Jeanne van Rijs: In de winter ook genieten van de tuin – deel 3 – Wintergeur

Deel 3; wintergeur

Als ontwerper streef je altijd naar een voldoende aantrekkelijk beeld in de wintertuin. In beide voorgaande delen van deze serie van drie over de wintertuin kwam het belang van structuur en van wintergroene planten aan de orde. Nu de kers op de taart van de wintertuin; geurende planten!

Waar zet je geurende planten in de wintertuin?

Jas aan, muts op en gauw naar buiten als het koud is in de wintermaanden. Een bekend beeld. Je zult niet snel je tuin verder inlopen om te kijken hoe het erbij staat. Geurende planten ergens ver weg in je tuin planten, heeft dan ook geen zin. Zet ze liever langs het pad dat je elke dag vanaf de voor- of achterdeur loopt. Of in de buurt van de schuur waar je je fiets wegzet. Het is heerlijk als je aandacht even getrokken wordt door de vaak heerlijke geur van de winterbloeiers. Zou het voorjaar al in aantocht zijn?

Foto door Karolina Grabowska op Pexels.com

De bloemetjes van de geurende struiken zijn vaak vrij subtiel qua grootte en kleur en minder goed zichtbaar tegen een blauwe of grijze lucht. Zet de struiken daarom het liefst tegen een groene achtergrond van bijvoorbeeld een Taxus- of klimophaag. Ze komen dan extra goed uit.

Wintergeur

De geur van de winterbloeiers komt meestal goed vrij als de temperatuur de 10 graden Celcius nadert. Soms is de geur dan al op afstand te ruiken. Ik weet niet hoe het bij jullie is, maar mijn hart maakt dan een reuze sprong en ik geniet ervan!

Het voordeel van geurende heesters is dat je neus er al dicht bij zit in tegenstelling tot de lagere geurende bloembolletjes.

Een paar voorbeelden

Lonicera fragantissima

Lonicera fragantissima (struikkamperfoelie) Mijn favoriet! De mooie crème kleurige bloempjes beginnen soms in december al open te gaan, maar het hoogtepunt van de bloei is in februari. Een paar maanden plezier dus. Zowel de bloemetjes als de geur lijkt op kamperfoelie. De struik heeft weinig onderhoud nodig en groeit goed in de zon en de halschaduw op normale, wat humusrijke grond. Hij kan uitgroeien tot ca. 2m hoog en breed.

Mahonia media/Mahonia bealei

Mahonia media/Mahonia bealei. De meeste Mahonia’s die we kennen en in gemeente plantsoenen worden aangeplant zijn minder mooi en vallen vaak ten prooi aan meeldauw. De Mahonia media is een uitzondering. Het zijn grote statige wintergroene heesters met blad dat wel wat lijkt op ijzervarenblad maar dan groter. Ze houden van een beschutte plaats in de halfschaduw op humeuze grond. Afhankelijk van de soort die je kiest begint de felgele heerlijk geurende bloei in november of in januari/februari. Na de bloei ontstaan paarsblauwe bessen.

Chionanthus praecox

Chionanthus praecox. In het Nederlands heet deze groot uitgroeiende struik ‘meloenboompje’. Deze naam doet hem echter weinig eer aan. De Vlaamse naam ‘winterzoet’ is veel beter! In december kan deze struik al rijk gaan bloeien met intens zoet geurende bloemen. Hij gaat daarmee door tot half februari. Extra mooi als het gesneeuwd heeft en elke bloem een sneeuwkroon heeft. De struik groeit langzaam, maar kan uiteindelijk al goed 2,5 tot 3 meter hoog en breed worden.

Sarcoccoa

Sarcoccoca. Dit struikje zou in geen schaduwrijke tuin mogen ontbreken. Wintergroen, niet te groot en, verspreiden de kleine, bijna onaanzienlijke bloemetjes een heerlijke geur die in een beschutte, omsloten tuin een waar zoet feest is. De hele tuin zal er naar geuren. Er zijn meerder typen Sarcococca, maar ze ruiken allemaal lekker.

Hamamelis

Hamamelis. De toverhazelaar. Misschien wel door velen gezien als een winterpronkstuk. Zeker als het een mooi uitgegroeid groot exemplaar betreft. Ze zijn vrij duur in aanschaf omdat ze maar langzaam groeien en dat betekent dat er heel vaak een kleine struik wordt aangeschaft en er weinig rekening mee wordt gehouden dat hij uiteindelijk veel ruimte vraagt. Resultaat; de snoeizaag gaat erin en in de meeste gevallen is daarna de mooie vorm flink verstoort. De bloemkleuren variëren van heel lichtgeel, via feller en verzadigder geel naar oranje en zelf rood. De ene soort geurt sterker dan de andere. Een bezoek in februari aan het arboretum van Kalmthout in België is absoluut de moeite waard om heel veel verschillende toverhazelaar te zien bloeien.

