Vlinder-en vogelvriendelijke tuin bij woonboerderij in Hellendoorn

De opdracht die tuinontwerper Ron den Dikken kreeg bij het eerste gesprek was voor hem direct duidelijk. Het moest een vlinder- en vogelvriendelijke tuin worden met een min of meer naturalistisch uiterlijk. Met de grote oppervlakte van deze tuin heeft hij ook geen probleem, veel van zijn ontwerpen zijn dan ook grote tuinen.

Dat wil natuurlijk niet zeggen dat hij geen kleine tuin ontwerpt, vaak zijn kleine tuinen juist een uitdaging voor tuinontwerpers. Op een kleine oppervlakte moeten er vaak veel functies worden ingepast wat veel vraagt van de creativiteit van een goede tuinontwerper.

De borders kregen een organische vorm, met rondingen en vloeiende lijnen zodat het onderhoud van het gras geen kunst- en vliegwerk zou gaan worden. Op verschillende plekken in de borders zijn verhogingen gemaakt van ongeveer 40 cm, de tuinontwerper wilde hiermee het naturalistische aspect verhogen.

Een groot gedeelte van de tuin bestond uit een paardenbak met (veel) zand. Er moest dus extra organisch materiaal toegevoegd worden, dit gebeurde in de vorm van veel bemeste tuinaarde. Ook bij de overige gedeeltes van de tuin bestaat de grond uit veel zand, dit is normaal in deze omgeving. Veel vaste planten, inheems of niet, gedijen het beste op een schrale bodem. Het beplantingsplan is dan ook aangepast aan deze omstandigheden.

Door de hele tuin is gebruik gemaakt van gazon om de vaste planten en grassen extra mooi uit te laten komen. Gazon geeft rust en ruimte in deze Vlinder- en vogelvriendelijke tuin. Ergens anders in de tuin (fase 2) komt nog een gedeelte wat ingezaaid zal worden met een wilde-bloemenmengsel.

Recente berichten

Voor de vogels kwamen er door de hele tuin vogelbosjes. Deze bestaan uit heesters met bessen, rozen met bottels etc. voor voedsel het gehele jaar door. Om voor beschutting en bescherming te zorgen zijn er ook heesters met stekels aangeplant. Langs een kant van de tuin is er een lang vogelbos aangeplant om de zonnepanelen te camoufleren.

Lees ook dit bericht

Maak uw tuin zo vogelvriendelijk mogelijk

De opkomst van beton en asfalt waar het eens groen was, een overheid die steeds minder geld beschikbaar heeft voor natuurgebieden, doe daar de intensieve landbouw bij en je kunt bedenken dat de natuur de afgelopen jaren steeds verder onder druk is komen te staan. De natuur in steden en dorpen wordt dus steeds belangrijker. Dieren gebruiken…

Bekijk ook deze video over de tuin

Bovenstaande video is (voornamelijk) een impressie van de tuin zoals deze erbij lag op 31 augustus 2020, bijna 5 maanden na het planten.

In augustus 2020 werd de tuin druk bezocht door diverse exemplaren van de Kleine Parelmoervlinder. Een, zeker voor deze omgeving, behoorlijk zeldzame vlinder. Een leuk artikel over deze vlinder op de Sallandse heuvelrug is te lezen in de digitale Tubantia krant 

Tuinontwerp van Ron den Dikken, exclusievetuinen.nl

meest recente berichten