Samenwerking Stichting Kastelen, historische buitenplaatsen en landgoederen (sKBL) en TuinenStruinen

Bij tuinenstruinen.org besteden wij met enige regelmaat aandacht aan tuinen bij kastelen en landgoederen. Vaak gaat het hierbij over groen erfgoed in Engeland, Schotland en Wales. Deze landen binnen het V.K staan dan ook bekend als echte tuinenlanden, met veel monumentaal erfgoed. Er zijn echter meer landen die internationaal gezien bekend staan om hun tuinen bij kastelen, historische buitenplaatsen en landgoederen. Niet velen associëren Nederland als zo’n land maar ons relatief kleine land telt ruim 1200 kastelen en vele honderden historische buitenplaatsen en landgoederen.


landgoed Twickel in Ambt Delden

Nederland heeft vanouds een uitstekende reputatie, als het om tuinen en tuin- en landschapsarchitectuur gaat.

TuinenStruinen Webmagazine en sKBL gaan samenwerken om de tuinen en parken op KBL in Nederland, bij de bezoekers van TuinenStruinen Webmagazine, onder de aandacht te brengen.

Vollenhoven bij De Bilt;

Meer informatie over Vollenhoven bij De Bilt


zoeken naar groen erfgoed in Nederland

Bij het zoeken op het internet naar groen erfgoed bij KBL kwam ik direct op de website van sKBL terecht. Verder zoeken bleek dan ook overbodig. De site geeft op een zeer overzichtelijke wijze informatie over uiteenlopende zaken omtrent het historisch en groen erfgoed in Nederland. Precies waar ik dus naar opzoek was. Direct heb ik toen een bericht gestuurd via de FaceBook-pagina van sKBL en voorzitter en kunsthistoricus René W. Chr. Dessing reageerde per omgaande enthousiast op mijn verzoek tot samenwerking.

De samenwerking

Om de 2 weken gaat tuinenstruinen.org, in samenwerking met sKBL, een bericht publiceren over een tuin en/of park gelegen bij historisch erfgoed.

Landgoed Twickel in Ambt Delden

Meer informatie over Landgoed Twickel

Genieten van Groen erfgoed in Nederland

aanzicht van een gedeelte van de tuin op Vollenhoven, bij De Bilt

Over De koning en de Tsaar …

‘Uw land is waarlijk een tuin’,complimenteerde Tsaar Alexander I zijn gastheer koning Willem I in de negentiende eeuw eeuw toen zij over de straatweg van ‘s-Gravenhage naar Haarlem reden. De rijkdom van ons land in de gouden eeuw kwam tot uitdrukking in een uitgebreid stelsel van landgoederen en buitenplaatsen die het aanzien van het land voor een groot deel bepaalden. Ook de aanleg van particulieren lusthoven, vestingwerken, de inrichting van boerenerven en de aanleg van parken en begraafplaatsen hebben ons land destijds, maar ook nu nog, veel aanzien gegeven.

Hoe meer je de achtergronden en verhalen achter de vaak geometrische tuinen uit de zeventiende eeuw of de parken in landschapsstijl uit de negentiende eeuw leert kennen, des te meer kun je de culturele rijkdom van deze tuinen op waarde schatten en ervan genieten.

Slot Zuylen in Oud-Zuilen

Meer informatie over Slot Zuylen

Aangezien, zoals u eerder kon lezen dat er honderden KBL zijn in Nederland hoop ik op een langdurige synergie met sKBL en verheug ik mij op mooie tuinen en deze met u te delen.

Veel lees en kijkplezier toegewenst.

Met groene groet

Mocht u naar aanleiding van deze samenwerking nog vragen hebben, gebruik dan onderstaand formulier.