By Oudolf – Hauser en Wirth, Somerset England

TRANSLATION BUTTON CAN BE FOUND UNDER THIS POST

Op nationaal en internationaal niveau is Piet Oudolf de bekendste Nederlandse tuin- en landschapsontwerper. Zijn tuinen sieren veel iconische plekken op het westelijk halfrond van het Droompark in Zweden, het vlinderhof in Nederland tot aan veel tuinen in de V.S zoals de Lurie Garden in Chicago en de Highline in New York en nog vele andere plekken.

De tuinen van Piet Oudolf

Deze nieuwe serie laat telkens een andere tuin, ontworpen door Piet Oudolf, zien!

Piet Oudolf werkt vanaf 1975 samen met zijn vrouw Anja, zonder personeel en zonder een hippe ontwerpstudio. Het is een bewuste keuze geweest en deze aanpak heeft zich inmiddels bewezen. Een andere belangrijke pijler onder het succes is de zeer nauwkeurige plantkeuze.

Zijn ontwerpen met nieuwe genaturaliseerde vaste planten waaronder ook veel grassen, worden door de meester zelf omschreven als “romantisch, nostalgisch, niet wild, organisch en spontaan” in de Britse krant, The Telegraph. Zijn ontwerpen zijn nagebootste natuur, en kunnen door de ontwerper worden aangepast aan lokale omstandigheden of aan de wensen van zijn opdrachtgever, hoewel dat naar alle waarschijnlijkheid niet snel zal gebeuren.

In de aanloop naar zijn internationale erkenning waren Piet en Anja nog gevestigd in de provinciehoofdstad Haarlem. Piet’s loopbaan was al geregeld en lag in de richting van het restaurant van zijn ouders. Nog net geen laatbloeier besloot hij in zijn 25e levensjaar een opleiding tot tuinarchitect te volgen en niet het restaurant van zijn ouders over te nemen. Doordat het moeilijk bleek om de juiste planten voor zijn tuinontwerpen te krijgen, namen zij in 1982 de beslissing om een plek te vinden waar zij, hun jongens konden laten opgroeien, konden ontwerpen maar vooral ook zelf de planten voor Piet’s ontwerpen konden kweken. Anja nam voor een lange periode de kwekerij onder haar hoede en Piet ging volop aan het ontwerpen. Samen bouwden zij een groot netwerk op. De tuinstijl kreeg eerst de naam ‘Dutch Wave’ en hoe groter en internationaal het netwerk werd kwam dit ‘The New Perennial Movement’ te heten. In diverse van onderstaande berichten kunt u hier meer over lezen.

Enkele berichten over Piet en Anja Oudolf

PIET OUDOLF: FALL, WINTER, SPRING, SUMMER, FALL

Paul van Meter van Viaduct Green vraagt in onderstaande tekst aandacht voor zijn filmproject waarin hij Piet Oudolf gedurende enkele seizoenen gaat volgen. Paul is voor dit project een fondsenwerving gestart op de Checkerboard Film Foundation. In de beeldende kunst zijn er slechts enkele die hebben weten door te dringen tot menigeen zijn bewustzijn, Pablo…

Piet Oudolf & internationale allure voor ‘Dutch Wave’

Op 27 juni 2013 werd bekend dat Nederlands  trots van de Tuin en Landschap Architectuur, Piet Oudolf (geboren in Haarlem 27 oktober 1944) de Prins Bernard Award 2013 heeft gewonnen. Zelf noemt hij dit de belangrijkste onderscheiding die hij tot nu toe in ontvangst heeft mogen nemen. Aan de onderscheiding is een geldbedrag verbonden van…

Trentham tuinen, van Lancelot ‘Capability’ Brown tot Piet Oudolf, Nigel Dunnett en Tom Stuart-Smith

De tuinen op het Trentham landgoed behoren tot de top in het V.K. De tuinen zijn ondertussen wereldberoemd. Na een lange geschiedenis als de Staffordshire zetel van de hertog van Sutherland, werd de aanleg van het landschapspark een van de eerste projecten van Lancelot ‘Capability’ Brown. Nadat het landgoed werd verkocht in 1979 raakte het…

By Oudolf, De Vlinderhof in Utrecht

Op 24 mei in 2014 was de opening van de Vlinderhof in het Utrechtse Maximapark. Al jarenlang kunnen inwoners van Chicago, New York en het Zweedse Enköping genieten van en in de creaties van Piet Oudolf in een openbaar park. Nu kunnen ook Nederlanders genieten van een grote Oudolftuin in een openbare gelegenheid. Marc Kikkert. Één…

Tuinvedettes uit GJ. Deunk’s archief – Piet en Anja Oudolf

PIET EN ANJA OUDOLF (1994) Ze zijn de hele zomer druk op hun kwekerij verscholen in het Achterhoekse Hummelo. Liefhebbers weten de weg en komen van ver om de Oudolfplanten uit te zoeken. Kwekerij en privétuin vragen alle aandacht van Piet en Anja Oudolf en hun dames en heren assistenten. Verder zijn er nog vele…

“Brown is also a color”. Herfst bij Piet Oudolf in Hummelo

‘You look at this, and it goes deeper than what you see. It reminds you of something in the genes – nature or the longing for nature. ‘ Allowing the garden to decompose , he added, meets an emotional need in people ‘you accept death. You don’t take the plants out, because they still look…

Video’s van Piet Oudolf tuinen

De tuin van Piet Oudolf voor Hauser & Wirth

Op deze foto in vogelvlucht, ziet u goed de contouren, van de tuin bij expositie- en kunstcentrum in de plaats Bruton, Somerset in het zuidwesten van Engeland. Tuin- en landschapsontwerper Piet Oudolf is hier verantwoordelijk voor de gehele infrastructuur. Achter de gebouwen van de Gallery ligt een tuin met, hoe kan het ook anders, veel vaste planten, grassen en planten met een fraai ‘Afterlife’ die ook de naam draagt van de ontwerper; The Oudolf Field.

Nauwkeurig gevormd en geplant, weerspiegelt de tuin de traditie van klassieke tuinen, maar de verscheidenheid aan soorten en combinatie van planten zorgt voor een losheid en verzacht de formaliteit van het uiterlijk. Bekend om zijn gebruik van planten met een mooi ‘Afterlife’, heeft Oudolf een tuin gecreëerd die het hele jaar door interessant is.

Vergelijk het ontwerp met de uiteindelijke tuin door de foto’s over elkaar te bewegen.

Piet Oudolf ontwerp van de Hauser & Wirth tuin in Somerset. Schuif over elkaar dmv. de pijltjes in het midden

Deze tuin maar ook de meeste andere tuinen van Oudolf zijn bekend om hun vloeiende lijnen met volle vaste planten en meer natuurlijke plantkeuze. Er ontstaan plekken in de tuin van kleur en textuur die onze aandacht blijft trekken.

Oudolf bij de uitvoering van zijn ontwerp

Toen Piet Oudolf werd gevraagd voor dit project werd hij verzocht om naar het terrein te komen kijken, tot zijn verbazing was er geen (omschreven) opdracht. Gaandeweg kwamen er wel wat beperkingen, maar deze verdwenen weer door het enthousiasme van de tuinontwerper.

Plantkeuze

 • Meadow Garden beknopt overzicht :
 • Sporobolus species and cultivars
 • Achillea ‘Feuerland’
 • Echinacea pallida ‘Hula Dancer’
 • Amsonia hubrichtii
 • Lythrum salicaria ‘Swift’
 • Sedum ‘Coral Reeves’
 • Courtyard Garden beknopt overzicht:
 • Molinia ‘Moorhexe’
 • Seslaria autumnalis,
 • Clematis heracleifolia ‘China Purple’
 • Euphorbia griffithii ‘Dixter’
 • Astrantia ‘Venice’
 • Actaea ‘Brunette’
 • Deschampsia cespitosa ‘Goldtau’

Het bloemenveld aan de achterzijde van de Gallery heeft de functie om de gebouwen te verbinden met het achterliggende landschap. Oudolf noemt dit zelf “Landschap in Landschap”. De connectie wordt door Piet Oudolf gemaakt door middel van groepen met vaste planten, een nieuwe dimensie hierbij is dat de vaste planten in deze groepen in hoogte verschillen.

Planten met een fraai afterlife in een wintertuin

Winter border met Achillea, Monarda, grassen en Agastache ‘Black Adder’ met een fraai afterlife (GARDENISTA)
Winter border met Molinia met de zaadhoofden van Aster, kleine bolle en ronde grasheuveltjes

Het uitzetten van de groepen

Nog wat aanwijzingen van de meester

Vanwege wettelijke voorschriften moest er om het terrein een speciaal ontworpen hekwerk komen. Aan de onderzijde hiervan werden er speciale emmers geplaatst om reptielen / amfibieën te vangen om de populatie te beschermen moeten deze aan de andere zijde worden terug gezet in de natuur. De jachtcultuur in het V.K is hoogstwaarschijnlijk de grootste groep die hier baat bij heeft, aangezien fazanten, reptielen en amfibieën in grote hoeveelheden verorberen.

Het complex kan nu echt gezien worden als een expositie-en kunstcentrum met een hoge waardering. In 2014 werd het pand en de tuinen opgeleverd. De oorspronkelijke functie van het pand was een boerderij met de naam: Dursdale Farm, zoals bekend zijn de tuinen van de hand van Piet Oudolf. De architect voor het pand is het Franse Laplace (niet de restaurantketen)

De coverfoto en winterfoto’s zijn gemaakt door: Screen Shots You Tube, Clive Nichols en…