HERMANNSHOF (D), AL 200 JAAR UNIEK VAN KARAKTER

De geschiedenis van de Hermannshof is onlosmakelijk verbonden met de Freudenberg industriële familie uit Weinheim en het Freudenberg bedrijf.

TRANSLATION BUTTON CAN BE FOUND UNDER THIS POST

bron; greenity.nl

Het grote park bestaat al meer dan 200 jaar. In 1888 verwierf Hermann-Ernst Freudenberg (1856-1923) het landgoed van 2,3 hectare met een villa en tuin. De “Hermannshof” werd later naar hem vernoemd. Samen met zijn vrouw Helene, en vervolgens twee generaties tuinliefhebbers, verzamelde hij een opmerkelijke verzameling zeldzame bomen die uitgroeiden tot machtige exemplaren.

bron, greenity

Vanaf 1924 werd de tuin in architectonische stijl heringericht door tuinarchitect prof. Heinrich Wiepking-Jürgensmann en de plantenminnende tuinliefhebber Ida Freudenberg.

Na de Tweede Wereldoorlog bezetten de Amerikanen het huis en de tuin, maar het park bleef behouden. De familie Freudenberg woonde in het pand tot halverwege de jaren zeventig, totdat het bedrijf Freudenberg het pand overnam.

bron; greenity

In 1980 besloten de families en de firma Carl Freudenberg om een ​​kijk- en uitzichttuin aan te leggen op de tuin van het Hermannshof en deze te sponsoren door een vereniging.

Dutch Wave Border:

Foto’s van de Dutch Wave Border: Cassian Schmidt

Tussen 1981 – 1983 is de tuin aangelegd volgens de richtlijnen van Urs Walser, voormalig tuinhoofd en em. professor Plantgebruik aan de TU Dresden. De tuin staat sinds de zomer van 1998 onder de algemene leiding van prof. Cassian Schmidt.

bron; greenity

De oppervlakte van het landgoed is ruim 2 hectare. De Hermannshof is een botanische tuin met zo’n 2500 taxon (= “taxonomische groep”), deze hebben hun plek gekregen in de borders in een naturalistische beplantingswijze.

bekijk ook deze videocollectie

De Hermannshof heeft ook twee thematuinen, een pioenencollectie ontstaan in 1998 en een gedeelte van 1500 m2 met een Noord Amerikaanse prairie met meer dan 350 plantensoorten, ontstaan in 2001. Planten met dezelfde of vergelijkbare locatie-eisen zijn verenigd in één levensgebied. Omdat een plant zijn typische karakter het mooist ontwikkelt waar aan zijn natuurlijke eisen als licht, aarde en waterbehoefte wordt voldaan. Hier zijn ook een aantal noemenswaardige bomen zoals, Platanus orientalis en Platanus x hispanica van meer dan 230 jaar oud.

Andere mooie bomen in de tuinen zijn o.a,  Cedrus atlanticaGinkgo bilobaMagnolia denudataMagnolia × soulangeanaMyrtus communis, en een Sequoia uit de tweede helft van de negentiende eeuw.

bron; lokalmatador.de

Het Hermannshof werkt wetenschappelijk en experimenteel aan de ontwikkeling van modern plantengebruik. De in de natuur voorkomende plantengemeenschappen staan ​​model voor een gemengde beplanting met een natuurlijk karakter.

Het milde wijnbouwklimaat in deze Duitse regio maakt de teelt van een grote verscheidenheid aan planten mogelijk. Er staan ook veel soorten heesters in de tuin.

Het concept heeft drie hoofddoelen:

  • Het onderzoeken van de concurrentieverhoudingen tussen planten onder verschillende groei- en locatieomstandigheden.
  • Het ontwerp van plantcombinaties die zeer esthetisch zijn vanwege de harmonie of het contrast van vormen, textuur, bloeiwijze en kleur.
  • De aanleg van permanente aanplant met weinig onderhoud en langdurige aantrekkelijkheid.
bron; wikimedia commons

Het Hermannshof is de enige botanische tuin in Duitsland die grotendeels particulier wordt gefinancierd, namelijk door de firma Freudenberg. Alle andere botanische en bezoektuinen worden gefinancierd door staatsonderwijs of experimentele instellingen en dus door de publieke sector.

bron; greenity

Mocht u nu bij uzelf denken, waarom kan een bedrijf zo’n tuin betalen? De bedrijfscultuur en de waarden van de familie Freudenberg spelen een belangrijke rol voor het bedrijfsmanagement. Maatschappelijke verantwoordelijkheid en maatschappelijke betrokkenheid, ‘maatschappelijk verantwoord ondernemen’, maken daar al 150 jaar deel van uit.

bron; greenity

Met een financieringsaandeel van 70% draagt ​​de Freudenberg Groep de hoofdverantwoordelijkheid voor het langdurig onderhoud van de tuin. 20% wordt gefinancierd door de stad Weinheim, 10% wordt gegenereerd door de tuin zelf.

het landhuis, bron; wikimedia commons

De financiële zekerheid is een essentiële garantie dat het Hermannshof onafhankelijk kon/kan zijn in oriëntatie en aanleg en dat het experimenteel zijn eigen gang kon gaan. Dit maakt de tuin nog steeds onderscheidend en uniek van karakter.

bron; greenity

contact;

Schau- und Sichtungsgarten Hermannshof e.V.
Babostraße 5
D-69469 Weinheim an der Bergstraße

Telefon: + 49 – (0)6201 – 136 52
Fax: + 49 – (0)6201 – 340 535

E-Mail: sichtungsgarten-hermannshof@t-online.de
Homepage: http://www.sichtungsgarten-hermannshof.de