De juiste boom op de juiste plek

Je kunt het zo gek niet bedenken maar het grote aanbod aan bomen maakt dat er voor elke situatie wel een geschikte boom is. De juiste boom op de juiste plek is daarom erg belangrijk om teleurstelling te voorkomen. Wat u van een boom verwacht is minstens zo belangrijk, het kan om het fruit gaan, om een bepaalde sfeer gaan of een tuinstijl te accentueren, enz. In ieder geval is een boom (of bomen) altijd een aanwinst, zowel als visueel aspect en een aanwinst zijn wat betreft zijn grote bijdrage aan de biodiversiteit.

Eigenlijk zou iedere tuin minimaal één boom moeten hebben, want al is uw tuin nog zo klein, er zou altijd wel een boom voor zijn.

Bomen voor in kustgebieden

Bomen in tuinen in kustgebieden moeten droogtetolerant zijn omdat ze snel kunnen uitdrogen door de harde zoute wind. Ze moeten dus ook windbestendig zijn en tegen zout kunnen. Een andere factor waarmee rekening gehouden moet worden is dat de bodem in deze gebieden schraal en droog is. Het wortelgestel moet dus de eigenschap hebben om diep te kunnen gaan voor verankering en water.

Als gevolg van de vaak harde wind blijven ze ook kleiner en kan je aan de kroonvorm zien waar de meeste wind vandaan komt.

Uitgelicht

Sequoia sempervirens

Een snel groeiende conifeer die in zijn natuurlijk herkomstgebied 120 m hoog kan worden met een stamdiameter van 9 m. In Europa tot circa 50 m met een stamdiameter van circa 2 m. Opvallend is de oranjebruine bast die zeer zacht en vezelachtig is. De horizontaal afstaande takken staan in kransen.

Sequoia sempervirens kan ook op een natte grond gedijen, als grondsoort het liefst een zandige leembodem, goed doorlatend.

Bekijk ook deze video van Boomkwekerijen Van den Berk


Bomen voor daktuinen en groendaken

Het vergroenen van daken is vooral in de grote steden de laatste paar jaar flink toegenomen. Bij scholen, kantoren en hotels komen er zelfs parkachtige daktuinen met een padenstelsel en meubilair. Deze groene ruimtes hebben meerdere functies zoals; recreatie, watermanagement, biodiversiteit, duurzaam bij verkoelen van pand in zomer en isolatie in de koude maanden.

Algemene regel daarbij is hoe hoger de daktuin, hoe meer wind voor de bomen.

Er komen in de steden ook steeds meer daktuinen en/of groendaken op straatniveau. Dit komt misschien een beetje vreemd over, maar het gaat hier om groen boven bijvoorbeeld ondergrondse parkeergarages, metrostations, etc. Vooral technisch gezien gaat het hier om daktuinen omdat hier ook daktuinconstructie wordt gebruikt. Deze constructies leggen een aantal beperkingen op aan de bomen omdat de doorwortelbare ruimte beperkt is. Bomen van de 2de of 3de grootte, die niet teveel bladmassa hebben en een dicht wortelgestel maken, zijn daarom het meest geschikt bij daktuinen of groendaken op straatniveau en op het echte dak. Algemene regel daarbij is hoe hoger de daktuin, hoe meer wind voor de bomen.

Meerstammige bomen zijn steeds meer trendy, daarbij zijn zij zeer geschikt voor daktuinen. Vormbomen zijn ook goed geschikt. Vormbomen blijven relatief klein door het voortdurend snoeien. Vormbomen zijn geen leibomen.

Hoe hoger een daktuin ligt hoe meer invloed de factor wind heeft. Bij hooggelegen tuinen, maar ook bij daktuinen op maaiveld waar val- en draaiwinden kunnen voorkomen, moeten soorten die gevoelig zijn voor takbreuk worden vermeden. Soorten die door tocht extra vatbaar zijn voor aandoeningen als luis of meeldauw moeten eveneens van de lijst worden geschrapt. Ook soorten met een lange rechte stam zijn minder geschikt.

De ervaring heeft geleerd dat grijsbladige bomen heel geschikt zijn. Deze zijn goed bestand tegen hitte, droogte en wind.

Bekijk de naam van de boom en in een groter formaat door op een afbeelding te clicken.


