosa ‘Diamond Jubilee’.

Warmere bruinrode tinten zijn onder andere te vinden in het jonge blad van de diverse Nandina domestica-cultivars, in de bloemen van Mahonia nitens ‘Cabaret’ en in de aartjes van het perzikkruid.

November 2017, een half jaar na aanleg, met o.a. Nandina domestica ‘Gulf Stream’, Persicaria amplexicaulis, ‘Orangofield’, het Kaukasische vergeet-mij-nietje met de groen dooraderde, zilveren bladeren, Brunnera macrophylla ‘Seaheart’, daarachter het blauwgrijze filigrain van Ruta graveolens ‘Jackman’s Blue’ en het roodbruine blad van Heuchera ‘Fire Alarm’.

September 2018 bijna anderhalf jaar na aanleg, met o.a. Het lichtgroene blad van Carex oximensis ‘Everillo’, de compacte hemelse bamboe, Nandina domestica ‘Gulf Stream’, de paarsbloeiende Liriope muscari ‘Moneymaker’, Persicaria amplexicaulis ‘Pink Elephant’, Verbena bonariensis ‘Lollypop’ en het auberginekleurige glimmende blad van het kruipend zenegroen, Ajuga reptans ‘Black Scallop’.

Als fris en oplichtend contrast met muur en stoep dient het lichtgroene blad van struikkamperfoelie Lonicera nitida ‘Baggesen’s Gold’ en van bladhoudende zeggecultivars als Carex x oshimensis ‘Everillo’ en ‘Eversheen’ die vooraan staan en die hier en daar over de kantopsluiting heen zullen groeien.

Mahonia nitens ‘Cabaret’, september 2018

Ook kransbladige Mahonia’s spelen een belangrijke rol in dit ontwerp. Samen met de verschillende Nandina-cultivars zijn zij met hun volume, in dit groene lint, ritmisch geplaatste, donkergroene contrapunten, waarvan sommige langzaam maar zeker boven hun buren uittorenen, én uitdijen, waardoor een breedtewerking ontstaat

Juni 2017, net aangelegd, met o.a. diverse Nandina domestica cultivars en helemaal vooraan Buxus sempervirens ‘Elegantissima’.

Op een regenachtige novemberdag in 2017, ongeveer een half jaar na aanleg, met o.a. de monumentengroene Ilex ‘Blue Angel’, met daaronder het witbonte blad van de wintergroene kardinaalsmuts Euonymus fortunei ‘Emerald Gaiety’, daarboven Fuchsia ‘Tom Thump’, rechtsonder de herfstvaren Dryopteris erythrosora, het auberginekleurige kruipend zenegroen Ajuga reptans ‘Black Scallop’, en het blauwgroene blad van de compacte wijnruit Ruta graveolens ‘Jackman’s Blue’.

November 2017 met o.a. Persicaria amplexicaulis ‘Blackfield’.

Hoe het geheel zich ontwikkelt laat ik in het volgende artikel zien: de geveltuin aan de Oosterburgergracht, ongeveer vier jaar na aanleg…

Harry Pierik

WEBSITE

Bekijk ook deze artikelen van Harry Pierik

Harry Pierik: SECRET GARDEN ZWOLLE (1)

Variatie in groen vermindert de aanmaak van stresshormonen en bevordert positieve gevoelens, kortom: groen maakt gelukkig. Groen borgt afwatering, vermindert hitte, verhoogt soortenrijkdom, ofwel biodiversiteit, en is dus van levensbelang, zéker midden in de stad.

Harry Pierik: SECRET GARDEN ZWOLLE (2)

Gevelgroen op onverwachte plekken, aanleg en onderhoud. De naam Secret Garden staat voor het verrassingselement van deze geveltuinen op soms totaal onverwachte en verborgen plekken en is bedacht door stedelijk beheerder beplanting Tsjerk Jelsma.

Harry Pierik – Drijvende bloembedden in een Zwolse stadsgracht

Thorbeckegracht 11. Hier zijn de huidige rechten en plichten van vorst en volk geboren. Want hier stond de wieg van Johan Rudolph Thorbecke, die in 1848 onze grondwet zou wijzigen en zo de macht van toenmalige koning Willem II inperkte, en daarmee dus die van al diens opvolgers. Ruim tweehonderd jaar later, een paar honderd…

Harry Pierik: ‘Sneeuwklokjes in de verborgen stadstuin’ (1)

Sneeuwklokjes in de verborgen stadstuin, een (eerste) kleine bloemlezing. Wie geniet er niet van sneeuwklokjes op zachte, zonnige winterdagen. Duizenden door vroege hommels bezochte bloemetjes, porseleinwit, bijna doorschijnend; prille lente in optima forma. ‘Harry, wil je dat echt nóóit, maar dan ook nóóit meer doen!?’, hijgde Marije terwijl ze me inhaalde, ‘Ik ben me kapot…

Harry Pierik: Sneeuwklokjes in de verborgen stadstuin (2)

Een kleine bloemlezing Als je aan sneeuwklokjesgenieters vraagt welke sneeuwklok ze in hun tuin willen houden als ze er maar één mogen kiezen dan zal één op de tien Galanthus ‘S. Arnott’ noemen. Dit prototype van het sneeuwklokje verspreidt een heerlijke honinggeur, groeit goed, vormt stevige pollen met opgerichte bloemen en is bovendien fraai van…

Harry Pierik; “Het Broerenkerkplein, een oase in de binnenstad van Zwolle”

Tientallen jaren diende het Broerenkerkplein te Zwolle als parkeerplaats tot het in 2003 op de schop ging en volgens ontwerp van landschapsarchitect Peter van Saane opnieuw werd ingericht. Aan mij de uitdaging om voor deze historische plek passende beplanting te bedenken. Over het plein uitgespreid liggen in het verlengde van de Librije drie plantvakken: twee…

Harry Pierik’s Column: Het verborgen paadje langs de hortensiaheuvel

Net buiten het centrum van Zwolle, midden in een oude wijk, bevindt zich mijn verborgen stadstuin. Deze paradijselijk groene wereld van ruim duizend vierkante meter, is enkel met sleutels toegankelijk. Een afspraak maken voor een rondleiding als groep, of gewoon op een open dag langs komen, kan natuurlijk ook. Wie in de tuin is, merkt…

Rotonde aan de Wijheseweg te Zwolle door Harry Pierik

  De gemeente Zwolle heeft een lange, groene traditie van wilde bermen door natuurlijk maaibeheer. Wie vanuit deze stad richting Wijhe rijdt, ziet, nog net binnen de bebouwde kom, een rijk begroeide rotonde opdoemen. Bermen met grassen en inheemse planten flankeren deze weg en aangrenzende stroken bosjes en bomen onttrekken de huizen van Zwolle-Zuid voor…

Mis geen bericht en ontvang een email notificatie voor elk nieuw bericht

Gebruik het formulier hieronder om u in te schrijven. Afmelden kan bij elke email.

Meeste recente berichten