GO WILD! – Back to Nature

Er is de laatste jaren veel wetenschappelijk onderzoek gedaan waaruit bleek dat we het contact met groen en de natuur in zijn algemeenheid zijn (gaan missen) kwijtgeraakt. Groene wijken scoren in veel gevallen beter dan de wijken van de laatste +/- 20 jaar, waarin er steeds minder vierkante meters groen is gekomen. Elke meter is tegenwoordig zo duur dat bebouwing ervan simpelweg meer rendement geeft. De tuinen bij nieuwbouwhuizen werden steeds kleiner, de straten smaller wat al minder groen brengt, laat staan dat er ook nog een park moet komen. De eigenschappen die planten bezitten gaat echter veel verder dan alleen maar als groene massa te functioneren.

Vervreemding van de natuur

We kopen groente bij de supermarkt en staan er niet altijd bij stil dat ook dit heel gewoon planten zijn. Het lijkt iets overdreven, maar de massaproductie heeft als neveneffect dat wij steeds verder van de natuur vervreemd zijn geraakt. In vroeger jaren waren er apothekerstuinen en kloostertuinen voor medicijnen. Werden er op kleine schaal kruiden gekweekt voor het op smaak brengen van eten, voor hun medicinale eigenschappen, plagen te bestrijden, de lucht op te frissen en binnenshuis te decoreren. Verschillende delen van een kruid; stengels, bloemen, vruchten, zaden, wortels en bladeren kunnen worden gebruikt. Kruiden bestaan over de hele wereld van onze bermen tot hoge bergen in het tropisch regenwoud.

Foto door Kristina Paukshtite op Pexels.com

Permacultuur

Het doel van permacultuur is samenwerking tussen de mens en haar omliggende natuur gericht op een harmonisch voortbestaan van beide. Met permacultuur kun je o.a. leren hoe je een lekkere eetbare tuin kunt ontwerpen die niet alleen mooi, maar ook nuttig is voor jezelf en andere levende organismen.

Permacultuur is omschreven in Australië in de jaren 70 door twee Australische biologen, Bill Mollison en David Holmgren. Door de relaties in de bossen van Tasmanië te onderzoeken en de belangrijkste ecologische principes van dit systeem te achterhalen hebben ze een methode ontwikkeld die mensen in staat stelt zelf een functioneel ecosysteem na te bouwen.

De belangrijkste principes van permacultuur worden toegelicht in de vrij te downloaden
cursus over permacultuur, van Permacultuur Nederland.

Onkruid bestaat niet

Ondanks dat er steeds meer aandacht is voor inheemse flora zijn er nog steeds mensen die dan al snel denken aan onkruid. Maar, ja onkruid bestaat simpelweg niet. Je kunt eigenlijk tegenwoordig het begrip onkruid alleen nog gebruiken als een plant die volgens u niet op de juiste plaats staat. Er zijn in de weinige natuur die wij nog hebben in De Lage Landen honderden planten en paddenstoelen te vinden met positieve eigenschappen die wij als mens kunnen benutten.

Foto door Anna Shvets op Pexels.com

Enkele van die eigenschappen zijn:

 • omheining
 • geneeskrachtig
 • vers eetbaar
 • als noten, granen en zaden
 • groenbemester
 • verwerkt eetbaar
 • houtproductie
 • bestuiving (vlinders & bijen)
 • wortels
 • windkering
 • medicijn

Mooi, wild en lekker

Hieronder ziet u een (klein) aantal planten die u vast wel bekend voorkomen. Wist u ook dat ze inheems zijn en ook nog eens lekker zijn.

Achillea millefolium

 • Kleur: wit, roze
 • Bloeitijd: juni-nov
 • Levensduur: meerjarig of vast
 • Grondsoort: zand, veen, klei
 • Vochtigheid: droog, vochtig
 • Licht: zon
 • Vlinderplant: Ja – waardplant, nectarplant
 • Insectenplant: Ja – wilde bijen, hommels
 • Medicinale plant: Wordt gebruikt bij kramp en als ontstekings remmer en bij kneuzingen.
 • Eetbaar: Jonge bladeren in salades, soepen en sauzen, of gefrituurd. De bloemen zijn te gebruiken in dressings, of gedroogd tot poeder in allerlei gerechten.
 • Theekruid.

