Herfst! Kijk eens wat vaker omhoog

De herfst krijgt steeds meer de waardering die het verdient. De herfstkleuren worden steeds vaker gezien als een toegevoegde waarde. Dat is maar goed ook, want een wandeling door het park, ook al is de temperatuur laag, de herfstkleuren van vooral bomen geven een warme beleving. Kijk dus wat vaker omhoog, bomen in het publieke domein worden vaak als vanzelfsprekend genomen, en dat is zeker niet het geval. Ook is het onderhoud van bomen bij veel gemeentes beneden peil.

Kennis & respect van de vakman/vakvrouw

Een doorsnee hovenier heeft vaak weinig kennis over bomen. Het onderhoud hoort gedaan te worden door een gespecialiseerde hovenier, of een echte boomspecialist zoals een boomchirurg. In de gemeente Zaanstad werden onlangs op verschillende locaties de verkeerde bomen gerooid, een communicatiefout was de oorzaak, een betere voorbespreking en wat meer respect is hier wel nodig.

Foto door Mohan Reddy Atalu op Pexels.com

Werken aan biodiversiteit

De bomen in veel parken, die de kaalslag van de afgelopen jaren hebben overleefd, zijn vaak al tientallen jaren oud. Geel, rood, bruin, oranje voeren nu de hoofdrol in het openbaar groen en onze tuinen. Bessen, rozenbottels etc. zijn welkom bij veel dieren die ons groen bezoeken, sommige dieren leggen (of verstoppen) nu een voorraad voor een eventuele strenge winter. Het is ook aanbevolen om het afgevallen blad te laten liggen, of maak er hoopjes van, tot aan het voorjaar. Veel insecten, maar ook egels vinden hier een welkome schuilplaats of een plek om te overwinteren. Ook planten met een z.g.n fraai afterlife vormen met hun holle stelen een ideale plek voor insecten in de herfst en winter, laten staan dus en in het voorjaar snoeien.`Nestkasten zijn nu een schuilplaats geworden voor vogels tegen de vorst. Nu is het ook de tijd dat veel vinkjes en Vlaamse gaaien de tuin opzoeken voor voedsel, tijd om ze bij te voederen dus.

Hoewel de winters wat naar achteren zijn geschoven, qua tijd, is het nu de meest ideale tijd om voorjaarsbollen te planten. Op de plekken in de borders waar geen planten staan kunt u de grond omspitten, u kunt er dan op wachten dat wormen en andere insecten die in de grond leven op het menu van veel vogels staan. November is overigens ook een echte paddenstoelentijd, roof daar niet (teveel) van in de natuur.

Recente berichten over biodiversiteit

Symbiose tussen wonen en natuur en Plantpartizanen

Uiteraard kunnen het er nooit genoeg zijn maar planten zijn uiteindelijk altijd de overwinnaar en duidelijk de baas. We zien het bij oude verlaten wegen, waar zelfs asfalt te breken is voor sommige planten. Met een dikke knipoog volgt hieronder een opsomming van bewijs dat planten niet alleen de baas zijn in het paradijs. Botanische…

Intratuin en Naturalis stimuleren samen biodiversiteit in voor- en achtertuin

Amsterdam, 20 februari – Ruim 40 procent van de Nederlandse tuinen is tegenwoordig bedekt met tegels. Zonde, want groen draagt – in tegenstelling tot tegels – bij aan een gezonde leefomgeving. Het zorgt voor natuurlijke verkoeling, zuurstof en de opname van koolstofdioxide. Daar komt nog bij dat planten het bestaan van allerlei belangrijke insecten, vogels…

Wetenschap van bladverkleuring

Chlorofyl geeft de bladeren hun groene kleur. Chlorofyl is nodig voor de fotosynthese, de chemische reactie die zonlicht omzet in plantensuikers. Naarmate de nachten langer worden, vertraagt de aanmaak van bladgroen en stopt zelfs geheel na verloop van tijd. Hierdoor worden de andere kleuren die ook in het blad aanwezig zijn in meer of mindere mate zichtbaar. Dit proces wordt door een aantal zaken beïnvloed. Hoe dit precies tot stand komt is nog niet bekend, maar we weten wel dat bodemvochtigheid en temperatuur bepalende factoren zijn.

Een opeenvolging van warme, zonnige dagen en koude maar vorstvrije nachten zorgen voor de meest spectaculaire herfstverkleuring. Bodemvochtigheid heeft ook een effect; ernstige droogte of een lange, natte periode veroorzaken stress, waardoor de kans groter is dat het blad een intensere kleur krijgt. Een lange, droge zomer zorgt ervoor dat de herfstverkleuring later begint en een droge herfst zorgt ervoor dat de kleuren langer aanhouden. Vriestemperaturen maken al snel een einde aan de herfst omdat in dat geval de bladeren van de takken vallen.

