Dahlia, veelzijdig in formaat, kleur en bloemvorm

Thema: Bloem & Design

Een wedstrijdje veelzijdigheid, die wint de dahlia glansrijk. Niet alleen in kleuren verslaat ze haar tegenstanders, ook de enorme variatie in grootte en in bloemvormen maakt haar zo bijzonder.

TRANSLATION BUTTON CAN BE FOUND UNDER THIS POST

Herkomst

De dahlia is een knolgewas en komt oorspronkelijk uit Mexico, Guatemala en Belize. Eind achttiende eeuw vond de bloem zijn weg naar Europa. De botanische naam Dahlia is een eerbetoon aan de Zweedse botanist Anders Dahl, een student van Linnaeus. Dahlia’s hebben de meeste kleur- en bloemvormvariatie van alle snijbloemen. Van dieppaars tot wit en twee- en meerkleurige variëteiten; alle kleuren van de regenboog zijn te vinden. Ook in bloemdiameter is er eindeloze variatie. Van enkele centimeters tot grote bloemen met een diameter van wel 25 centimeter. En dan is er ook nog de zeer grote variatie in bloemvormen. De dahlia is echt uniek.

Waar let u op bij het kopen van Dahlia’s

 • Kleur, bloemvorm en steellengte.
 • Check ook de rijpheid. Sommige cultivars kunnen in een wat onrijper stadium worden gesneden en komen dan goed open, andere cultivars moeten wat meer met open bloem worden gesneden.
 • Het aantal stelen per bos: dat kunnen er vijf of tien zijn.
 • Let op dat dahlia’s in genoeg water staan, want ze drinken veel. Kwekers voegen een voorbehandelingsmiddel aan het water toe om de houdbaarheid positief te beïnvloeden.
 • Let bij de aankoop ook op de bladkwaliteit (slap, geel of Botrytis) en of de bloemen niet beschadigd zijn of gesmet.

Assortiment

Dahliaveredelaars ontwikkelen in snel tempo nieuwe variëteiten in allerlei bloemvormen, kleuren, lengtes, maten en dahlia’s die extra lang staan. Momenteel worden er jaarlijks zo’n 1000 verschillende cultivars verhandeld. De bladeren zijn groen tot enigszins rood. Bij de bloemvormen onderscheiden we enkelbloemige, halfgevulde en gevuldbloemigen, pompondahlia, sterdahlia, (semi)cactusdahlia, waterleliedahlia, anemoondahlia, decoratieve dahlia en girafdahlia. De grootste en meest gevraagde dahliacultivar is ‘Café au Lait’ en haar twee zusjes; ‘Café au Lait Royal’ en ‘Café au Lait Rosé’. De grote pompontypen worden ook steeds populairder, net als dahlia’s met grillige bloemvormen. De cultivars ‘Peaches and Cream’, ‘Crème de Cognac’ en ‘Crème de Cassis’ kenmerken zich door hun bijzondere kleurencombinaties.

Verzorgingtips

 • Vul een schone vaas met water op kamertemperatuur.
 • Voeg snijbloemenvoedsel toe.
 • Snijd de stelen een stukje af met een scherpe schaar of mesje.
 • Haal bladeren die in het water hangen voorzichtig weg.
 • Vul de vaas regelmatig bij met vers water: dahlia’s lusten graag een slok.
 • Zet de vaas uit de tocht, uit de volle zon en uit de buurt van de fruitschaal.

Decoratief

Dahlia leent zich goed voor boeketten met andere seizoensbloemen zoals hortensia en Physalis. Combineer de dahlia eind augustus met kalebassen of takken van de Physalis (oranje lampionnetjes).

Ook mooi: zet in een grote vaas één of meerdere kleuren dahlia bij elkaar. Een afgeknakte dahliabloem snijd je kort af en laat je drijven in een schaal met water.

Kijk hier voor leuke bloementips: Mooiwatjemetbloemenkandoen