Galium verum

 • Hoogte: 40 tot 120cm
 • Kleur: geel
 • Bloeitijd: juni-okt (herfst)
 • Licht: zon
 • Vlinderplant: Ja – waardplant, Waardplant voor klein avondrood.
 • Insectenplant: Ja
 • Medicinale plant: Geneeskrachtige plant: wordt in de fytotherapie gebruikt.
 • Eetbaar: Eetbare plant: De plant bevat stremsel, dat bij de kaasbereiding gebruikt kan worden.
 • Met de kleurstof uit de bloemen wordt Chesterkaas geelachtig-oranje gekleurd, hetgeen tevens de speciale smaak aan deze kaas geeft
 • Verfplant: Verfplant: uit de wortel kan een rode en uit de bloemen een gele kleurstof worden gehaald.

Saponaria officinalis

 • Hoogte: 40 tot 80cm
 • Kleur: wit, tot licht roze
 • Bloeitijd: juli-sept
 • Levensduur: meerjarig
 • Grondsoort: zand tot lichte zavel
 • Kalkhoudend: neutraal tot kalkrijk
 • Voedselrijkdom: matig voedselrijk
 • Vochtigheid: droog tot vochtig
 • Licht: zon
 • Vlinderplant: Ja – nectarplant – bijen en hommels
 • Medicinale plant: Geneeskrachtige plant.
 • Eetbaar: Eetbare plant: bloemen in salade, wortels zijn giftig!

Silene vulgaris

 • Hoogte: 30 tot 60cm
 • Kleur: wit
 • Bloeitijd: mei-sept
 • Licht: zon
 • Natuurlijke standplaats: Vaak omgewerkte grazige grond, grasland, bermen en op hellingen en ruderale plekken.
 • Vlinderplant: Ja – nectarplant, voor nachtvlinders
 • Insectenplant: Ja, De nectar bevindt zich aan de basis van de kelk, zodat insecten zich ver in de buis moeten wringen om de nectar te bereiken. Dit zou bestuiving verzekeren, ware het niet dat hommels geleerd hebben deze lastige weg te omzeilen door aan de basis een gat te bijten.
 • Medicinale plant: Medicinale plant.
 • Zou melkproductie van koeien bevorderen.
 • Eetbaar: Delen van de plant (voor de bloei) worden in salades gebruikt.

Filipendula ulmaria

 • Kleur: wit, tot creme
 • Bloeitijd: juni-sept
 • Levensduur: meerjarig of vast
 • Grondsoort: zand, leem, veen, zavel, lichte klei, klei, löss, maar niet op zeeklei.
 • Vochtigheid: vochtig, nat
 • Licht: zon, halfschaduw
 • Vlinderplant: Ja – waardplant, nectarplant
 • Insectenplant: Ja – wilde bijen, honingbijen, Drachtplant.
 • Medicinale plant: Geneeskrachtige plant. Vroeger werd de plant gebruikt als middel tegen gal- en nierziekten, maar ook tegen jicht en zenuwpijn.
 • Eetbaar: Keukenkruid, bloemen en bladeren worden in thee gebruikt.

Malva moschata

 • Hoogte: 10 tot 70cm
 • Kleur: roze, soms wit
 • Bloeitijd: juli-sept (herfst)
 • Grondsoort: alle grondsoorten, Doorlatende, humeuze grond
 • pH (zuurgraad: neutraal
 • Vlinderplant: Ja, O.a. voor de distelvlinder.
 • Insectenplant: Ja
 • Bijzonderheden: De naam kaasjeskruid heeft waarschijnlijk verband met de vorm van het zaad, dat lijkt op een ronde platte kaas.
 • Natuurlijke standplaats: Bermen, grasland, heggen (voedselrijke zomen), langs spoorwegen, ruderale en braakliggende plekken.

Allium schoenoprasum

 • Licht: zonnige plek
 • Vocht: vochtig
 • Grondvoorkeur: Lichte grond, Algemene gemiddelde grond, Zware grond
 • Grondsoort: zand, klei, zandig veen, zandige klei, leemhoudend zand
 • Voedselrijkheid: voedselrijke grond
 • Natuurlijke groeiplaatsen: Grasland, Oever
 • Bloemkleur: Violet
 • Bestuiving/nectar: Bijen
 • Gram voor 1000 planten: 3

Althea officinalis

foto; De Cruydthoeck
 • Licht: zonnige plek, halfschaduw
 • Vocht: vochtig
 • Grondvoorkeur: Lichte grond, Algemene gemiddelde grond, Kalkrijke grond
 • Grondsoort: zand, kalkhoudende grond
 • Natuurlijke groeiplaatsen: Bos, Bosrand, Grasland
 • Bloemkleur: Blauw

Knautia arvensis

 • Hoogte: 20 tot 60cm
 • Kleur: lila, (zelden wit)
 • Bloeitijd: juni-okt
 • Voedselrijkdom: matig voedselrijk
 • Vochtigheid: vochtig
 • Licht: zon
 • Vlinderplant: Ja – nectarplant
 • Insectenplant: Ja, Knautiabij (Andrena hattorfiana) die speciaal afhankelijk is van deze plant. Ook veel bezocht door zweefvliegen.
 • Medicinale plant: Werd vroeger gebruikt tegen schurft
 • Eetbaar: Eetbare plant: bladeren in salade.

