In een Japanse tuin, in een Nederlands bos

fotografie Fred Roest voor Van den Berk Boomkwekerijen, Japanse tuin

Op de locatie waar deze Japanse tuin is aangelegd was van oorsprong een bos. De Japanse tuin is dus omgeven door een Nederlands bos met hier veel coniferen (sparren & dennen), waardoor de tuin groter lijkt dan hij in werkelijkheid is.

TRANSLATION BUTTON CAN BE FOUND UNDER THIS POST

fotografie Fred Roest voor Van den Berk Boomkwekerijen, japanse tuin

Het omliggende landschap gebruiken om de tuin groter te laten lijken wordt vaak toegepast bij een meer open zicht op het naastgelegen landschap. In de tuinarchitectuur wordt voor deze optische truc de term ‘geleend landschap’ gebruikt.

Het ‘geleende landschap’ in de tuinarchitectuur

Het geleende landschap;

Bij de grote landgoederen uit oude tijden zie je vaak de formele tuinen rond het kasteel of landhuis en kwamen de meer informele tuingedeeltes aan de buitenrand van het landgoed. Deze informele tuinen hebben vaak een natuurlijker karakter waardoor zij aansloten op het omliggende landschap. Het landgoed leek daardoor groter dan het in werkelijkheid was. Het landschap in een landschap dus. Ook in kleinere tuinen wordt dit wel toegepast. Daarbij kan gebruik worden gemaakt van een naastgelegen tuin, park of ander omliggend landschap. Het kunnen ook bomen of andere beplanting zijn die in een bepaalde zichtlijn aanwezig zijn.

fotografie Fred Roest voor Van den Berk Boomkwekerijen Japanse tuin
fotografie Fred Roest voor Van den Berk Boomkwekerijen, Japanse tuin

De eigenaresse van deze tuin, verantwoordelijk voor het ontwerp en een groot gedeelte van de aanleg, heeft haar roots in Japan. In het tuinontwerp kwamen veel groenblijvende bomen en heesters. Uiteraard is er hierbij gekozen voor veel verschillende soorten coniferen en rhododendrons, uiteraard vanwege hun Aziatische herkomst.

fotografie Fred Roest voor Van den Berk Boomkwekerijen, Japanse tuin

Voor de ultieme Japanse sfeer werden enkele in traditioneel Japanse vormsnoei naaldbomen uitgezocht. De vaste tuinfotograaf van boomkwekerij Van den Berk is wel wat gewend maar deze Japanse tuin vind hij de mooiste die hij ooit heeft gefotografeerd.

fotografie Fred Roest voor Van den Berk Boomkwekerijen, Japanse tuin
fotografie Fred Roest voor Van den Berk Boomkwekerijen, japanse tuin

Een traditionele Japanse tuin is vaak te vinden in een park,botanische tuin, tempels en bij landschapskenmerkende oude gebouwen zoals een kasteel. Een Japanse tuin laat een landschap zien die in perfectie wordt aangelegd. Er zijn rotsen, waterpartijen (met koi-karpers), bomen en mosvelden.

De tuinen stralen rust uit en zijn bedoeld voor wandelingen en contemplatie. Een Japanse tuin heeft veel onderhoud nodig, maar daar heeft een echte (Japanse) tuinier het liever niet over.

Bomen welke o.a zijn toegepast in deze tuin;

  • Pinus parvifolia ‘Glauca’
  • Magnolia grandiflora ‘Galissonière’
  • Pinus sylvestris ‘Watereri’
  • Cryptomeria japonica
  • Taxus baccata
  • Thuja occidentalis ‘Smaragd’
  • Rhododendron ‘English Roseum’

Foto’s van Van den Berk Boomkwekerijen/Fred Roest

Meest recente berichten: