David Austin gaf Engeland zijn eigen roos

Er was eens… een rozenkweker en veredelaar die zichzelf het vak meester maakte en een erfenis achterliet van meer dan 200 hybriden. Zijn (Engelse) rozen onderscheiden zich door een breed gamma aan prachtige kleuren, heerlijke geuren en een herhalende bloei. David Austin overleed op 18 december 2018 in zijn woning in het Engelse Albrighton. David Austin werd 92.


TRANSLATION BUTTON CAN BE FOUND UNDER THIS POST

‘dame Judi Dench’

In zijn bedrijf, David Austin Roses, hield heer Austin zich meer dan 60 jaar bezig met het nastreven van zijn ideaal; van wat een roos zou kunnen zijn door variëteiten te ontwikkelen die de geuren combineerden van de zogenaamde ‘oude rozen‘ die hij aanbad – maar die grotendeels waren verdwenen uit moderne tuinen – met het rijke palet en herhaalde bloei van de stugge en licht geurende hybride theesoorten en floribunda’s.

“I was never that influenced by what other people said or thought, I’m slightly dyslexic, and I think I make connections that other people don’t.”

David Austin, Garden Illustrated Magazine, 2002

Vertaling: “Ik ben nooit zo beïnvloed geweest door wat andere mensen zeiden of dachten, ik ben een beetje dyslectisch en ik denk dat ik verbindingen leg die andere mensen niet hebben.”

Het stond voor David Austin vast dat hij een nieuwe roos wou ontwikkelen. Het moest een roos worden met de schoonheid en de geur van de oude rozen gecombineerd met de kwaliteiten van de moderne roos. Rozen veredelen is een langzaam proces wat zo’n negen jaar in beslag neemt. De nog onervaren David maakt nog niet echt een vliegende start als zijn eerste zaailingen door een schimmelziekte verloren gaan. Maar vast besloten om zijn doel te bereiken gaat de jonge David toch door. Met veel geduld en discipline lukt het hem om in 1961 zijn eerste eigen roos te kweken. Het werd de (nog steeds populaire) roos; ‘Constance Spry’.

David Austin kon zich later nog goed herinneren dat hij veel pessimisten moest negeren die hem vertelde dat de oude maar toch nieuwe rozen niet te verkopen zouden zijn.

Rosarium Bodnant
Rosarium Bodnant Wales
Rosarium Bodnant Wales
Rosarium Bodnant Wales

In 1969 heeft David de fijne kneepjes van rozen veredelen in de vingers en heeft hij zijn eerste serie rozen met herhalende bloei die hij in de markt kan zetten. David besluit om zijn product ‘Engelse rozen’ te gaan benoemen, ook de Fransen hebben hun Gallica rozen en de Schotten hun Scots. Dus hoog tijd voor de Engelsen om hun eigen roos te krijgen.

De eerste jaren waren, zoals bij veel starters, nog een hele strijd maar met de support van zijn vrouw Pat, David’s vastberadenheid en de kwaliteiten van zijn rozen kwam in 1983 de eerste grote doorbraak. In dat jaar bracht hij 3 rozen met hoge kwaliteit op de markt, vooral over de roos ‘Graham Thomas’ waren pers en publiek zeer lovend.

De rozentuinen van David Austin Roses in Albrighton, Engeland, click op een foto voor groter formaat.

In het jaar 1984 behaalde David Austin Roses zijn eerste gouden plak op de RHS Chelsea Flower Show, in de jaren daarop zouden er nog veel gouden oorkondes bijkomen. De Showtuinen in Albrighton werden vanaf dan een grote trekpleister voor tuin- en rozenliefhebbers.

De Engelse rozen van David Austin hebben veel onderscheidingen gekregen, ook buiten Engeland. De succesvolle roos ‘Graham Thomas’ is tweemaal onderscheiden tot favoriet door de World Federation of Rose Societies (WFRS) in 2009. Ook de bekende roos ‘Gertrude Jekyll’ viel in de prijzen, deze Engelse roos heeft tweemaal de titel The UK’s Favorite gekregen. Daarnaast vielen nog 28 andere rozen van David Austin Roses in de prijzen.

In 1990 kwam de oudste zoon, David J. C. Austin ook bij het bedrijf van zijn vader. De synergie van vader en zoon heeft van het rozenbedrijf een internationaal opererend bedrijf gemaakt, de Austin-rozen vinden hun weg naar Europa, de Verenigde Staten en Japan. David Jr is de drijvende kracht achter een nieuwe kwekerij op een andere locatie, hier worden rozen gekweekt als snijbloemen, waarbij de sterke kwaliteiten zoals geur en kleur moesten worden gewaarborgd.

Na eerst een paar moeilijke jaren kwam daarna ook voor de snijbloemen de erkenning die het verdiende. Veel van de rozen worden verwerkt door bloemisten in (t)rouwarrangementen.


De kwekerij van David Austin Roses krijgt door de successen die het heeft gekregen in de jaren voordien een steeds grotere omzet. Hierdoor was er de mogelijkheid om te investeren in het kweken van nieuwe rozen. Gemiddeld kwamen er zo’n drie nieuwe rozen per jaar bij. Het hele proces van een nieuwe roos in de markt kunnen zetten neemt van bestuiving tot introductie ongeveer negen jaar in beslag. Elke nieuwe roos heeft in het selectieproces ongeveer 120.000 unieke rozen gekost.

“There is nothing more exciting than having 350,000 seedlings growing that no one has ever seen before” 

David C H Austin

Naast zijn grote passie voor rozen had David Austin een grote liefde voor literatuur. Zelf heeft hij ook enkele boeken op zijn naam staan, een daarvan is gevuld met gedichten (Breathing Earth, 2014) en twee andere succesvolle boeken over, en hoe kan het ook anders, rozen.

The Pilgrim

David Austin zal worden herinnerd als een belangrijke rozenkenner en rozenkweker. Met meer dan 240 verschillende Engelse rozen op zijn naam bleef hij tot het einde passievol doorgaan met het ontwikkelen van nieuwe rozen. Vanaf de jaren dat hij begon te kweken als amateur is zijn streven altijd dezelfde gebleven; een roos kweken die alles in zich had zowel in geur, kleur, herhalende bloei en goed ziekte resistent.

… that we should strive to develop the rose’s beauty in flower, growth and leaf.”

David Austin in zijn boek, The English Rose

David Austin Sr laat een grote erfenis achter, waar rozenliefhebbers van over de hele wereld nog jaren van kunnen genieten.

David Charles Henshaw Austin (1926 – 2018), rozenveredelaar en kweker, schrijver en oprichter van het familiebedrijf David Austin Roses overleed op 18 december 2018.

Princess Anne
Harlow Carr
Vanessa Bell

Cover foto; Richard Bloom, via David Austin Roses, foto’s: davidaustinroses.com

Meest recente berichten: