Trentham tuinen, van Lancelot ‘Capability’ Brown tot Piet Oudolf, Nigel Dunnett en Tom Stuart-Smith

De tuinen op het Trentham landgoed behoren tot de top in het V.K. De tuinen zijn ondertussen wereldberoemd. Na een lange geschiedenis als de Staffordshire zetel van de hertog van Sutherland, werd de aanleg van het landschapspark een van de eerste projecten van Lancelot ‘Capability’ Brown.

Trentham Estate

Nadat het landgoed werd verkocht in 1979 raakte het al snel in verval, er gaan nog jaren voorbij totdat het in 1996 wordt aangekocht door St. Modwen, een vastgoedbedrijf met een missie. Na een investering door deze projectontwikkelaar van 100 miljoen Britse ponden werden monumentale panden weer nieuw leven ingeblazen, worden de grote bloementuinen hersteld en een parklandschap gerestaureerd waarbij ook 10.000 inheemse bomen worden aangeplant.

TRANSLATION BUTTON CAN BE FOUND UNDER THIS POST

Verder is er op het landgoed een groot tuincentrum, winkelcentrum en 77 vakantiehuisjes, deze voorzieningen dragen voor een groot deel de exploitatiekosten.

Trentham Estate

Voor het ontwerpen van het masterplan voor het landgoed en de tuinen viel de keuze op, een van de beste Britse tuin-, en landschapsontwerpers, Tom Stuart-Smith die de verantwoordelijk deelde met Land Use Consultants. Het was ook Stuart-Smith die Piet Oudolf aan het ontwerpteam toevoegde.

Trentham Estate

Op een centrale plek in het landschapspark ligt een meer van 1600 meter lang (Engelse mile), voor het vroege ontwerp van tuin en landschap tekende Lancelot ‘Capability’ Brown die toen nog aan het begin van zijn loopbaan stond. Er kan rond het gehele meer een wandeling worden gemaakt.

Trentham Estate
Trentham Estate

Tijdens deze wandeling rond het meer komen bezoekers enkele prachtige (wilde) bloemenweides bewonderen. Deze weides zijn ontworpen door niemand minder dan Nigel Dunnett, deze ontwerper is professor aan de universiteit van Sheffield. Nigel Dunnett is samen met James Hitchmough en Sarah Price ook verantwoordelijk voor ontwerp en aanleg van bloemenweides in het Queen Elizabeth Olympisch park in Londen. In Londen en Stoke-on-Trent was hierbij de opdracht een beplanting ontwerpen op basis van duurzaamheid en ecologie.

Trentham Estate

De formele vormgeving van de Italiaanse tuin gaat terug naar het victoriaanse tijdsperk Een spannend contrast ontstaat als Tom Stuart-Smith opzettelijk een ongeordende beplanting aanbrengt. Aan beide zijdes van deze Italiaanse tuin zorgt Piet Oudolf op zijn beurt weer voor een contrast met het werk van Tom Stuart-Smith door een beplanting in vloeiende lijnen aan te brengen, zoals wij die terug zien in het meeste werk van Oudolf.

Trentham Estate

Het geheel veroorzaakt een gevoel overweldigd te worden door planten. Dat is ook de bedoeling, het is goed om de kracht van de natuur te voelen.

Piet Oudolf, in zijn boek: Landschap in Landschap

Ten oosten van de Italiaanse tuin bevinden zich de (beroemde) “Rivers of Grass”, Dit gedeelte van de tuinen op het landgoed is gevoelig voor overstromingen. Piet Oudolf kiest hier voor planten die daar tegen bestand zijn. De “Rivers of Grass” zijn een gestileerde visie van een moeras. De beplanting bestaat uit grassen, Molina caerulea ‘Edith Dudzus’ en ‘Heidebraut’. De eenvoudige beplanting kan zo makkelijk worden vervangen of gedeeltelijk hersteld worden na schade bij een overstroming.

Trentham Estate

In het oostelijke gedeelte van het landgoed komt men via een laan van Betula nigra (een Amerikaanse berk die goed bestand is tegen natte voeten) in een tuin ontworpen door Piet Oudolf van maar liefst 5500 m2. Deze tuin kreeg de naam, Floral Labyrinth. Rond twee grasvelden zijn zo’n 30 bloembedden die te betreden zijn door een labyrint van smalle paden. Door veel hoge planten te gebruiken krijgen bezoekers het gevoel of zij worden overweldigd. Veel verschillende vaste planten zijn nauwkeurig verdeeld over de tuin om in alle seizoenen aantrekkelijk te zijn.

Contact:

Trentham Gardens
Trentham Estate, Stone Road, Trentham
Stoke On Trent
Staffordshire, Engeland

Trentham Estate