TuInspiratie – Een Gids voor uw tuin-metamorfose

Deze tijd in het jaar is voor veel tuiniers, beginnend of ervaren, de tijd om na te gaan denken over plannen voor het nieuwe jaar. De meeste tuiniers maken hun nieuwe plannen al dromend tijdens werkzaamheden in de tuin, nu is het tijd om deze uit te gaan werken.

Als u toch nog een beetje inspiratie zoekt dan kan dit bericht u daar zeker mee helpen. Door een selectie, uit de honderden berichten, in dit webmagazine ook te bekijken krijgt u een nog completer beeld ter inspiratie.

In dit bericht, of ga direct naar:

Over tuinstijl, ontwerp en aanleg

U leest dit omdat u erover denkt om uw tuin te gaan veranderen of een gedeelte daarvan, bijvoorbeeld een border, het gazon of een haag. Het kan natuurlijk ook zijn dat u de hele tuin wilt gaan veranderen, of dat u de tuin vanaf blanco gaat invullen. Zet eerst eens al uw gedachten op papier, wat voor stijl of wat voor planten uw voorkeur hebben. Vervolgens heeft het de voorkeur als u onderstaand schema volgt naar uw plan voor de ideale tuin voor u, bedenk daarbij dat een tuin constant aan verandering onderhevig is.

East Ruston Old Vicarage Gardens, Norfolk

Stijlinvloeden

Welke stijl vind u mooi, is het formele van een renaissancistische Italiaanse tuin of is het een tuin met de grandeur van de Klassieke Franse tuin iets voor u? Natuurlijk is in een gemiddelde stadstuin van 60/70 m2 te klein voor een dergelijke tuin, maar een formele klassieke tuin kan op bijna elk formaat oppervlak. Een tuin als een cottagetuin, kiezeltuin of kruidentuin is ook een stijl.

Verhoudingen

Sta open voor het omringde landschap en naburige gebouwen als u de stijl gaat bepalen. Zo is bij een oud klassiek pand een formeel tuinontwerp op zijn plaats. Beperk de bestrating tot die plekken die nodig zijn om van A naar B te komen. Dus van de achterdeur tot de schuur of poort, de plekken die nodig zijn voor schoonmaak van de ramen en een plek om in de zon te zitten, het terras. Bij een formele tuin gebruikt u zo veel mogelijk rechte lijnen en wel op zo’n danige manier dat er voldoende plek overblijft om andere elementen van de tuin in verhouding blijven van elkaar en vergeleken met het huis. Gebruik bij een kleine tuin niet te veel elementen, zoals vijvers, gazon of borders. Bij een klassieke tuin gebruikt u liever minder soorten planten maar wel in grotere aantallen (blokbeplanting).

Piet Oudolf ontwerp van de Hauser & Wirth tuin in Somerset. Schuif over elkaar dmv. de pijltjes in het midden

Een spannende tuin kunt u bereiken door bij een formele tuin, wel de rechte lijnen aan te houden maar de borders een eigentijdse moderne invulling te geven, bijvoorbeeld met vaste planten en grassen (Dutch Wave of New Perennial Movement).

Microklimaat

Bij een groot historisch landgoed ziet men vaak een ommuurde tuin als onderdeel van het geheel. Deze muren gaven niet allen bescherming tegen wildvraat of indringers, maar konden zo ook voor een gunstig microklimaat zorgen. Bij een stadstuin zijn het vaak de hagen of schuttingen, en de woning aan de ene zijde en een schuur aan de andere kant die voor een gunstig microklimaat zorgen. Er is minder wind, dus minder koude wind. Vooral betonnen muren worden gedurende de dag opgewarmd en geven deze warmte af in de koude nacht, gunstig dus voor de fruitbomen die er in leivorm tegenaan staan. Zo zijn er nog een aantal voordelen. Als u met uw ontwerp aan het tekenen gaat geef dan het noorden met een pijl aan. Hierdoor kunt u uw eigen microklimaat zo goed mogelijk benutten.

Ontwerp; Ton ter Linden foto; Gert Tabak

Het ontwerp op schaal tekenen

Voor u gaat beginnen met de invulling van de tuin te tekenen maakt u een moederblad door huis en tuin aan te geven. Doe dit op schaal van 1:50 (elke centimeter is dan dus 50 cm, een huis van 8 meter breed wordt dus 16 centimeter) of schaal 1:100 (elke centimeter is dus een meter, het huis van 8 meter breed wordt dus 8 cm lang).

