De Lelie, vol schoonheid en symboliek

De Grieken en Romeinen wisten het al: de lelie is een bijzondere bloem. Je kon er slangenbeten mee behandelen, rimpels mee gladstrijken of ze opeten. Tegenwoordig zetten we de bloem liever in een vaas. Heel verdiend, met zoveel schoonheid, symboliek en geschiedenis.

Herkomst

In het wild bloeien lelies in Korea, Japan, India en delen van Siberië. Ook in de meeste Amerikaanse staten komt ze in het wild voor. In Europa is de lelie inheems in de Kaukasus, de Balkanlanden, Griekenland, Polen, de Alpen en de Pyreneeën. De Franse koning Lodewijk VII kon de bloem daardoor omstreeks 1150 al op zijn schild afbeelden als symbool voor zijn naam: Louis of Loys.

Assortiment

Lelies laten zich snel vermeerderen, waardoor kwekers en veredelaars niet bepaald stil zitten. Door kruisingen ontstaan steeds meer aparte vormen en kleuren. Waren het in de vorige eeuw vooral de cultivars uit de groepen Aziatische, Oriental en Longiflorum, anno 2020 zijn er kruisingen tussen Longiflorum x Aziatisch (LA), Oriental x Aziatisch (OA), Oriëntal x trompet (OT) en nieuwe cultivars uit de wilde Lilium martagon.

Denk aan bloemen met een enorme diameter, met een bijna zwart hart, meerkleurige soorten, dubbele bloemen, geurloze lelies, zonder stuifmeel of heel bijzondere exemplaren zoals de Lilium ‘Apricot Fudge’.

Lilium ‘Apricot Fudge’

Waar u op moet letten bij lelie’s kopen

 • De lengte en aantal knoppen van de tak zijn bepalend, hoe groter de bolmaat hoe groter de bloem en steviger de steel.
 • Rijpheid van de bloem: de optimale rijpheid is als de knop begint te kleuren. Snijd je de tak te vroeg dan bestaat de kans dat de knop niet ontluikt tot een bloem.
 • Kwaliteit van de steel, blad en knop. In de winter kunnen knoppen verdrogen of zelfs van de steel vallen.
 • Versheid, rijpheid en vrij zijn van ziekten en plagen als Botrytis zijn belangrijk.
Styling Elize Eveleens – Klimprodukties

Verzorgingstips

 • Lelies hebben imposante, grote bloemen die minimaal tien dagen mooi blijven.
 • De bloemen kun je het best vervoeren in hun verpakking, het liefst bij een lage temperatuur.
 • Na het uitpakken snijd je de stelen schuin af.
 • Gebruik schoon water in een schone vaas met speciale lelievoedsel.
 • Ververs het water regelmatig, zeker als het water in de vaas troebel is.
 • Haal de onderste bladeren weg zodat ze niet in het water hangen, dit veroorzaakt bacteriegroei.
 • Lelies houden niet van direct zonlicht.
 • Een stuifmeelvlek op kleding? Haal het weg met een stukje plakband of laat het drogen en borstel het weg. Een eventuele vlek verdwijnt door zonlicht. Nooit wrijven of stuifmeel weg proberen te halen met water!
Styling Elize Eveleens – Klimprodukties
Styling Elize Eveleens – Klimprodukties

mooiwatbloemendoen.nl