Bomen voor een kleine tuin

Bomen genoeg ook voor de kleine tuin. Over het algemeen kunnen bomen met een hoogte van 6 meter in elke tuin, daarbij moet de boom niet te breed zijn. Let op dat u bij de gemeente navraag doet over de verplichte afstand tot de schutting en evt. overhangende takken, dit verschilt per gemeente behoorlijk. Het is toch zonde als u de boom moet verminken door rigoureus snoeiwerk. Bij het plaatsen van een boom moet u er toch rekening mee houden dat u zo weinig mogelijk hoeft te snoeien.

Acer

Ook in vorm geschoren bomen of leibomen zijn ideaal voor kleinere tuinen. Als scherm gesnoeide bomen of leibomen kunnen eveneens privacy creëren of een lelijke muur camoufleren. Daarin zijn talloze mogelijkheden die veel verder gaan dan de bekende leilinde. Er zijn ook leivormen en schermen van kastanjebomen, perenbomen, beuken, amberbomen en nog vele andere.

Bekijk ook dit artikel over bomen in de stadstuin

Plant een boom in uw stadstuin

Bomen zijn voor een groot gedeelte de bepalers van sfeer in de tuin. Vooral in de kleinere stadstuin kunnen bomen nodig zijn om visueel diepte te geven aan uw tuin. In een hete zomer zorgen bomen voor een plekje in de tuin waar u even uit de zon kunt genieten. Vaak kiest men in dit…

Het kan een heel mooi effect geven als u bomen met verschillende vormen (smalblijvende kroon, zoals zuilvormen, smal vaasvormige- of smal pyramidale kroonvormen, etc.), bladstructuren en kleur door bloei of herfstkleur overigens zijn er ontzettend veel groentinten. Goed gecombineerd kan er dan ook een diepte-effect ontstaan. Bloesem kan een extra dimensie toevoegen aan uw tuin, maar sommige bloesem kunnen vlekken veroorzaken, dus die dan weer niet te dicht bij het terras of pad. Veel bomen geven ook een prachtig winter-silhouetten en bezitten karaktervolle basten.


Bomen voor de toekomst

Bomen zijn onmisbaar voor ons welbehagen en het is niet voor niets dat de stadsparken op mooie dagen vol zitten. Mensen voelen zich prettig in de omgeving van grote bomen. Ze bieden een prachtige aanblik en zorgen voor verkoeling en schaduw op warme dagen.

Duurzaamheid

Bomen in het openbare domein kunnen vaak heel oud worden. Veel bomen halen hun oude dag niet omdat er bij gemeentes nogal vaak veranderingen plaats vinden in het bestemmingsplan. Net zoals wij, vaak zelfs niet bewust, genieten van volwassen bomen, hetzij door hun bloeiwijze of herfstverkleuring of de schaduw moeten wij er voor zorg dragen dat er weer voldoende bomen worden aangeplant voor volgende generaties.

Om een boom duurzaam te laten zijn, in de betekenis dat volgende generaties er plezier aan kunnen beleven, moet aan een aantal randvoorwaarden worden voldaan.

  • Kies om te beginnen een kwaliteitsboom. Een boom die regelmatig is verplant en een gezond wortelgestel heeft kunnen ontwikkelen. Een boom met een goed gevormde kroon dat vakkundig is gesnoeid en begeleid.
  • Kies ook een boom die duurzaam is gekweekt. Het gaat tenslotte om een groene erfenis. Bovendien zijn duurzaam gekweekte bomen beter bestand tegen invloeden van buitenaf omdat ze een hogere natuurlijke weerstand tegen ziekten en plagen hebben opgebouwd.
  • Kies een boom die geschikt is voor de omstandigheden op de standplaats. Denk daarbij niet alleen aan de grondsoort, maar ook aan factoren als wind, vorst, verharding, vochtigheid.
  • Kies een soort welke de potentie heeft om oud te worden. In principe zijn dit de wat langzame groeiers. Deze maken kleinere cellen die beter afharden. Het kernhout in de boom is daardoor harder en bestendiger.
  • Geef de boom een standplaats waarbij deze, ondergronds en bovengronds, voldoende ruimte heeft. Houd er rekening mee dat een boom van de eerste grootte ondergronds ongeveer één m3 per groei-jaar nodig heeft.
  • Zorg voor een vakkundige aanplant van de boom. De standplaats moet vooraf worden beoordeeld en de grond zo nodig verbeterd. De bomen moeten worden voorzien van een passende verankering.
  • Zorg de eerste jaren voor goede begeleidingssnoei voor de vorming van een mooie evenwichtige kroon. De noodzaak van begeleidingssnoei kan men ook vermijden door een grotere maat boom te planten waarbij de uiteindelijke kroon al op de kwekerij is gevormd.