Perspectief

De verschijningsvorm van uw tuin kunt u veranderen door (vals)perspectief in uw ontwerp op te nemen. Maak lijnen van de verschillende onderdelen van de tuin, zoals; borders, vijver, gazon etc. Horizontale lijnen geven de tuin een breder perspectief, verticale lijnen laten de tuin langer lijken. Nog meer lengte ontstaat als u de verticale lijnen uiteindelijk bij elkaar laat komen, een hoge of brede boom kan de tuin optisch nog langer laten lijken door achter in het ontwerp te plaatsen, nog meer optische diepte krijgt als u de boom halverwege plant, de tuin lijkt dan nog langer.

Het geleende (uitzicht) landschap

Het geleende landschap;

Bij de grote landgoederen uit oude tijden zie je vaak de formele tuinen rond het kasteel of landhuis en kwamen de meer informele tuingedeeltes aan de buitenrand van het landgoed. Deze informele tuinen hebben vaak een natuurlijker karakter waardoor zij aansloten op het omliggende landschap. Het landgoed leek daardoor groter dan het in werkelijkheid was. Het landschap in een landschap dus. Ook in kleinere tuinen wordt dit wel toegepast. Daarbij kan gebruik worden gemaakt van een naastgelegen tuin, park of ander omliggend landschap. Het kunnen ook bomen of andere beplanting zijn die in een bepaalde zichtlijn aanwezig zijn.

Geef er uw eigen draai aan

LET OP!! De tuin die u nu aan het ontwerpen bent moet altijd uw eigen persoonlijkheid weerspiegelen, in wat voor stijl u ook gaat werken. Het is belangrijk dat de gebruikers van de tuin zich er prettig in voelen. Geef aan de stijl waarin u dus werkt beslist uw eigen draai, alleen dan voelt u zich er in thuis. De tuin kan dus ook een eigen stijl krijgen.

Praktische zaken voor alle directe gebruikers

Verder zijn er altijd praktische zaken waar u rekening mee moet houden. Heeft u bijvoorbeeld jonge kinderen dan kunt u beter even wachten met uw wens voor een vijver in de tuin. Mocht er een rolstoelgebruiker bij de gebruikers zijn zorgt u voor extra brede paden en heeft u geen treden in de tuin. De tijd die u aan de tuin wilt gaan besteden, na de aanleg, heeft ook invloed op uw ontwerp en plantkeuze. Als een pad gebruikt wordt voor lopen dan is de minimale breedte 60 – 100 cm, moet er ook een fiets, vuilcontainer etc. over heen gaan dan is de minimale breedte 100 -120 cm. Bedenk goed dat de paden voor een groot deel het ontwerp bepalen. Ga er dus zorgvuldig mee om.

Verhoogde borders/tuinbedden zijn erg praktisch voor ouderen en gehandicapte. Kinderen zijn dol op gras, een boomhut(je) en eigen stukje tuin. Vooral dat eigen tuintje heeft vaak veel invloed, al is dat soms tientallen jaren verder.

Betrek een tuinontwerper bij uw plannen

U kunt ook een tuinontwerper inschakelen, deze kan het ontwerp voor u maken, op basis van uw wensen en budget, de tuin (laten) aanleggen en u ook begeleiden bij het maken van uw eigen ontwerp. Zeker als u zich niet zo zeker voelt over uw eigen kunnen. Dit kan u later veel teleurstelling en kosten doen voorkomen.

Een tuin is nooit af, en tuinieren is een levenslang leerproces wat u nooit zult gaan vervelen. U werkt namelijk met levend materiaal wat niet altijd doet wat u heeft bedacht en dat maakt tuinieren juist zo boeiend.

