Spathiphyllum (Lepelplant), uit de regenwouden van ColombiaHet verhaal van de Lepelplant

De officiële naam van de Lepelplant, Spathiphyllum, is afgeleid van de Griekse woorden voor kolfschede en blad. De Lepelplant is afkomstig uit de tropische regenwouden van Colombia en Venezuela, een echte schaduwplant die van een warme, vochtige omgeving houdt. In 1870 werd de plant in Europa geïntroduceerd en maakte sindsdien een stormachtige ontwikkeling mee. Waren er in de jaren ’80 van de vorige eeuw nog enkele soorten afkomstig uit de soort Walisii, nu bestaat er een grote hoeveelheid cultivars.

Styling Elize Eveleens – Klimprodukties

Waar moet u op letten bij de aankoop van Lepelplant?

 • Bekijk of de plant goed vol is, de dikte van de plant dus.
 • Is de groeiwijze van de plant compact of los.
 • Check het aantal knoppen of bloemstelen en dus in hoeverre de plant al is uitgebloeid.
 • Ziet de plant er gezond uit, zit er geen schimmel of luis in.
 • Wanneer de bloeiwijze of het blad beschadigd of onzuiver zijn, komt dit vaak door transport of opslag.
 • Vocht. Soms kan de plant slap hangen, doordat de potkluit te droog is.

Lepelplantassortiment

We kennen ruim 50 verschillende cultivars Lepelplant, waarbij het verschil voornamelijk zit in plant-, blad- en bloemgrootte. De plant kan bijna beschouwd worden als bladplant vanwege de mooie diep-groene bladeren. Er bestaat een enkele bontbladige variëteit. De bloemen zijn bijna allemaal wit bloemen of soms enigszins groen, recente cultivars hebben meer bloemen, of grotere. Het aantal bloemen en de grootte van de bloem moet altijd in verhouding staan met het blad van de plant.

Tegenwoordig komen we ook planten tegen met geverfde bloeiwijzen.


Verzorgingstips

 • De plant vraagt een lichte standplaats, uit de felle zon bij 18-22 °C. 
 • Geef de plant regelmatig lauw water. Wanneer het blad slap hangt, is de potkluit uitgedroogd. 
 • Regelmatig sproeien met lauw water vindt de plant lekker, net als plantenvoeding. 
 • Ook uitgebloeide bloemen verwijderen is raadzaam. 
 • Om de plant meerdere jaren in bloei te brengen is een winterse rustperiode nodig. Zet de plant bij een temperatuur van 15 °C ongeveer zes tot acht weken op een lichte plek en hij zal daarna weer rijk bloeien. 
 • In de zomer kan de plant ook in de tuin of op het terras, maar pas op voor felle zon. 


Tips voor de Lepelplant

Bij de NASA-Clean Air Study scoorde de lepelplant bovengemiddeld als het gaat over zijn eigenschap om de lucht te zuiveren en dus bij kan dragen aan de luchtkwaliteit in huis of kantoor. Het is een makkelijk te onderhouden plant. De lepelplant komt het mooiste tot zijn recht in een pot van natuurlijk materiaal, zoals; keramiek, terra cotta of hars.


Dus ook bij de lepelplant zeggen we weer, dat is maar … Mooiwatplantendoen.nl