Bij veel huishoudens zijn planten in huis gemeengoed geworden. Voordat de kerstboom zijn plek kreeg zijn er wat meer planten bij elkaar gezet om ruimte te maken voor het tijdelijke groen van de kerstboom en andere kerstdecoraties. Nu de kerstboom weer langzaam zijn weg naar buiten maakt zijn we wellicht ook gaan wennen aan het groen van de planten op andere plekken. Een grote kamerplant lijkt daarbij de beste oplossing voor de ontstane leegte.

Er is wat grote kamerplanten betreft een grote keuze, vaak zijn dit grote of volwassen exemplaren van de planten die u misschien al in uw collectie heeft. Als alternatief voor een grote staande plant als een Ficus of goudpalm, kunt u misschien ook een plantentafeltje neerzetten met een pseudo-bonsai als de Ficus ginseng. Een ander alternatief zou een fraaie hangplant kunnen zijn.

Hangplanten zijn toch al een mooie oplossing als de bestaande plekken voor planten schaars beginnen te worden. Ook op een kast kunnen zij een welkome aanvulling zijn. Voor hangplanten gaat hetzelfde op als bij alle kamerplanten, let goed op de lichtbehoefte van de plant bij het bepalen van zijn plek.

Bij de grote kamerplanten zijn er ook soorten die bloeien zoals Strelitzia (paradijsvogelbloem), Cymbidium de heerlijke ruikende orchidee, Grote cactus-exemplaren, Bromelia, grote Spathiphyllum (lepelplant) of anthurium’s. Bij de hangplanten zijn er ook bloeiers zoals de Hoya.

Dit bericht gaat onder deze selectie berichten verder
Selectie berichten over kamerplanten
Strelitzia reginae, de ‘Royal’ onder de kamerplanten
Het verhaal van Strelitzia Strelitzia is een opvallende verschijning met een tropische uitstraling die haar bijnamen als paradijsvogelbloem of vogelkopbloem eer aandoet. De plant heeft opstaande bloemstengels en stevige, opgaande bladeren die grijsachtig van kleur zijn. De opvallende bloeiwijze van Strelitzia reginae wordt gekenmerkt door horizontale schutbladen waaruit oranje en diepblauwe bloemdelen omhoog komen. De…
Kamerplant “Revival” De cactus en vetplant
Na lange tijd een beetje uit de gratie te zijn geweest zijn de kamerplanten weer helemaal terug en krijgen zij de waardering die ze verdienen. Voor een lange tijd waren de vensterbankplanten vervangen door enkele grote planten in huis. De “revival” begon een beetje met de komst van de steeds meer betaalbare vlinderorchidee (Phalaenopsis). Nu…
Kamerbomen zijn de Woonplanten van nu!
In januari is ‘groen op stam’ het thema van de Woonplanten van de maand. Deze grote sfeermakers schitteren regelmatig in de woonbladen en worden steeds populairder bij het grote publiek. Extra reden dus, om ze deze maand extra onder de aandacht te brengen. Kamerbomen en hun verhaal Stamproducten zijn er in vele maten en vormen.…
Groene sfeerbrengers voor in de badkamer
Kamerplanten vinden steeds meer hun plek door het hele huis. Waren planten voorheen nog wel eens taboe op bijvoorbeeld de slaapkamer, tegenwoordig worden zij meer op hun positieve eigenschappen ingeschat. Want laten we eerlijk zijn wat heb je aan een plant als slaapkemergeluk als deze niet eens de slaapkamer bereikt. In dit bericht staan planten…
Goudpalm, een kamerplant die niets anders dan rust uitstraalt
Zodra goudpalm (wetenschappelijke naam: Dypsis syn. Areca) een plekje heeft gevonden, is het een kamerplant die niets anders dan rust uitstraalt. De palm heeft geen centrale stam, de rietachtige bladstengels komen allemaal rechtstreeks uit de grond en groeien omhoog in lichtgroene, smalle en puntige bladeren. Die groeien naar buiten in een fraaie groene fonteinvorm die…
De verzorging van kamerplanten is net zo divers als hun habitat
Planten voor in huis, de zgn. kamerplanten zijn weer helemaal in de mode. Jarenlang verlangde de inrichting binnenshuis van die tijd een enkele grote plant, Gelukkig zijn de planten in huis weer helemaal terug en spelen de grote tuincentra, maar ook de betere bloemenspeciaalzaken daar handig op in. In veel gevallen heeft u planten in…
uitgelicht: Yucca

De Yucca komt uit de familie van de agave-achtigen, de Agavaceae, waartoe ook woonplanten zoals Dracaena, Beaucarnea en Cordyline behoren. Van nature komt de voor in warme en droge gebieden in Noord- en Zuid-Amerika en het Caribisch gebied. De planten hebben vaak dikke, leerachtige bladeren met een scherpe punt en witte bloemen. Deze bladeren groeien zo uit de aarde of aan een of meerdere stammetjes.

De oorsprong van de Yucca
De stammen voor de Yucca worden geïmporteerd uit Zuid-Amerika. De planten groeien daar op koffieplantages waar zij de koffieplanten van schaduw voorzien. Yucca’s groeien ongeveer 30 centimeter per jaar en worden na een aantal jaren gesnoeid. Het ‘snoeihout’ wordt in Europa vervolgens opgepot en na vorming van de bladrozetten kan de Yucca als woonplant worden verkocht.

Het Yucca assortiment
Het Yucca-assortiment is vrij beperkt. De meest verhandelde soort is de groenbladige Yucca elephantipes, genoemd naar de poot van een olifant, waar de Yucca onder natuurlijke omstandigheden sterk op lijkt. Naast de soort elephantipes komen ook Y. aloifolia en Y. rostrata regelmatig voor en voor de tuin kennen we Y. flaccida. Er bestaan ook Yucca’s waarvan het blad lichtgekleurde randen heeft, zoals de Yucca elephantipes ‘Jewel’
De verzorging van uw Yucca
Hoe groter en dikker de stam des te makkelijker is de plant.
- Yucca vraagt een lichte standplaats en heeft regelmatig een beetje water nodig, maar niet te veel want dat kan leiden tot rotten van de stam.
- De Yucca kan van mei tot oktober ook buiten op een zonnige plek staan. Laat de plant wel wennen aan de zon, om verbranding te voorkomen.
- Tijdens de rustperiode in de winter kan de plant koel staan en heeft dan minder water nodig.
- Geel of lelijk blad weghalen kan worden weggehaald. De Yucca kan zelfs worden gesnoeid, dan liefst in de wintermaanden.
- De plant kan bloeien, zeker wanneer deze enigszins wordt ‘verwaarloosd’.
Door zijn sterke vorm en gemakkelijke verzorging is de Yucca een ideale ik-heb-geen-groene-vingers-plant (zelfs voor studenten), liefst in een stoere, stenen pot. Om de plant helemaal trendy en ‘happy life’ te maken kan de Yucca in een kleurrijke ‘folklore’ pot gezet worden. De etnische motieven kunnen zelfs doorlopen op kunt u de stam en de bladrozet, met natuurlijke verf aangebracht.