Een eenvoudig plantenschema

Voordat u de beplanting voor de tuin ging inkopen had u nog wel zo’n mooi lijstje gemaakt, met de Latijnse naam en de aantallen per soort. Toen u vervolgens bij de tuin uw aankopen ging uitladen, bleek dat briefje aan een wilg te hangen. U had veel meer planten en verschillende soorten ingekocht dan er op het lijstje stonden. Dit is de grootste fout bij beginners, maar komt ook nog wel bij gevorderde tuiniers voor. Een bezoek aan een tuincentrum of handelskwekerij maakt toch hebberig. Doe uw best dus om het plantenschema, zeker in het begin, eenvoudig te houden. Te veel plantsoorten (zeker) in een kleine ruimte maakt rommelig. Als u zich niet wilt laten beperken, wat u goede recht natuurlijk is, probeer dan binnen een bepaald kleurenschema te werken. Ook bij het combineren van planten moet u zorgvuldig te werk blijven gaan. Bedenk dat de tijd dat een plant bloeit altijd korter is dan dat hij in blad staat. Zorg dus naast verschil in bloeiwijze, ook voor verschil in structuur en de textuur van het blad.

Dan Pearson The Old Rectory

Ook bij de verdere aankleding van de tuin moet u op de details blijven letten. Het gaat hier om zaken als bestrating, hekwerk, meubilair etc. Deze hardware moet goed aansluiten bij de beplanting. Nu worden de planten vaak ter decoratie gekocht om bij de hardware te passen. Laten wij als tuiniers van De Lage Landen zorgen dat planten weer op de plaats komen die hun toehoort; de eerste plaats dus!

Het eindbeeld

Een tuinontwerper of een tuinier (u dus) moet zich bij het ontwerpen en aanplanten bewust zijn van het eindbeeld dat hij of zij uiteindelijk wil bereiken. Bij een tuin bij een huurwoning wordt een eindbeeld aangehouden van 5 jaar, bij een koopwoning gaat het naar 15 jaar en bij een openbaar park is het 20 jaar. Door de drukke en gejaagde samenleving van heden ten dagen staat, dit geduld, ook steeds meer onder druk. Steeds meer zijn planten, heesters, bomen en haagplanten in een formaat wat al bijna het eindbeeld laat zien. Denk hierbij aan klimopschermen (Hedera), Fors formaat heesterrozen, complete stukken haag en bomen in een volwassen omvang. Als mensen al voor groen kiezen, dan het liefst zo groot als bij het eindbeeld is bedoeld. En zo ontstaat de Instant-tuin.

Plannen en planten

Bij de planning en het beplanten gaan we hier nog uit van een bepaald tijdspan naar het eindbeeld. Voor u over gaat tot de aankoop van planten maakt u een lijst en een aantal punten waar zij op geselecteerd worden.

 1. Wanneer bloeit deze plant
 2. Wat is de architectuur van de plant zonder bloemen
 3. Kies structuurplanten, combinatie planten en gatenvullers
 4. Wat voor meerwaarde heeft deze plant voor de biodiversiteit
 5. Zijn het dus bij- en vlindervriendelijke planten
 6. Heeft de plant een mooi afterlife
 7. Is het een vaste plant (langlevend) of een kortlevende plant (1 + 2-jarige planten)
 8. Is de plant/heester groen in de winter?
 9. Kies ook wat transparante planten, zoals Verbena bonariensis en div. grassen
 10. Hoe groot is de plant in volwassenheid
 11. Is de plant dominant. Verdringt hij snel andere planten
Foto door Pok Rie op Pexels.com

Elke combinatie van planten moet worden bekeken in relatie tot het gehele tuinontwerp. Durf ook grotere aantallen planten aan te schaffen. Richt u in het begin op groepen met forse planten, maak er groepen van met 8 – 12 planten. Bij de natuurrijke tuin maakt u combinaties die u herhaald, Gatenvullers verbinden de combinaties, net zoals het gebruik van bolgewassen. Gebruik bollen die geschikt zijn om te verwilderen.

U kunt planten in verschillende formaten kopen. Het kan als een plug zijn dat is een zeer jonge plant, een plant met een potmaat van 9 cm is veel gebruikt en heeft ook hier de voorkeur, veel tuinontwerpers gaan ook uit van jonge planten met deze potmaat.

Het budget

Het budget is bepalend voor het uiterlijk van de tuin en de duur tot het eindbeeld is bereikt. Tuinbezitters met een laag inkomen kunnen het beste zelf veel planten gaan kweken, zaaien binnen bijvoorbeeld op de vensterbank kan al eind winter beginnen. Een kunststof tunnelkas(je) is ook niet al te duur (bij Hornbach). Maak zo veel mogelijk bekend onder je familie en sociale netwerk dat je planten voor je tuin gaat vermeerderen, je zult merken dat veel mensen wel stekjes en/of zaden voor je hebben.

