Boerderijtuin aan de Graafstroom in Alblasserwaard
Deze boerderijtuin vormt de omlijsting van een prachtig pand dat op zich al de volle aandacht trekt. Tuinontwerper Ron den Dikken adviseerde dan ook om de tuin en beplanting visueel rustig te houden, dit om de volle architectuur van de bebouwing tot zijn recht te laten komen. De locatie mag er ook zijn, aan het liefelijke riviertje in de Alblasserwaard.
translation button can be found under this post
De leilindes vormen een natuurlijke zonwering
De tuineigenaren hebben de tuin zelf aangelegd en beplant, waarbij het ontwerp en beplantingsplan van de tuinontwerper kwam. Ron de Dikken heeft de tuin gefotografeerd toen de tuineigenaren net klaar waren met ontwerp en beplanten.
Locatie, locatie, locatie …
Bij elk tuin- of parkontwerp is de locatie vrijwel alles bepalend voor het eindbeeld. Het moest dan ook wel erg raar lopen als tuineigenaren en ontwerper Ron den Dikken het hier oneens over zouden worden. Ron was ook direct enthousiast toen hij deze tuin voor het eerst bezocht, het ontwerp begon zich al te vormen in zijn bovenkamer. Handig en dankbaar maakte hij gebruik van de locatie en de aanwezige knotwilgen en leilindes, als architectonische hoogtepunten in het ontwerp.
Duurzaam hergebruik
Het tuinontwerp heeft iets weg van een landschapstuin, maar laat zich hierin niet geheel vangen. Een poldertuin of boerderijtuin komt meer in de richting. De bestrating is vrijwel geheel hergebruikt wat de tuin ook duurzaam maakt. De rode betontegels van 30 x 30 cm passen goed bij de uitstraling van de boerderijwoning.
Om de bestrating niet te stijfjes te laten worden is er voor gekozen om de tegels aan de randen niet te laten afzagen maar de ontstane ruimtes op te vullen met parelgrind, ook wel Limburgse kwarts geheten. Voor de terrassen aan de waterkant en het pad langs de knotwilgen zijn basaltkeien gebruikt. Ook dit verhardingsmateriaal was al aanwezig in de oude boerderijtuin, dus nog meer duurzaamheid.
Inclusieve (Inclusieve tuin van Carrie Preston en Japer Helmantel in Appeltern) elementen door Exclusieve tuinen van Ron den Dikken
Bomen geven een tuin karakter
Naast de geweldige plek zijn ook de aanwezige bomen een dankbaar en belangrijk gegeven voor tuinontwerper Ron den Dikken. Het polder karakter van de tuin wordt nog eens onderstreept door de knotwilgen langs het riviertje, de leilindes langs de boerderij en nog een nieuwe aanplant van een kers in de voortuin. Deze winterbloeier (Prunus) is gekozen vanwege de eigenschap van de kers om van november tot in maart roze bloemetjes te kunnen zien bij het naar buiten kijken. Enkel als het vriest, stopt deze Prunus met bloeien en gaat weer verder zodra de temperatuur weer even boven nul is. In het gazon staan drie oude perenbomen om de sfeer van een boerenerf te benaderen.
Natte voeten
De tuin bleek vrij nat te zijn en dit openbaarde zich tenslotte in het afsterven van een beukenhaag. Er zijn bij de nieuwe aanleg maatregelen (drainage) getroffen om dit nogmaals te voorkomen. De beplanting is door Den Dikken rustig en eenvoudig gehouden.
Ron den Dikken over de beplanting;
“Omdat het huis al zoveel te bieden heeft heb ik de beplanting simpel gehouden. Veel boerenhortensia’s vormen dan ook de basis van de heesterbeplanting. De bewoner van deze woning wilde graag buxushaagjes om te knippen. Uiteraard heb ik daar gehoor aan gegeven en enkele vakken geplant naast het grote terras”.
Video
Bekijk deze video voor nog meer impressies
Bekijk ook video’s over andere tuinontwerpen door Ron den Dikken – Exclusieve tuinen- op zijn kanaal op YouTube
De romantische boerderijtuin.
Om aan in de eenvoudige beplanting ook wat kleurelementen toe te voegen in de vorm van borders met vaste planten. De nog jonge aanplant zal bij het eindbeeld naast de eenvoud ook iets weelderigs hebben. Misschien kunnen we over enkele jaren nog wat meer beeldmateriaal van deze, dan volwassen, tuin aan riviertje de Graafstroom verwachten van tuinontwerper Ron den Dikken.
