Amerikaanse tuinontwerper Adam Woodruff ontwerpt zijn eigen tuin

De tuinen die de Amerikaanse tuin- en landschapsontwerper Adam Woodruff ontwerpt in de naturalistische stijl zijn van een dusdanig niveau dat ze hier al in 2013 waren opgevallen. Er waren twee tuinen waar TuinenStruinen destijds aandacht aan heeft besteed, dit was de Jones Road Garden bij een woning en een tuin bij de Bank of Springfield. Bij deze laatste tuin bij een bankgebouw werden ook veel planten verwerkt die bij ons als kamerplant bekend staan.

TRANSLATION BUTTON CAN BE FOUND UNDER THIS POST

Zijn stijl van ontwerpen vallen onder de noemer; naturalistisch. Als het maar even qua klimaat kan bevatten zijn tuinen ook tropische planten. Adam noemt Piet Oudolf zijn inspirator op het gebied van naturalistische ontwerpen voor tuin en park. Adam heeft Piet Oudolf ook al enkele malen ontmoet en heeft van de meester ook complimenten gekregen over zijn werken. Onlangs was zijn eigen tuin aan de beurt in Marblehead, Massachusetts, U.S.A. die hij heeft ontworpen samen met tuinontwerper Matthew Cunningham.

De planten in de tuin zijn nog jong, zodat de tuin nog niet het eindbeeld geeft. De foto’s zijn gemaakt 5 maanden na aanplant.

Dit zijn in feite ontwerpen met de natuur als inspiratie, het zijn dus stukjes nagebootste natuur en geven hier een ideaalbeeld van. Doordat het uiterlijk van deze tuinen erg natuurlijk op eenieder overkomt wordt vaak niet gedacht dat het in feite zeer complexe ontwerpen zijn, waarbij een grote kennis van planten en de ecologie daarvan niet kunnen ontbreken.

Bij Adam zit die plantenkennis wel goed. Vanaf jonge leeftijd raakte hij al in planten en natuur geïnteresseerd. Dit leidde uiteindelijk tot het behalen van een graad in plantkunde aan de universiteit van Eastern Illinois.

De tuin van Adam Woodruff is gelegen in het historische gedeelte van Marblehead, Massachusetts. De tuin ligt achter een jachtwerf en is via een straat met een recht van overpad te betreden voor de aanliggende huiseigenaren.

Om de tuin op een gelijk niveau te brengen, is voor een duurzame oplossing gekozen door het herbruik van granieten platen voor de ophoging en als bestrating. Het nieuwe tuinpad geeft verbinding tussen twee nieuwe terrassen. Om een intieme sfeer te creëren is er een haag geplant langs de gehele achterzijde

De belangrijkste beplanting stroomt als een rivier tussen de twee terrassen door. Deze beplanting bestaat uit 30 soorten planten. Adam en Matthew noemen dit dan ook een experimentele matrix. De 30 soorten in de beplanting zijn te verdelen in laagblijvende vaste planten, grassen, bolgewassen en éénjarige planten. De matrixbeplanting heeft diagonale lijnen.

Wat is een matrixbeplanting?

De meeste ontwerpers van (naturalistische) tuinen gebruiken een verdeling van vlakken, waarbij door de herhaling vaak het natuurlijke effect ontstaat. Bij een matrixbeplanting wordt een beperkt aantal plantensoorten gebruikt. Planten die meer visuele aantrekkingskracht hebben worden gebruikt als solitaire planten of in kleine tot middelgrote groepen. Als basisplanten door een matrix van minder opvallende planten verdeeld worden krijgt de beplanting als geheel een natuurlijker en minder ontworpen effect, het kan zelfs een gevoel van wilde natuur geven. Tenslotte zijn er strooiplanten, deze worden als het ware over de beplanting uitgestrooid. Door ze over de gehele beplanting uit te strooien ontstaat een visuele eenheid. Het zijn ook deze planten die zorgen voor een spontaan natuurlijke uitstraling.

Bij het samenstellen van het beplantingsplan moest rekening gehouden worden met de zoute lucht vanaf de zee, de bloeiperiode en seizoensgebonden interesse, esthetische waarde zoals de bloei, de structuur van het gebladerte, het ‘afterlife‘ en geur, uitzicht op de tuin vanaf hogere verdiepingen in het huis en hoe de bezoekers en eigenaren de tuin ervaren.

Tussen de hoofdbeplanting en de taxushaag bevindt zich een neutrale strook van twee grassen, waarvan de ene in de lente bloeit en de andere in de herfst bloeit. De grassen moeten straks dienst gaan doen als een visueel rustpunt. De taxushaag wordt laag gehouden en in een subtiel golfpatroon geknipt.

Schuif en vergelijk

Foto’s Adam Woodruff

Mis geen bericht en ontvang een email notificatie voor elk nieuw bericht

Gebruik het formulier hieronder om u in te schrijven. Afmelden kan bij elke email. Uw email-adres wordt voor geen enkel ander doel gebruikt.

Recente berichten