Heeft u een goed budget voor de tuin dan zou u kunnen kiezen voor volwassen planten, heesters, hagen enz. Aan te raden is ook hier voor planten in potmaat 9cm te kiezen. U kunt dan uw planten observeren en ze zo beter te doorgronden.

Tuinieren in alle seizoenen

Geen enkele plant is alle twaalf maanden op zijn hoogtepunt (u en ik ook niet, denk ik zo). Dus de mooiste tuinen zijn het hele jaar door interessant.

Veel tuineigenaren laten tegenwoordig het afterlife van planten hun gang gaan. Veel planten hebben een prachtig skelet en is het de moeite om deze te laten staan. Voorbeelden van deze planten zijn: Achillea, Agastache, Astilbe, Echinacea, Monarda, Nepata soorten, Phlomis, Rodgersia, Rudbeckia, Sedum cultivars. In de winter zijn ze vaak zeer mooi met een fragiel laagje sneeuw of in de herfst met een opvallend spinnenweb. Voor veel insecten zijn de holle stelen een bij uitstek geschikte schuilplaats of plek om te overwinteren. U helpt hiermee dus ook de biodiversiteit in uw stukje paradijs op aarde.

Een voorbeeld van afterlife door Piet Oudolf
En een voorbeeld van Ton ter Linden

Winters van de paar afgelopen jaren waren niet meer wat we gewend waren. Het is ondertussen misschien wel een jaar of tien geleden dat we voor het laatst een dik pak sneeuw hadden. We zullen het af moeten wachten maar het heeft er alle schijn van dat de klimaatproblematiek er de oorzaak van is dat de winter eerder op een verlengde herfst lijkt. Als deze ontwikkeling zich doorzet zal dat een grote invloed hebben bij de keuze aan planten.

De winterse tuin

Naast dat we dus veel planten in eind herfst begin winter laten staan vanwege hun fraaie afterlife zijn er nog meer mogelijkheden om ook de winter bij de tuinseizoenen te rekenen.

Over stammen, dennen en sparren en andere bladhoudende planten

Veel bomen en soms ook heesters hebben karaktervolle basten die in de winter de aandacht weten te trekken. De bomen steken boven het afterlife van vaste planten, bloembollen of kortlevende soorten uit en zorgen er zo voor dat er niet alleen in de onderste laag wat te beleven is in de winter. Bovendien geven ze de tuin karakter en structuur. Er zijn verschillende soorten heesters die bloeien in het late najaar, hartje winter of het vroege voorjaar.

Een andere groep planten die we zeker niet moeten vergeten, zijn de coniferen. Vrij vertaald betekent Conifeer ‘kegeldrager’, de benaming is afgeleid van het Latijnse woord conus, kegel en het woord ferre, dragen. Coniferen is de verzamelnaam voor dennen en sparren. de meeste zijn wintergroen en er zijn enkele soorten die in de winter kaal zijn. Ook hebben zij niet allemaal kegels te dragen, zo valt ook de Taxus hieronder. Coniferen kunnen het hele jaar door de tuin karakter geven, zeker als zij solitair worden gebruikt, trekken zij veel aandacht.

Een ander fraai effect van Coniferen is de nieuwe groei die bij veel soorten een spectaculair accent geven.

Naar de bollen …

Er zijn bloembollen welke al in de winter gaan bloeien. En er zijn vaste planten die bloeien in de winter. Voorjaarsbollen als Crocus en sneeuwklokje zijn vaak de eerste in bloei in onze borders, tulpen en Hyacinth volgen. De zomerbloeiers als o.a; Dahlia, Begonia en Ornitogalum zijn volledig ingeburgerd. Laatbloeiers zijn o.a; cyclamen en Colchicum. Elke groep heeft zijn eigen kenmerken, denk bijvoorbeeld maar aan zomerbloeiers die vaak een exotisch uiterlijk hebben als kenmerk, zij komen dan ook voornamelijk uit warme oorden. Najaarsbollen zijn relatief het meest onbekend, het is vaak moeilijk een geschikte plek voor ze te vinden. De meeste najaarsbollen zijn laagblijvende soorten en raken bedolven onder de in verval rakende zomerbloemen. Er is voor elke border wel een geschikte bollencombinatie, de keuze aan bollen is om tureluurs van te worden..