Galanthus nivalis

Galanthus nivalis. Een tuin zonder sneeuwklokjes is voor mij ondenkbaar. Het liefst zie ik er duizenden. Wat een fantastische voorjaarsbrenger! Ook de bijen en hommels denken er op een warme vroege voorjaarsdag in februari zo over! De geur van sneeuwklokje is heel subtiel en valt pas ook als je ze binnen in een vaasje zet en eraan ruikt. Plant sneeuwklokjes liever niet als bolletjes in oktober. Grote kans dat ze het dan slecht doen. Sneeuwklokjes moet je eigenlijk krijgen; ‘in de green’. Als ze bloeien of net na de bloei, uitgestoken in een tuin van vrienden of familie die er genoeg hebben. Plant ze dan direct uit op een halfschaduw plekje of onder heesters uit in groepjes van ca 3-5 stuks. Wat humeuze grond vinden ze prettig. Ze vermeerderen zichzelf, maar je kunt ze een handje helpen dit te doen door de polletjes steeds in februari te delen. Na jaren heb je dan inderdaad duizenden.

Narcis

Narcissen Na de sneeuwklokjes volgen gaan de narcissen bloeien. Als je een beetje snuffelt in catalogi zul je zien dat er veel geurende narcissen zijn. Kijk eens naar de wit bloeiende Narcissus ‘Thalia’, de vrolijk geel oranje gekleurde N. ‘Jetfire’ of de zachtgele N. ‘J.P. Milner’. Zo zijn er echt nog veel meer. Houd je van geur, dan kies je natuurlijk voor geurende narcissen!

Binnenkort weer een artikel van Jeanne van Rijs! Deel 2 van Tuinontwerpen deel 2 – Kleine tuin, mooie tuin. Publicatie op zaterdag 23 januari

© Oxalis tuinontwerpen


Modeste Herwig en Jeanne van Rijs: twee gerenommeerde tuinontwerpers die in dit boek hun laatste inzichten en opvattingen hebben gebundeld over het ontwerpen van echt mooie borders. Want hoe pak je dat aan? Waar moet je allemaal rekening mee houden? Door dit boek kunnen nu alle tuinliefhebbers delen in hun door de jaren opgebouwde kennis.

Alle basisprincipes komen in het boek aan bod: hoe maak je een beplantingsplan, welke grond is geschikt voor welke planten, welke verzorging hebben de planten nodig, kortom: hoe kies je voor elke plek de beste plant om het hele jaar rond van een prachtige border te genieten. Uiteraard biedt het boek een grote hoeveelheid prachtige tuinfoto’s, waarop de auteurs al die mogelijkheden met planten en kleurcombinaties op inspirerende wijze laten zien.

Planten combineren is een handboek dat bestaat uit een inleidend deel waarin je uitgebreide informatie krijgt over het ontwerpen van een beplanting. Deel twee laat diverse combinaties op kleur zien. In het derde deel worden zo’n 500 planten afgebeeld en beschreven, gerangschikt op standplaats en kleur. Het laatste deel is heel praktisch en beschrijft aanleg en onderhoud van borders.

* Kies de beste tuinplanten en ontwerp je eigen border • Ideeën voor schitterende plantcombinaties op kleur per seizoen • 500 tuinplanten gerangschikt op standplaats • Inspiratie voor lang en rijk bloeiende borders in de mooiste kleuren • Praktische informatie over aanleg en onderhoud van je border.

Bij het aanschaffen van dit boek betaald u via TuinenStruinen dezelfde prijs als bij bol.com. Doordat wij affiliatie partner zijn ontvangen wij een klein percentage van het aanschafbedrag. Dit helpt TuinenStruinen met de kosten die wij maken voor hosting etc. Bij voorbaat dank.


WEBSITE

Recente berichten:

3 reacties op “Jeanne van Rijs: In de winter ook genieten van de tuin – deel 3 – Wintergeur”

  1. Dank voor weer een mooi verhaal, echter in het artikel over wintergeur wordt het meloenboompje Chionanthus praecox genoemd, Er zit een klein foutje in nl. de M van Meloen ontbreekt. Het moet zijn Chimonanthus praecox. Chionanthus of sneeuwvlokkenboom bloeit in mei juni met witte bloemen, vr.gr. Ina

    Like

  2. Wat heerlijk om elke keer tuininspiratie op te doen en in deze rare tijd te genieten van andermans tuin.

    Like