Sommige boomsoorten hebben meestal een mooie rode herfstkleur: we zeggen meestal omdat deze wat kan variëren. Dat komt doordat een soort, bijvoorbeeld Acer rubrum, uit zaad wordt gekweekt en elke afstammeling zijn eigen genetisch materiaal heeft. Uiteraard delen ze allemaal de belangrijkste kenmerken van Acer rubrum, maar binnen de soort kunnen er aanzienlijke verschillen zijn zoals plantbouw, kroonvorm, bloeiwijze of herfstverkleuring. Omdat deze grote variëteit niet altijd de voorkeur heeft en kopers graag bepaalde kenmerken in een hele partij zien verschijnen, wordt er een selectie gemaakt van de meest voorkomende boomsoorten. Deze bomen worden geselecteerd uit zaailingen op basis van bepaalde positieve eigenschappen.

Borderplan – Nazomer en herfst in de border

In veel tuinen is er na juli nog maar weinig kleur te ontdekken. Dat is gelukkig helemaal niet nodig, er zijn zoveel mooie planten die juist in de nazomer en de herfst hun bloemen tonen. Met deze laat bloeiende planten verlengt u het bloeiseizoen zodat de border ook na de zomervakantie nog prachtig is. Sussex…

Meest recente berichten:

“The Roof” vertegenwoordigt de kwaliteiten van de achterafstraatjes (Li ‘long) van Shanghai

Het groenproject heet officieel The Roof. vertegenwoordigt de kwaliteiten van de achterafstraatjes (Li ‘long) van Shanghai en verweeft zorgvuldig de omringende cultuur in zijn kenmerkende ontwerp, waardoor een model ontstaat voor toekomstige stadsruimten waar mensen en de natuur gedijen in een bestemming om te zien en gezien te worden. Het idee om het DNA van…

Cultuurpark Westergasfabriek Amsterdam

De Westergasfabriek in Amsterdam dateert uit 1883 en ligt langs de Haarlemmerstraat in de Spaarndammerbuurt. Al in de jaren negentig werden de eerste plannen gemaakt voor een park. De gemeente Amsterdam heeft het terrein kandidaat gesteld voor de Floriade in 2002, maar werd niet verkozen. Hierna werden de plannen door Amsterdam  vereenvoudigd: de gebouwen zijn gerestaureerd…

Into the forest door Andrew van Egmond

Deze unieke woning is gelegen nabij een natuurgebied in het midden van Nederland. Het is een bosperceel met een behoorlijk hoogteverschil voor een vlak land als Nederland. Het huis is gelegen in het hogere deel van het perceel en gaat op een bescheiden manier samen met de majestueuze bomen eromheen. De voortuin was al gerealiseerd…

Vroegbloeiers uitgelicht – Boerenkrokus en Winterakoniet

Zo langzamerhand begint de natuur zich weer te tonen en vooral ook te bloeien. Tussen prachtige grootbloemige narcissen zien we ook de boerenkrokus weer. Deze krokus is vaak al aan het eind van de winter te zien. De krokus is goed te herkennen aan de frisblauwe kleur. De boerenkrokus is een soort uit de lissenfamilie.…

Ton ter Linden en Gert Tabak bezoeken de oude Hortus Amsterdam

Door Gert Tabak Samen met mijn partner tuinontwerper/kunstschilder Ton ter Linden, geboren en getogen Amsterdammer, bezochten we aan het begin van het jaar zijn geboortestad, om herinneringen op te halen aan de geliefde plekken uit zijn jeugd; en natuurlijk deden we ook de Hortus Botanicus even aan. We waren diep ontroerd door de heerlijke ‘oude’…

Uliveto-tuin tussen de sequoiabossen in Californië U.S.A

Gelegen op de groene helling tussen de eiken savanne van de Santa Cara-vallei en de sequoiabossen van de Santa Cruz-bergen, nestelt deze moderne woning en bijgebouwen zich naadloos in dit drie hectare grote terrein. Vanaf het begin was het ontwerp bedoeld om op te gaan in de natuurlijke omgeving en de vergezichten van de aangrenzende…

Nu is de tijd voor de kamerplanten gekomen

Veel van ons plantliefhebbers hebben alles, in ieder geval binnenshuis, momenteel nog in de kerstsfeer. Heel veel green-lovers maken in de komende weken, na de kerst, weer plannen voor een groene beleving binnenshuis. Kamerplanten zijn weer helemaal trendy. Sommige mensen zien planten nog steeds als decoratie, met ongeveer dezelfde functie als een schilderij. Vaak gaat…

Struikheide, Dopheide, Schotse heide, de herwaardering van heide

De heidesoorten behoren met hun geringe hoogte, van 45 en 60 cm, tot de kleinste heesters. Een goede eigenschap zijn o.a hun bloeitijd en de hoeveelheid aan kleine bloemen. Een groot deel van de heidesoorten en cultivars fleuren onze wintertuin op, Sommige heidesoorten beginnen al in de herfst. We hebben heide te lang genegeerd, Terwijl…

Laden…

Er is iets fout gegaan. Vernieuw de pagina en/of probeer het opnieuw.