Echte stoere winterbloeiers

Voorbeelden van echte winterbloeiers zijn: Chimonanthus praecox, Daphne mazereum, Erica darleyensis, Hamamelis mollis, Jasminum nudiflorum, Viburnum soorten, Helleborus, Convallaria, Forsythia, Callicarpa.

Na de uitbundige bloei van de zomer zijn er veel planten die bloeien tot aan de eerste vorst. Veel rozen bijvoorbeeld bloeien nog lang door na de zomer. Door optimaal gebruik te maken van laatbloeiers in de herfst, zoals asters en herfstchrysanten en vroegbloeiers in de lente, zoals sneeuwklokjes, en natuurlijk de Helleborus verkort u het winterseizoen.

Dutch Wave en Grassen

In veel tuinen zien we tegenwoordig grassen, de groenbranche heeft hierbij goed ingespeeld op de populariteit van de ‘Dutch Wave’ tuinstijl waarbij de natuur zijn intrede deed in de tuin. Deze tuinstijl werd vanaf de jaren 70 van de vorige eeuw nieuw leven ingeblazen en een hedendaags uiterlijk gegeven door een aantal Nederlandse tuinprofs zoals, Ton ter Linden, Piet Oudolf, Rob Leopold en Henk Gerritsen.

Veel grassoorten blijven groen in de winter. Goede keuzes voor grassen in de winter zijn bijvoorbeeld: Calamagrostis, Cortedaria, Deschampsia. Miscanthus sinensis ‘Silberturm’.

Er zijn ook veel heesters en bomen die in de winter groen blijven.

rhs.org.uk/Gardens/Rosemoor

De ontwakende natuur in de lente

De lente is van oorsprong de tijd van het jaar voor bloembollen. Van fragiele sneeuwklokjes, krokussen, blauwe druifjes en boshyacinten tot stoere sieruien etc. De manier waarop zij tegenwoordig worden verwerkt in de tuin is ook een stuk natuurlijker. Het aangekochte assortiment wordt, naar hoeveelheid, in een emmer, trog of kruiwagen, gemengd. Vervolgens uitgestrooid over het te beplanten stuk tuin en geplant op de plek waar ze terecht zijn gekomen. Bloembollen laten zich bij uitstek goed mengen tussen vaste planten. Als het frisgroene nieuwe blad van vaste planten zich ontvouwt bloeien de bollen daar bovenuit. Als de vaste planten gaan groeien raken de bollen uitgebloeid en wordt hun plek ingenomen door de vaste collega’s.

Het voorjaar is ook de tijd dat veel heesters beginnen met bloeien. Opvallend zijn de rechte takken vol gele bloemetjes van de Forsythia. Ook de Ribes valt al vroeg op (feb/maart) met rijkelijk veel trosjes bloemen.

Een uitbundige zomer

De zomerperiode is altijd een explosie van bloei, met op het hoogtepunt van de zomer veel bloei die zo’n 6 á 7 weken kan duren. Veel tuiniers werken nog naar deze periode toe en voegen daarna wat herfstbloeiers toe. Maar we hebben nou eenmaal vier seizoenen en het is de moeite waard om deze ten volle te benutten.

Een- en tweejarige (kortlevende) planten kunnen een ware aanvulling zijn tussen vaste planten, bomen en heesters. Zij brengen vaak veel bloei in uw plantenmengsel. Probeer bij het samenstellen van uw beplanting zo veel mogelijk rekening te houden met het dierenleven in uw tuin.

Denk het liefst bij elke aankoop of eigen kweek wat de meerwaarde is voor het dierenleven (biodiversiteit).

Bloembollen voor de zomer/herfst zijn in een groot assortiment te verkrijgen. Veel bollen zijn geschikt voor verwildering, nadat u ze heeft geplant laat u ze verder met rust en u wordt ieder jaar verrast met meer bloei door de uitbreiding. Een lange levensduur hebben de botanische tulpen, maar ook langere gecultiveerde tulpensoorten zijn geschikt voor verwildering. Bij het samenstellen kunt u rekening houden met kleur, bloemvorm, bladvorm, bloeiperiode etc. Probeer een spannende mix te maken die ook nog eens aansluit bij uw bestaande beplanting. Denk er wel aan dat de meeste bollen geen permanente natte grond verdragen.

