Een gepassioneerde tuinier en zijn tuin; Monty Don en Longmeadow

Monty Don is wereldberoemd in de internationale tuinenwereld, eenieder die graag tuiniert kent hem het beste als de vaste presentator van BBC Gardeners’ World (al 18 jaar lang). Daarnaast heeft hij ons in diverse series laten genieten van tuinen van over de hele wereld gelegen. Nu Monty Don 65 jaar is geworden is dat een mooi moment om eens wat meer over deze gepassioneerde tuinier te weten te komen.

bron; House & Gardens

Monty Don is het meest gelukkig als hij in zijn eigen tuin is. Deze Longmeadow Garden is voor de kijkers naar Gardeners’World een bekende tuin geworden waar het sierelement en de kweek van voedsel in een mooie balans is.

Het door het buitenleven verweerde gezicht van Monty Don heeft ook nog een andere kant, het leven van Monty Don ging niet altijd over rozen. Toen hij als jongetje van slechts 7 jaar al naar een kostschool werd gestuurd door zijn ouders heeft dat zijn sporen nagelaten. Net als toen hij 10 jaar was en kanker heeft overleefd. Tel daarbij op, een bankroet, depressie en een zwaar ongeluk waarbij hij zijn tweelingzusjes verliest, en je begrijpt de andere kant van dat buitenleven-gezicht.

bron pinterest

Het huis en wat uiteindelijk de Longmeadow Garden zal worden, werd door de familie Don aangekocht in oktober 1991. De tuin bestond destijds uit iets minder dan 1 Ha, van een tuin kon je eigenlijk nog niet spreken. Het was niet meer dan een veld vol ruig gras en bouwafval.

The real importance of gardening is the empowerment that it gives people, however small or seemingly insignificant their gardens might be. It is surprising how liberating it is, if you can grow anything at all. – Monty Don

Tijdens de lente en zomer van 1992 was Monty alleen bezig met het knippen van het gras en het ruimen van het afval. Tijdens het ruimen, wat meestal een dankbare klus is, leerde Don het land door en door kennen en ontstonden de beelden al bij hem, hoe de tuin vormgegeven zou gaan worden.

bron; montydon.com
bron; montydon.com

Monty is in het V.K de bekendste schrijver over tuinen en tv-presentator, al meer dan 20 jaar werkt hij mee aan tv-progamma’s

Monty Don

Monty Don (1955) is een van best verkochte tuinschrijvers, samen met het schrijven en al meer dan 20 jaar televisiewerk is hij ook nog steeds tuinier en in zijn geliefde Longmeadow-tuin te vinden. Sinds 2003 is hij het gezicht van de jaarlijkse BBC-show, Gardeners’ World. Daarnaast heeft hij een groot aantal succesvolle BBC-shows over internationale tuinen gemaakt en geproduceerd. Denk daabij aan prime time series als; Around the World in 80 Gardens, Monty Don’s Italian Gardens, Monty Don’s French Gardens, The Secret History of the British Garden, Monty Don’s Paradise Gardens , Monty Don’s Japanese Gardens, Monty Don’s American Gardens & drie series van Big Dreams, Small Spaces. Vanaf 2011 wordt de serie Gardeners’ World uitgezonden vanuit de tuin van Monty Don, Longmeadow.


The early days

Een van de dingen die Monty Don leerde was dat de wind vanaf 3 kanten de tuin in gejaagd werd. Hier moesten dus windbrekers komen. In de herfst van dat jaar plante hij honderden kastanjebomen die hij liet opgroeien langs een solide hekwerk van staken die ook gebruikt worden om bonen langs te leiden.

Elk seizoen heeft zijn charme …

Het beplanten van Longmeadow begon in de lente van 1993 en is eigenlijk nog steeds niet gestopt. U weet zelf wel hoe dat gaat, een tuin is altijd in beweging (en de tuinier dus ook). Wat leuk is bij deze tuin dat het feitelijk twee zomers kent. De eerste begint in eind mei en gaat voort tot midden juli, vervolgens veranderd het licht en wordt meer intens waardoor de tuin tot volle bloei komt tot zo ongeveer eind september.

Monty Don is geboren in 1955 en opgegroeid in Hampshire, zijn ouders waren echte tuinliefhebbers. Een van zijn eerste banen, van 1994 tot 2004, in de tuinwereld was als groenjournalist voor de Britse krant; The Observer. Tegenwoordig schrijft hij nog een column voor de Daily Mail en Gardeners’ World Magazine. Daarnaast is zeer productief in het schrijven van boeken zoals; Fork to Fork, The Jewel Garden (beide samen met zijn vrouw Sarah Don), Around the World in 80 Gardens, Paradise Gardens, The Complete Gardener, The Ivington Diaries, The Road to Le Tholonet, en zijn laatste bestsellers Nigel: My Family and Other Dogs en Down to Earth. Monty’s meest rente boek is; Japanese Gardens: A Journey.

Lente

Longmeadow ligt in vrij natte en koude omstandigheden waardoor het langer kan duren voor de grond opwarmt. Toch begint in januari ook hier de lente met de sneeuwklokjes als bewijs. Vanaf maart is er geen weg meer terug, de eerste vroegbloeiende rozensoorten gaan bloeien. In de bloemenweide is het eerst een waar crocusfestijn, vervolgens komen de eerste narcissen, Fritillaria en Camassia’s. De finale van de lente zijn de vele tulpen en Alliums

Zomer

Wat leuk is bij deze tuin dat het feitelijk twee zomers kent. De eerste begint in eind mei en gaat voort tot midden juli, vervolgens veranderd het licht en wordt meer intens waardoor de tuin tot volle bloei komt tot zo ongeveer eind september. Ook zijn de rozen nu op hun best en bloeit de Clematis uitbundig. Verder zijn het planten zoals; Iris, Vingerhoedskruid, Lupines

Herfst

Vanaf midden september zie je een subtiel terugtrekken of ingetogenheid van de tuin. De boomgaard met meer dan 50 verschillende appelsoorten en de groentetuin die zijn laatste rijke zomeroogst biedt. Een andere herfstoogst die ze koesteren, zijn de vallende bladeren, jaarlijks gaat iedereen aan de slag om blad uit de tuin te halen, waar dit kan. Na het rottingsproces is het een ideaal onderdeel van zelfgemaakte potgrond, of als mulch voor de bosplanten.

Winter

Voor het einde van november wordt geprobeerd de tuin klaar te hebben voor de aankomende winter. Hoewel we elk jaar hopen op een ‘ouderwetse’ koude winter komt deze, maar steeds niet. De winters van tegenwoordig lijken meer op een verlengde herfst. De winters zijn nu vooral nat. De beste winters, met temperaturen tussen -10 en +5 graden, zijn het meest ideaal voor de tuin.