Zantedeschia (calla) uit het zompige moeras van Zuid Afrika

Calla: Woonplant van de maand juni 2020

De Calla, of officieel de Zantedeschia komt evenals de Anthurium en de Spathiphyllum uit de familie van de Araceae en wordt gekenmerkt door het trechtervormige schutblad (spatha). De eigenlijke bloemetjes, op de aar, zijn piepklein en minder opvallend. De grote populariteit van Zantedeschia is vooral ontstaan door grote uitbreiding van het zomer- en najaarsbloeiende assortiment.

Habitat

Veel aronskelkachtigen hebben een voorliefde voor moerassen. Ook Zantedeschia-soorten zijn moerasplanten die zich stevig in oevers verankeren. Van oorsprong is de aronskelk afkomstig uit Zuid-Afrika tot noordelijk naar Malawi en groeit daar vaak op plaatsen waar de afvoer van regenwater wordt belemmerd. Het zijn periodiek zompige, moerasachtige situaties die echter betrekkelijk kort blijven bestaan. Daaropvolgende lange perioden met droogte kan de plant goed overbruggen.

Van Richardia, Arum, Calla naar Zantedeschia

Zantedeschia werd oorspronkelijk Arum aethiopicum of Ethiopische aronskelk genoemd. In die tijd (18e eeuw) was Afrika in het westen grotendeels onbekend en diende Ethiopië als representant voor bijna heel Afrika. Andere namen die de plant toebedeeld kreeg: Calla aethiopica, waarbij ‘Calla’ in het Grieks ‘mooi’ betekent. Verder werd ook de naam ‘Richardia africana’ gebruikt, naar de Franse botanicus Richard. Uiteindelijk hield men het op Zantedeschia, naar de Italiaanse arts en plantkundige G. Zantedeschi (1773-1846) maar worden in de volkmond arum en vooral. Aethiopica is Grieks voor ‘groeiend in het Morenland’ of ‘door de zon geblakerd’.

De Zantedeschia wordt in de volksmond vaak Calla genoemd en ook arum is nog steeds een veel gebruikte naam. Vroeger kenden we eigenlijk alleen bloemen van de witte Zantedeschia aethiopica en werden ze vooral geassocieerd met rouw.

Calla wordt het meest aangeboden in de voorjaars- en zomermaanden.

Styling Elize Eveleens – Klimprodukties

De keuze is reuze

Het assortiment Calla is de laatste jaren flink uitgebreid waardoor vele kleuren en bladtekeningen verkrijgbaar zijn. Roze en geel zijn de meest voorkomende kleuren, maar de plant is – tot en met september – in diverse kleuren beschikbaar.

Binnen het assortiment maken we onderscheid tussen grootbloemige en kleinbloemige soorten en cultivars afkomstig van Z. aethiopica (met hoofdkleur wit)

Voor binnen en buiten

Calla is als kamer- en tuinplant te gebruiken en heeft een bijzonder lange houdbaarheid. Steeds vaker worden Calla bollen of wortelstokken verkocht in de “droge” verkoop om te gebruiken als “tuincalla”

De vertroeteling

De Calla is gemakkelijk in verzorging en kan lang plezier geven.

  • De plant verlangt binnenshuis een zo koel mogelijke lichte plek, des te langer zal die bloeien. 
  • In de tuin stelt hij weinig eisen, hij kan zowel in de schaduw als in de zon. De temperatuur moet wel minimaal 5 -8 °C  blijven. 
  • De bloeitijd in de huiskamer is 2-12 weken. Buiten kunnen de planten langer doorbloeien, vooral wanneer de temperatuur lager is.  
  • Zorg dat de potkluit nooit uitdroogt, geef dus regel matig water. 
  • Geef voor een rijke bloei een keer per twee weken plantenvoeding. 
  • De planten kunnen eventueel worden overgehouden door ze in de winterperiode een rustperiode te geven, waarbij de plant droog gehouden wordt en het blad zal afsterven. De knollen zullen een volgend groeiseizoen weer volop nieuwe bloemen geven. 
  • Uiteraard is de plant alleen voor decoratie en niet voor consumptie.

Een prachtige eyecatcher

Calla is door zijn vaak mooie, felle kleuren, uitstekend toe te passen in vrolijke “hand-made” interieurs. De plant, die zelf al een mix lijkt van lokaal en exotisch, staat prachtig in ambachterlijke potten met etnische, kleurrijke motieven. De calla kan ook in een sobere aardewerk pot, mooi voor op het balkon of terras (een cadeau-tip voor vaderdag). Door de mooie kelkvorm is het overal een prachtige eyecatcher. Ook in combinatie met andere groene en bloeiende planten is de Calla gemakkelijk.

De calla maakt een feest van uw interieur, dat is toch Mooiwatplantendoen.nl bij u in huis en tuin.