Salvia pratensis

 • Hoogte: 60 tot 80cm
 • Kleur: blauw, paars, zelden lichtblauw, roze of wit.
 • Bloeitijd: mei-juli (herfst)
 • Licht: zon
 • Natuurlijke standplaats: Groeit in graslanden langs rivieren en soms in kalkgrasland.
 • Vlinderplant: Ja – waardplant
 • Insectenplant: Ja
 • Eetbaar: Keukenkruid.
 • Beschermde soort (volgens de wet): Ja

Campanula persicifolia

 • Licht: zonnige plek, halfschaduw
 • Vocht: vochtig
 • Grondvoorkeur: Lichte grond, Algemene gemiddelde grond, Kalkrijke grond
 • Grondsoort: zand, kalkhoudende grond
 • Natuurlijke groeiplaatsen: Bos, Bosrand, Grasland
 • Bloemkleur: Blauw

Persicaria bistorta

foto; De Cruydthoeck
 • Licht: zonnige plek, halfschaduw
 • Vocht: nat
 • Voedselrijkheid: niet te arme grond
 • Natuurlijke groeiplaatsen: Bos, Bosrand, Grasland, Oever
 • Bloemkleur: Roze
 • Bestuiving/nectar: Vlinders, Bijen

EETBAAR BLOEMENMENGSEL MEERJARIG INHEEMS

Click op een soort voor een volledige beschrijving en de mogelijkheid om de zadenmix te kopen.

Het grote voordeel van inheemse planten is dat ze gewend zijn aan de lokale leefomstandigheden, zoals de grondsoort, zonlicht of juist (half-) schaduw. Wat ze allemaal met elkaar gemeen hebben is dat zij het beste gedijen in een schrale bodem. Het kan dus zijn dat de grond waar u inheemse soorten wilt laten groeien eerst moet verschralen.

Bij kwekerij De Cruydthoeck kunt u een lijst vinden met 71 inheemse planten.

Mocht u er van uitgaan dat uw gazon een wilde bloemenweide gaat worden, dan kunt u er voor kiezen om een zadenmengsel op uw gazon te zaaien. Echter is de concurrentie dan groot van het ‘gewone’ gras. Omspitten is ook geen goede optie omdat het gras dan gewoon weer terugkomt. Het beste (schraapt) steekt u de bovenste +/- 5 cm laag eraf. Ga vooral niet dieper, dan die 5 cm, de grond bewerken want dan helpt u alleen maar het bodemleven om zeep.

Een selectie berichten over wilde planten;

GO WILD! Een Wilde Bloemenweide in uw tuin.

De natuurrijke tuin is bezig met een flinke opmars. Steeds vaker ontdekken tuinbezitters deze tuinstijl. Dit soort tuinen zijn een stuk duurzamer dan de traditionele tuin en kennen een grote biodiversiteit (dierenleven). De natuurtuin of wilde tuin kan op verschillende manieren vorm krijgen. In eerdere berichten van de serie GO WILD! heeft u hier al […]

Bloemenweide van Ham House.

Iets ten zuiden van Richmond in Londen ligt het landgoed Ham House aan de rivier de Thames. Het landgoed geniet de bescherming van het Britse National Trust om de reden dat het landgoed een uniek overblijfsel is uit de 17e eeuw van macht en mode. De tuin bevat een aantal wonderschone ‘Meadow’s’ met een bonte […]

Een huis, vier daktuinen, twee bloemenweides en veertig berken.