De rotstuin van Ber Slangen in Ambi, een buitenwijk van Maastricht, is al sinds 1974 een publiekstrekker voor mensen uit binnen- en buitenland. Niet zo verwonderlijk want wat die man in zijn achtertuin heeft aangelegd is eigenlijk met geen pen te beschrijven. Ik ga het uiteraard wel proberen, maar gelukkig heb ik ook veel foto’s…
Bijzonder initiatief op Amsterdamse bloemenmarkt Maandag 15 mei, de dag na Moederdag organiseerde actrice Tjitske Reidinga een bijzonder initiatief met bloemen en kreeg daarbij de steun van Bloemenbureau Holland. Op de bloemenmarkt op het Amstelveld in Amsterdam vroeg zij aandacht voor al die mensen voor wie Moederdag een confronterende dag is. Voor moeders die een…
Het groenproject heet officieel The Roof. vertegenwoordigt de kwaliteiten van de achterafstraatjes (Li ‘long) van Shanghai en verweeft zorgvuldig de omringende cultuur in zijn kenmerkende ontwerp, waardoor een model ontstaat voor toekomstige stadsruimten waar mensen en de natuur gedijen in een bestemming om te zien en gezien te worden. Het idee om het DNA van…
De Westergasfabriek in Amsterdam dateert uit 1883 en ligt langs de Haarlemmerstraat in de Spaarndammerbuurt. Al in de jaren negentig werden de eerste plannen gemaakt voor een park. De gemeente Amsterdam heeft het terrein kandidaat gesteld voor de Floriade in 2002, maar werd niet verkozen. Hierna werden de plannen door Amsterdam vereenvoudigd: de gebouwen zijn gerestaureerd…
Deze unieke woning is gelegen nabij een natuurgebied in het midden van Nederland. Het is een bosperceel met een behoorlijk hoogteverschil voor een vlak land als Nederland. Het huis is gelegen in het hogere deel van het perceel en gaat op een bescheiden manier samen met de majestueuze bomen eromheen. De voortuin was al gerealiseerd…
Zo langzamerhand begint de natuur zich weer te tonen en vooral ook te bloeien. Tussen prachtige grootbloemige narcissen zien we ook de boerenkrokus weer. Deze krokus is vaak al aan het eind van de winter te zien. De krokus is goed te herkennen aan de frisblauwe kleur. De boerenkrokus is een soort uit de lissenfamilie.…
Door Gert Tabak Samen met mijn partner tuinontwerper/kunstschilder Ton ter Linden, geboren en getogen Amsterdammer, bezochten we aan het begin van het jaar zijn geboortestad, om herinneringen op te halen aan de geliefde plekken uit zijn jeugd; en natuurlijk deden we ook de Hortus Botanicus even aan. We waren diep ontroerd door de heerlijke ‘oude’…
Gelegen op de groene helling tussen de eiken savanne van de Santa Cara-vallei en de sequoiabossen van de Santa Cruz-bergen, nestelt deze moderne woning en bijgebouwen zich naadloos in dit drie hectare grote terrein. Vanaf het begin was het ontwerp bedoeld om op te gaan in de natuurlijke omgeving en de vergezichten van de aangrenzende…
Veel van ons plantliefhebbers hebben alles, in ieder geval binnenshuis, momenteel nog in de kerstsfeer. Heel veel green-lovers maken in de komende weken, na de kerst, weer plannen voor een groene beleving binnenshuis. Kamerplanten zijn weer helemaal trendy. Sommige mensen zien planten nog steeds als decoratie, met ongeveer dezelfde functie als een schilderij. Vaak gaat…
De heidesoorten behoren met hun geringe hoogte, van 45 en 60 cm, tot de kleinste heesters. Een goede eigenschap zijn o.a hun bloeitijd en de hoeveelheid aan kleine bloemen. Een groot deel van de heidesoorten en cultivars fleuren onze wintertuin op, Sommige heidesoorten beginnen al in de herfst. We hebben heide te lang genegeerd, Terwijl…
Deze bostuin ligt op ongeveer 2 uur vanaf Mexico City in de streek Valle de Bravo. Deze regio staat bekend om het grote meer, het koele klimaat en de bossen waar de eik en de dennenbomen goed groeien. Van de jury Uit de juryverklaring: “Met zijn weelderige vegetatie benadert Forest Garden de locatie als een…