Het jaar 2020 gaan we niet snel vergeten, de lockdown van toen heeft een grote impact gehad. Waarvan velen nog dagelijks de gevolgen ervaren of het verlies van een dierbare moeten verwerken. Terug geworpen op ons zelf moesten we het doen met een vaak beperkte ruimte. Diegene met een (groene) tuin, een groen balkon of veel kamerplanten konden daar vaak afleiding in vinden. Of dit ook werkelijk zo was (tijdens de lockdown) heeft het Britse NGS (National Garden Scheme) onderzocht.

Over het Britse National Garden Scheme
Nou zijn Britten geen Nederlanders of Vlamingen, maar veel hebben ze toch wel gemeen, in ieder geval zijn onze westerburen en wij grote liefhebbers van tuinen en tuinieren in het algemeen. Het NGS is een liefdadigheids-organisatie waarvan de (meer dan 3700) leden hun tuinen openstellen en het entreegeld voor een groot deel naar een goed doel gaat. De goede doelen zijn momenteel organisaties voor verplegend personeel. Zoals, McMillan Kanker Support, Marie Curie, Hospice UK en The Queen’s Nursing Institute. Vanaf de oprichting in 1927 heeft de NGS nu in totaal 60 miljoen Britse ponden weten in te zamelen.

Veel tuiniers die hun tuinen openstelden hadden de wens om hun tuin toch op de een of andere manier te laten zien aan een groot publiek. Het resultaat is een virtuele reis langs 200 tuinen in video.
De resultaten van dit onderzoek kunt u hieronder bekijken. Om ook voor Nederland en Vlaanderen een beeld te krijgen kunt u de vragen in onze enquête invullen. De gegevens worden verder anoniem verwerkt en kunnen daarom niet worden gebruikt voor andere doeleinden.
De belangrijkste resultaten
Het Britse onderzoek is uiteindelijk met 2419 deelnemers uitgevoerd. 92 % van de deelnemers zegt de tuin of andere groene plekken zoals parken, buurttuinen etc. extreem belangrijk te vinden in de lockdown-periode. 87% zegt dat de toegang tot hun tuin belangrijk was omdat het stressverlagend werkte. 100% van de mensen met een groen balkon of goed gevulde vensterbank gaven aan dat de planten ook voor hun voor verlaging van stress belangrijk waren, alle plantenmensen hier wonen in stedelijk gebied. 78% van mensen die toegang hadden tot hun tuin zeggen de natuur meer te zijn gaan waarderen. 69% geeft aan zich fit te voelen door het tuinieren en dat hun lichamelijke gesteldheid er baat bij had. 86% zegt meer te zijn gaan tuinieren. 77% gaf aan de tuin te gebruiken om te relaxen’. 81% gebruikte de tijd in de tuin om planten te vermeerderen. 70% ‘van de tuiniers kweekte hun eigen voedsel.

Wat telkens weer werd opgemerkt is dat de ondervraagde veel genoten van in de tuin aanwezige vogels, vlinders, egels, bijen etc. Ook hadden de meeste meer contact met hun buren. Er werd ook veel gewerkt aan tuinklussen die al lang op de plank lagen. Ook het genieten van de rust in de tuin werd veel opgemerkt.
Nog meer resultaten
Waar is uw tuin gesitueerd?
- 45,8% heeft een tuin op het platteland.
- 17,3% in een stad
- 36,9 in een buitenwijk van een stad
Wat voor type tuin heeft u?
- 0,8% een publieke tuin
- 94,5% een tuin bij het huis
- 3,3% een volkstuin
- 1,4% een balkon of vensterbank
Hoe vaak was u in uw tuin tijdens de lockdown?
- 86% meer dan gewoonlijk
- 13% net als altijd
- 1% minder dan gewoonlijk
Waar gebruikte u uw tijd voor in de tuin/buitenruimte?
Het gebruikelijke tuinonderhoud | 94% |
Vermeerderen en verspenen | 81% |
Het verbouwen van voedsel (moestuin) | 70% |
Om te ontspannen | 77% |
Werken vanuit huis | 15% |
Nieuwe projecten in de tuin | 56% |
Andere bezigheden dan tuinieren | 18% |

Opmerkingen van deelnemers
“I was shielding so mostly I stayed in my flat and looked at the garden through the window which helped relieve my sense of claustrophobia at being confined indoors.”
“It kept me occupied, doing something I really enjoyed, and it made up for the absence of the usual people who would be in my life. It gave me a routine to replace the one I had lost.”
“It gave me a sense of achievement.”
“It helped me complete long-planned projects and to learn new skills – sharing the garden “virtually” through
Youtube and village newsletters – trying to inspire others to garden.”
“I had time to redesign and replant my garden, mainly done by splitting what I had and growing from seed and cuttings.”
“Gardening helped to wear myself out and helped me sleep.”
“We rediscovered the pleasure of co-operating as a family, working hard together then relaxing among the fruits of our labours and having long interesting conversations.”
“Can’t imagine being without my garden.”
“We used the garden to help with home schooling our daughter.”
“I have a yard in a terraced house – as do millions in theUK. I made it into a garden with pots and any container I could find so much so that even a workman repairing my house recognised it as a garden looking at it yesterday. I was chuffed.”
“We ate outside everyday and shared most of our meals with two robins who ate from our hands, plates and bowls! It was quite wonderful and completely took our minds off Covid-19.”
Onlangs werd ook bekend gemaakt dat de tuincentra in Nederland een goede periode beleven, gezien de (nog niet eerder meegemaakte) omzetcijfers bij menig tuincentrum. Dit geeft aan dat ook in ons land er tijdens de lockdown veel werd getuinierd.



Je hoeft niks te missen…
Ontvang meldingen over nieuwe berichten rechtstreeks in je inbox.
U kunt onder dit bericht ook nog opmerkingen plaatsen. Hier kunt u het onderzoek van de NGS bekijken. Bedankt voor uw medewerking en het lezen van dit bericht.