Nog niet zo heel erg lang geleden mochten er in het ziekenhuis geen planten op de verpleegafdelingen, thuis waren planten op de slaapkamer taboe, enz. Na wetenschappelijk onderzoek van o.a de NASA en Wageningen university & Research kwam vast te staan dat planten, net als buiten, alleen maar positieve effecten hebben voor de bewoners. Planten hebben het vermogen om extra zuurstof te leveren (ook) binnenshuis, en de lucht te zuiveren van allerlei enge stoffen.
Tegelijk met de herontdekking van kamerplanten en tuinen die we tegenwoordig op plekken tegenkomen waar eerder niet eens over nagedacht werd is er een nieuwe ontwerp-discipline in de groenbranche geboren.
Natuur dichterbij brengen met Alexander Bond; een masterclass in plant-design
Biophilic Design
De term biofilie betekent ‘liefde voor het leven of levende systemen’ en richt zich op onze aangeboren aantrekkingskracht op de natuur en natuurlijke omgevingen. Het is algemeen bekend dat we allemaal een genetische verbinding hebben met de natuurlijke wereld die is opgebouwd door honderden jaren van leven in agrarische instellingen.
Het is niet verwonderlijk dat biofilie algemeen wordt beschouwd als cruciaal voor onze fysieke en mentale gezondheid en ons welzijn in het algemeen.
Vanwege het grote succes met de Plant Design Masterclasses zijn de vier ontwerpers vanaf 25 januari weer te bewonderen op mooiwatplantendoen.nl
Wauw Creëren met Philip van Traa: een masterclass in Plant Design
Veel mensen hebben planten ontdekt of herontdekt in deze tijd waarin velen van ons min of meer verplicht thuis hun werk zijn gaan doen. Tijdens de koffie tussen het werk kijkt u om u heen met een andere blik dan eerder, wat kunt u doen om het huis meer te laten leven. Wat is er dan meer voor de hand liggend dan ‘levende’ planten. In warmere seizoenen had u de beschikking over uw tuin, uiteraard ook vol met planten. Heeft u geen tuin of is het balkon al vol gezet dan kunt u nu met een gerust hart aan de binnenboel gaan werken.
Volg TuinenStruinen webmagazine via email en krijg notificaties van nieuwe berichten in uw inbox
Creatiever leven met Ro Co; een masterclass in plant-design
De plant-designers die beroepsmatig met planten werken hebben vaak een groot scala aan producten en diensten. Wat vaak in huis begint met het ontwerpen van de interieurbeplanting kan zich al snel uitbreiden naar het tuinontwerp en de aankleding van het terras, tuinhuis en balkon. Ook muurtuinen of ‘Living Walls’ voor binnen of buiten en niet te vergeten de daktuin of het groendak alles hoort tot hun werkterrein. Enorm handig als je met al je soorten groene aankleding bij een en dezelfde persoon terecht kan, ook bij het ontwerpen voor groen op zakelijk gebied kan dit reuze handig zijn.
Voor vakmensen uit de tuinbranche
NIEUWE ONTWERP-DISCIPLINE IN DE GROENBRANCHE
Onder de titel van Plantdesign (of Biophilicdesign) is er een groenontwerper bijgekomen die zijn ruime aanbod van producten en diensten op een goede manier de klant weet te verleiden tot aankoop. Het hebben van een goed netwerk lijkt belangrijker te zijn dan vakkennis, want als er een plant dood gaat dan is dat een leerproces en doe je het bij de volgende plant beter. De vernieuwde aandacht voor planten is door deze ontwerpers aangegrepen om klanten de (verloren) connectie met natuur opnieuw te laten beleven. In de tuinenwereld is deze verbinding met natuur een van de pijlers onder het succes van de ‘Dutch Wave’ en internationaal de New Perennial Movement.
Vanuit het perspectief van de tuinontwerpers, die vaak toch al moeite hebben om een beetje knap inkomen te vergaren zou je ook je producten en diensten kunnen uitbreiden of benader een plant-designer met een voorstel tot samenwerking. Je kunt ook gaan specialiseren op een bepaald soort tuin, zoals; ecologische tuinen, muurtuinen, groendaken of regentuinen. Je beplantingsstijl zou een natuurrijke kunnen zijn of je richt je op het beplanten van graven of uitvaartcentra.

Bij het biophilic ontwerpen of plantdesign staat de plant dus op de eerste plaats. Het liefst zijn er voor de plantdesigner nog geen meubilair en dergelijke aangeschaft. De plant staat hier dus te pronken als het middelpunt van alles wat er verder vanuit de plant wordt ontworpen. Steeds wordt de connectie met natuur en natuurlijke omgevingen benadrukt.
Kleurenpalet
De waaier aan kleuren die planten ons geven, is fantastisch. Een compositie daarvan is dus een ware eyecatcher in je huis. Kies bijvoorbeeld voor een palet van de groen-rode Dracaena Bicolor samen met de groen-roze Polkadot Begonia en de veelkleurige Aechmea ‘Blue Rain’? Kies daarbij voor potten die ook opvallen, de kleur van de plant aanvullen of potten die juist haast onzichtbaar zijn en je hebt een waar kunstwerk! Tip bij het zoeken naar de ideale pot-plant match: zet je planten op de foto en ga met deze foto op pottenjacht. Succes gegarandeerd.
EEN HUWELIJK TUSSEN FUNCTIE EN VORM
Een andere manier om jouw planten tot een waar designstuk te verheffen, is spelen met vorm. Neem bijvoorbeeld de Peperomia Happy-Bean, Alocasia amazonica Polly en de Alocasia Lauterbachiana. Ware koningen en koningen van de aparte vormen, zijn natuurlijk ook de succulents. Cluster bijvoorbeeld een Crassula marnieriana met een Pleiopilos Royal Flush en Chlorophytum Bonnie en je hebt een haast buitenaards kunstwerk.
Het designen van jouw eigen indoor tuin kan ook met functionaliteit als uitgangspunt. Design is immers niet alleen kunst en vorm, maar dient een doel. Richt jouw huistuin daarom in naar de functie van de plant. Zoek jouw groene groeiers bijvoorbeeld uit op luchtzuiverend vermogen of het de-stressen van jouw huis. Kies voor ronde zachte vormen en kleuren op plekken waar je graag tot rust komt, zoals de badkamer en je slaapkamer. Zet in de studeerkamer planten die je brein prikkelen zoals de Cactus, Calathea en Aloë.