Diversiteit is belangrijk

Daarnaast zijn er natuurlijk nog legio factoren waar we geen invloed op hebben. Niemand weet precies hoe en in welk tempo klimaatveranderingen zich zullen voltrekken. We hebben wel een idee van de effecten en de invloed daarvan op bomen. We weten ook van een aantal soorten dat deze daar op dit moment beter tegen bestand zijn, maar er zijn nog veel onzekerheden. Zo weten we niet met welke ziektes en plagen we in de toekomst nog te maken zullen krijgen en of de bomen die nu sterk lijken dat in de toekomst ook nog zullen zijn. Deze onzekerheden kunnen we op dit moment alleen beantwoorden met biodiversiteit in aanplant.


Bomen voor potten

Vooral op plekken waar geen mogelijkheid bestaat om in de bodem te planten is een boombak de ideale oplossing. De keuze aan bakken is de laatste jaren flink toegenomen. In combinatie met de gekozen bomen of struiken kan er harmonie of juist een boeiend contrast ontstaan.

Zo zijn er luxe potten voor privétuinen maar ook volledig technisch uitgewerkte bakken voor de openbare ruimte. Deze bakken hebben voorzieningen waarmee de meest optimale condities voor de boom kunnen worden gecreëerd. Door het waterreservoir, de overstort en peil- en vulpijp zijn de bomen in deze bakken makkelijk te beheren en door de gleuven aan de onderzijde zijn de bakken ook relatief eenvoudig te verplaatsen.

Er zijn luxe bakken verkrijgbaar voor gebruik in tuinen en bakken met veel voorzieningen voor gebruik in het openbaar groen. Door het waterreservoir, de overstort en peil- en vulpijp zijn de bomen in deze bakken makkelijk te beheren en door de gleuven aan de onderzijde zijn de bakken ook relatief eenvoudig te verplaatsen.

Bij bomen in bakken is het belangrijk om regelmatig de waterbuffer en voeding te controleren. Watergiften moeten zijn afgestemd op de behoefte van de boom op dat moment, pas dus op met standaardgiften en vaste schema’s.

Een boom in een bak blijft kleiner dan zijn soortgenoot en is de levensduur korter. Kies mooie, goed vertakte planten. Meerstammige bomen of macrobonsai’s zijn ook goed toe te passen in bakken. Hoogstambomen zijn minder geschikt.

Meer berichten over bomen:

Meerstammige boom past prima in natuurlijke tuin

In onze tuinen en het openbare groen is er een duidelijke trend te ontdekken om planten en bomen in hun meer natuurlijke vorm te tonen. Dit is zeker bij bomen het geval. Toch zijn ook de hoogstambomen, die we in veel straten zien ook niet een natuurlijke vorm. De meeste (loof)bomen in een natuurlijk bos…

De Spar en Zilverspar zijn de sfeermakers in december

Spar (Picea) en zilverspar (Abies) zijn natuurlijk de grote smaakmakers van december, maar vlak niet uit wat ze ook de rest van het jaar kunnen betekenen aan groen en interessante focuslijnen in de tuin. De keuze in het assortiment is groot en elke spar heeft weer zijn eigen persoonlijkheid. Zo zijn er soorten die rechtstreeks…

Plant een boom in uw stadstuin

Bomen zijn voor een groot gedeelte de bepalers van sfeer in de tuin. Vooral in de kleinere stadstuin kunnen bomen nodig zijn om visueel diepte te geven aan uw tuin. In een hete zomer zorgen bomen voor een plekje in de tuin waar u even uit de zon kunt genieten. Vaak kiest men in dit…

Alle foto’s in dit artikel zijn van Van den Berk Boomkwekerijen

Recente berichten