‘The Muse’ is een energie-zuinig huis op zonnen-energie in Newington Green , in het noorden van Londen. Bij het eerste aanzicht zul je niet verwachten dat dit pand is uitgerust met vier daktuinen, inclusief twee grasveldjes en 40 bomen. In de tuinen kun je twee velden vinden met wilde bloemen speciaal gekozen om allerlei dieren […]

GO WILD! gids bij het maken van een natuurlijke tuin – Deel 2

Combineren en indelen van planten in de natuurrijke tuin In deel 1 van deze gids over het maken van een natuur(rijke)tuin zijn we voornamelijk ingegaan waar u het beste uw inspiratie vandaan haalt, hoe belangrijk transparantie is en ook kwamen de drie belangrijkste lagen van een ontwerp aan bod. In dit vervolg ligt de nadruk […]

TuInspiratie – Een Gids voor uw tuin-metamorfose

Deze tijd in het jaar is voor veel tuiniers, beginnend of ervaren, de tijd om na te gaan denken over plannen voor het nieuwe jaar. De meeste tuiniers maken hun nieuwe plannen al dromend tijdens werkzaamheden in de tuin, nu is het tijd om deze uit te gaan werken. Als u toch nog een beetje […]

Onderhoud van meerjarige (vaste) mengsels:

 • De meerjarige (vaste) mengsels hebben een ontwikkelingsperiode van ongeveer 1 jaar.
 • In dit 1e jaar ontwikkelen de kiemplanten zich tot planten, het volgende groeiseizoen gaan deze planten bloeien.
 • Na de inzaai zullen ook de hier de in de bodem aanwezige ongewenste ruderale (1jarige) soorten gaan kiemen en sneller dan de vaste soorten die gezaaid zijn, uitgroeien en de gewenste soorten onderdrukken door concurrentie van licht, voedsel en water.
 • Het meest eenvoudige onderhoud bestaat uit het wegmaaien van de ongewenste soorten op 5-10cm hoogte met een grasmaaier op hoge maaistand of een maaibalk.
 • Dit maaibeheer wordt herhaald totdat de groei van de ongewenste soorten stopt.
 • Na de winter komen deze niet meer, of veel minder terug en is de bodem grotendeels bedekt met de vaste soorten.
 • Bij het mengen van vaste mengsels met eenjarige mengsels is dit maaibeheer niet mogelijk.

Als bloei in het eerste jaar gewenst is, is het beter om een mengsel met 1-jarige op een aparte strook in te zaaien met hierbij wat vast mengsel. Deze strook zorgt dan meteen voor bloei, maar kan niet op de hiervoor aangegeven manier beheerd worden. (bron; De Bolderik)

Het uitwieden van ongewenste soorten in vaste mengsels is minder gewenst omdat hierbij de bodem verstoort raakt en er kiemplanten verloren gaan.

Let op dat u beter uw zaden koopt bij een kwekerij in Nederland of Vlaanderen. Buitenlandse zadenmengsels bevatten vaak sterk invasieve soorten en worden er bij de kweek flink gifstoffen gebruikt, die hier al verboden zijn. Vaak komen deze zaden uit Oost Europa. Opletten dus wat u aanschaft.

LET OP! Bij verkeerd gebruik kunnen planten (kruiden) giftig zijn. Sommige soorten kunnen erg woekeren en ook dodelijk zijn voor vee en huisdieren. Er bestaan ook planten die duidelijke bijeffecten hebben. Dit artikel gaat in op inheemse planten die eetbaar zijn er wordt echter niet aangegeven hoe de planten behandeld moeten worden. TuinenStruinen en FloraFocus aanvaarden geen enige aansprakelijkheid voor enig gevolg direct of indirect voortvloeiend uit de in dit bericht vervatte gegevens. Raadpleeg daarom altijd meerdere bronnen. Bij twijfel kunt u contact opnemen met de Plantenziektenkundige Dienst in Wageningen. U kunt ook uw huisarts om advies vragen. Desondanks eet smakelijk!

Meest recente berichten:

Duurzaamheid en biodiversiteit horen bij de tuin van nu

Prachtig zijn ze, die grote tuintegels van een formaat dat niet groter kan. Het mooie van die XXL-tegels is bovendien dat er vrijwel geen plassenwater in de tuin achterblijven bij regenval. Maar behalve dat uw hovenier of stratenmaker zich er een hernia aan tilt, is het ook niet meer passend bij het veranderende klimaat. Het […]

PrachtPlant: Monarda, Bergamotplant

Monarda of met de Nederlandse naam bergamotplant is een heerlijk geurende plant. De Nederlandse naam zou vermoeden dat deze de leverancier is van bergamotolie, dit is een grondstof voor de Earl Grey-thee. Deze bergamot komt van een sinaasappeltje. Monarda heeft zo’n sterke geur dat als je er vlak langs loopt je er niet aan kan […]