Die heerlijke herfst

Voor mij is de herfst echt een favoriet seizoen, bomen en heesters vol prachtige bessen, als ik aan de herfst denk dan denk ik naast takken vol bessen, ook aan kleuren zoals rood en oranje. Het rood en oranje van de Dahlia en de lampionnetjes van Physalis. Herfst is ook de maand van de oogst. Andere laatbloeiers zijn o.a ; Aster, Cimicifuga, Eupatorium, Digitalis, Ligularia, Helianthus, Lythrum, Lysimachia, Filipendula, Achillea, Artemisia, Viburnum etc. Stel zo veel als mogelijk uw snoeiwerk uit tot het voorjaar, en laat z.v.m afgevallen blad liggen. Op deze manier zorgt u voor huisvesting en voedsel voor insecten, vogels, egels enz, dit vergroot de biodiversiteit en dat is hard nodig.

Geef uw tuin een thema of kleurcombinatie

Het geven van een bepaald onderwerp of thema kan een leidraad zijn en is het vaak wat makkelijker om de lijnen te volgen en de beplanting te kiezen. Een thema kan een favoriete vakantiebestemming zijn, dus een land. Het kan een bostuin, een exotische tuin of een grindtuin zijn met planten vanuit zuidelijke streken van Europa die hier kunnen overleven door onze steeds zachtere winters.

Het samenstellen van de beplanting kan ook in een kleur of kleurcombinatie. Het is dan wel aanbevolen om te zorgen voor planten, die ook als zij niet bloeien, een bepaalde structuur of textuur hebben. Zorg dus voor afwisseling in bloemvorm en blad. Een goede tip daarbij is dat de beplanting ook op een zwart-wit foto een bepaalde structuur is te zien.

Laatbloeiende vaste planten brengen kleuren als edelstenen in de tuin

Het meest opvallende in de herfst is dat de inmiddels geel en rood verkleurde bladeren van de bomen vallen. Gevoelsmatig is dit het seintje dat het tuinseizoen lijkt te zijn afgelopen. Schijn bedriegt, want wist je dat laatbloeiende vaste planten in deze tijd van het jaar prachtig gekleurde bloemen hebben? Met tinten als die van…

Combineren met vaste planten in de border

Vaste planten staan momenteel volop in de belangstelling. Deze groep planten heeft dan ook vele positieve eigenschappen waar we zeker gebruik van moeten maken. De keuze aan vaste planten is de laatste jaren flink veranderd en uitgebreid.  Vaste planten kunnen een belangrijke rol spelen in allerlei tuinstijlen. Bij een klassieke border zijn eigenschappen zoals kleur…

Er zijn natuurlijk ook een aantal tuinstijlen waaruit u uw keuze kunt maken. Belangrijk is hierbij om niet simpelweg een voorbeeld over te nemen, maar geef er vooral uw eigen draai aan. Een tuinstijl kan dan bijvoorbeeld barok zijn en dus een klassiek uiterlijk hebben of u kiest bijvoorbeeld voor de natuurlijke tuin, zoals de Dutch Wave-stijl.

Bekijk dit bericht als u voor een natuur(lijke) tuin gaat

Het kan ook zijn dat u een bepaalde tuinstijl uw eigen voorkeur geeft m.b.t kleur of geur. Een kruidentuin of cottagetuin is ook een mogelijkheid.

Uw hoofdthema kan ook een bepaald doel hebben, zoals een bij- en vlindervriendelijke tuin. Probeer bij wat u ook gaat veranderen aan de tuin altijd te denken aan wat het voordeel ervan is om de biodiversiteit te vergroten.

Een voorbeeld van een RHS Chelsea Flower Show tuin. Manchester Garden door Exterior Architecture

Inspiratie uit Engeland

Een jaarlijkse inspiratiebron voor velen uit de tuinbranche en tuiniers is de Engelse RHS Chelsea Flower Show in Londen. Uiteraard was ook deze show alleen virtueel te bezoeken. Het jaar ervoor was de show nog in volle glorie te bezoeken, in dit webmagazine is er altijd veel aandacht voor de show(tuinen). U kunt hier het hele bericht bekijken, hieronder kunt u uit de verschillende showtuinen kiezen.

Inspiratie van bekende tuinontwerpers

Arne Maynard

Arne Maynard’s Allt-y-bela in Wales.

Zes jaar geleden lazen Arne Maynard en zijn partner William Collinson een reportage in Country Life Magazine over het pas gerestaureerde Allt-y-Bela. Het huis met landerijen had toen al geruime tijd hun aandacht en toen uit hetzelfde artikel bleek dat het te koop stond zijn zij direct de tocht naar Wales gaan maken en waren…

Arne Maynard’s ontwerp voor tuin in Oxfordshire.

Arne Maynard is één van de meest gevraagde tuinontwerpers van het Verenigd Koninkrijk . Na enkele jaren van afwezigheid op de Chelsea Flower Show was hij de laatste twee jaar weer prominent aanwezig en won weer de nodige belangrijke prijzen. De meeste van Arne Maynard’s ontwerpen zijn in de sfeer van de Engelse landschap-stijl en…

Modern romantisch design Arne Maynard in Derbyshire.

De eigenaren van dit prachtige landhuis in het Britse Derbyshire district hebben hun interieur in een gedurfde maar zeer geslaagde combinatie van klassiek met modern. Arne Maynard heeft deze combinatie van twee stijlen op een uiterst sublieme wijze weten te vertalen naar het ontwerp van de tuin. Het klassieke vinden we terug in de borders…

Romantische tuin in Norfolk door Arne Maynard

Toen Arne Maynard voor het eerst deze tuin bezocht waren de restanten van de oude ‘tudor’ tuin nog zichtbaar. Het ontwerp wat Arne maakte voor de tuin moest iets totaal nieuws zijn maar wel met duidelijke aspecten die recht deden aan de rijke en lange historie van de tuin. De tuin is min of meer…

Eigentijdse borders in klassieke tuinen van Arne Maynard.

De wijze waarop de Britse tuin-architect Arne Maynard zijn tuinen vorm geeft spreekt veel mensen aan. De Brit maakt veel tuinen bij oude landhuizen en weet dan telkens deze tuinen hun ‘ziel’ terug te geven. . Arne herstelt de hoofdstructuur van de tuinen met vaak een lange historie, de borders die hij vervolgens maakt zijn…

Ontwerp van Arne Maynard voor oude boerderij in Devon.

Deze boerderij uit de 17de eeuw ligt in het heuvelachtige landschap van het Zuid Engelse graafschap Devon. Hoewel de restanten van de oorspronkelijk ommuurde tuin nog zichtbaar waren was het karakter ervan door de jaren heen geheel verdwenen. Britse tuinarchitect Arne Maynard ontving de eervolle opdracht om de tuin zijn oorspronkelijke betekenis terug te geven.…

Ton ter Linden

Ton ter Linden – Van Jac. P. Thijssepark tot De Veenhoop

Door Gert Tabak In de provincie Friesland, in het noorden van Nederland, hebben de tuinontwerpers kunstschilder Ton ter Linden en zijn partner fotograaf Gert Tabak, een  tuin aangelegd rond hun landhuis.  Dutch Wave Ton ter Linden wordt gezien, net als Piet Oudolf en Henk Gerritsen, als één van de protagonisten van, zoals het tegenwoordig genoemd…

Ton ter Linden – Tuinieren met ziel en zaligheid

De sluiting van het (open) tuinenseizoen van 2014 was een andere dan alle voorgaande afsluitingen van tuinseizoenen. Vorig jaar was het einde van een jarenlange periode waarin tuinliefhebbers van over de hele wereld de tuinen van Ton ter Linden konden bezoeken. In een groot artikel in landelijk dagblad Trouw (11 september 2014, C. Limpt, Het…

GO WILD! Een Border á la Ton ter Linden

De bekende kunstschilder, tuinier en tuinontwerper Ton ter Linden heeft zijn bekendheid vooral te danken aan zijn hoge en overweldigende borders. De borders met hun natuurlijke uitstraling en subtiele overgangen in kleur hebben een betoverend effect op velen. In Ton’s tuinen in het Drentse Ruinen kregen zijn borders voor het eerst vorm. Jaarlijks werden deze…

Bekijk ook eens de Thema-pagina met veel inspiratie