Planten voor de Stijltrends 2022

Bloemenbureau Holland ontwikkelt jaarlijks twee Trend Collecties die aansluiten bij huidige trends. Eén collectie voor de lente/zomer en één voor de herfst/winter. Het is nu alweer 3 jaar dat Bloemenbureau Holland de Trend Collecties ontwikkelt, “Hiermee voorzien we in de behoeftes van de consumenten, die continue veranderen. Zo blijven bloemen en planten jaarrond top-of-mind bij […]

Lessen van de Meesters (2): Rob Leopold en eenjarige als finishing touch

Tijdens het in Arnhem georganiseerde symposium; Perennial Perspectives (1996), kwamen tijdens de lezingen een groot aantal binnen- en buitenlandse tuinmensen aan het woord. Een ding wat zij allemaal met elkaar gemeen hadden was hun voorkeur aan natuurlijke tuinen en parken en dat zij door het delen van elkaars kennis dat van hunzelf konden vergroten. In […]

RHS Chelsea Flower Show 2021 Bulletin – De Tuinen

Het is bij tuinenstruinen.org een traditie geworden om u van zoveel als mogelijk van de RHS Chelsea Flower Show op de hoogte te brengen. In dit bericht geven we een zo goed mogelijk overzicht van de tuinen op de show. Normaliter zou de show nu al lang achter de rug zijn, aangezien de huidige situatie […]

June Blake’s tuin in Ierland van aparte schoonheid

Veel mensen, al of niet tuiniers, bezoeken met enige regelmaat bezoektuinen, deels is dit een recreatieve gebeurtenis, maar kan ook zijn om inspiratie op te doen. Vaak laten we ons hierbij niet al te veel beïnvloeden door de tuinstijl van de te bezoeken tuinen. Namelijk open staan voor nieuwe paden in te slaan hoort toch […]

Met de juiste planten een ‘jaarrond’ bijen in de tuin of balkon

Een tuin, in wat voor formaat dan ook, kan altijd op de een of andere manier bijdragen aan behoud of zelfs vergroten van de biodiversiteit. Veel tuiniers trekken zich het lot van bijen, vlinders en andere insecten, aan. Het spreekt voor zich dat hoe groener de tuin is, des te beter voor de biodiversiteit. Gelukkig […]

PrachtPlant: Passiflora (passiebloem)

Al eeuwenlang spreekt de Passieplant, met zijn prachtige bloemen, tot de verbeelding van velen. Voor zover we terug kunnen kijken in de geschiedenis zijn het Spaanse ontdekkingsreizigers geweest die in de zestiende eeuw bij het ontdekken van de nieuwe wereld de plant ontdekten. De reizigers waren katholiek en zagen in de bloem die in het […]

Palmen in de polder: Een tuin met exotische uitstraling

Een (winterharde) palmboom of boomvaren in de polder is allang geen bijzonderheid meer. Door de mildere winters en warmere zomers is de keuze aan planten uit tropische en warmere regionen flink groter geworden. Ook zijn er planten die eerder alleen als kuipplant konden worden ingezet nu meer beschikbaar voor de tuinier. Het gevolg is steeds […]

Vormsnoei: levende kunstvorm van alle tijden

Het snoeien van planten, struiken en zelfs bomen in geometrische, fantasierijke figuren, maar ook theepotten en dieren. Ook bestaande vormen zoals ballen of kubussen, obelisken,piramides, kegels of gelaagde platen en taps toelopende spiralen. Tijd om deze kunstvorm in de tuinarchitectuur eens nader te bekijken. Hoewel in ons land ook nog weleens deze levende kunstvorm Topiary […]

De Stijltrends 2022 voor huis en tuin

Welke bloemen, kamerplanten en tuinplanten passen in 2022 in de vier stijltrends welke Bloemen bureau Holland ontwikkelden samen met Tuinbranche Nederland, iBulb, INretail en Bureau Nijman + Van Haaster. Voor 2022 ontwikkelden zij vier stijltrends die relevant zijn voor de sierteeltsector. Stijltrends die onderling natuurlijk sterk verschillen, maar allemaal gebaseerd zijn op de huidige tijdgeest. […]

Wonderwoods in Utrecht, goed voorbeeld natuur-inclusief bouwen

In de periode tussen 2021 en 2023 zullen er in het hart van de stad Utrecht twee torens verrijzen waarbij groen een belangrijk onderdeel uitmaakt van het ontwerp. De Wonderwoods komen direct naast het Centraal station. Het totaalplaatje, waarin veel verschillende bomen en onderbeplanting, moet een groene oase worden in het stadscentrum. Groen-inclusief of natuur-inclusief […]

Laden…

Er is iets fout gegaan. Vernieuw de pagina en/of probeer het opnieuw.