Hippe bij-vriendelijke plantcombinaties

Bijen ondervinden veel moeilijkheden in hun natuurlijke omgeving, dat is vast geen verrassing meer voor u als tuinier. Gelukkig is er steeds meer aandacht voor dit, toch wel grote, probleem. Bijen, maar o.a ook vlinders, zijn kwetsbaar maar ondertussen ook belangrijk omdat ze voor een groot deel verantwoordelijk zijn voor de bestuiving van de planten in onze tuinen en in de tuin- en akkerbouw.

U kunt de bijen en hun vrienden helpen door met uw plantkeuze rekening te houden of deze bijvriendelijk zijn. Met de juiste ‘bijen’-planten op het balkon, het terras en in de tuin helpen we de bijen een handje bij het vinden van hun voedsel.

In veel Europese landen is de bij een onderwerp van interesse, met speciale aandacht voor bij-vriendelijke-planten. In Nederland was er in april bijvoorbeeld de Nationale Bijentelling 2020. Ruim 10.000 tellers kwamen in actie voor de wilde bij.

Bij-vriendelijke plantencombinaties en styling


Mini & Maxi

Een perfecte combinatie van pastel en fel, met de uitbundigheid van een Frans zonnebloemenveld. Dit plantenmengsel past prima in een pot voor op het balkon – de mini versie – of in een enorme bak voor op het terras – de maxi versie.

De belangrijkste planten: Rudbeckia / Astrantia / Anemoon / Carex / Cordyline / Coleus / Craspedia / Lavendel / Brunnera

Cool!

Is jouw stijl wat meer grafisch, zonder veel fratsen? Ook dat kan met (bloeiende) planten! Qua kleur kiezen we voor blauw en paars, met soms een grijze waas er over. De vorm is compact, met een paar duidelijke lijnen.

De belangrijkste planten: Agapanthe / Edelweiss / Festuca / Lavendel / Limonium / Brunnera

Bij de boerderij

Styling Elize Eveleens – Klimprodukties

Voor het plattelandsgevoel van nu. Een lekkere massa ouderwetse bloemen met een moderne look dankzij ton sur ton kleuren en de eco-deco moderne pot.

De belangrijkste planten: Digitalis / Knolboterbloem / Citroen-geranium / Fragaria

Kleintje natuur

Styling Elize Eveleens – Klimprodukties

Geen plek? Wel een oplossing! Een compacte pot die op het kleinste tafeltje past, maar wel de hele zomerse natuur in zich heeft.

De belangrijkste planten: Lantana / Lavendel / Cosmos / Oost-Indische Kers

Pink!

Styling Elize Eveleens – Klimprodukties

Voor wie een favoriete kleur en alleen maar die wil! Kijk even, in de natuur vind je die kleur makkelijk terug. Roze, bijvoorbeeld .

De belangrijkste planten: Roos / Mandevilla / Sterjasmijn

De meeste planten uit de bovenstaande combinaties zijn goed verkrijgbaar. Vanaf half juni zijn er ook veel bloemisten die aandacht gaan besteden aan deze plantencombinaties. Dus ook voor de bijen is het #mooiwatplantendoen

Bekijk ook: Top 10 vaste planten voor bijen en vlinders

Er zijn ook veel eenjarige (kortlevende) bij-vriendelijke planten. Veel planten zijn zo (door) veredeld dat de bloemen vaak zo gevuld zijn dat de stamper en meeldraden niet meer zichtbaar zijn of in sommige gevallen niet eens meer aanwezig zijn. Deze planten zijn dus ongeschikt als u uw tuin bij-vriendelijk wil noemen. De botanische (of wilde) soorten zijn vaak beter toegankelijk voor bestuivers.

Andere bij-vriendelijke vaste planten zijn o.a; Herfstaster (Aster novi-belgii) Vlinderstruik (Buddleja davidii) Rode zonnehoed (Echinacea purpurea) Koninginnekruid (Eupatorium maculatum) Damastbloem (Hesperis matronalis) Lavendel (Lavandula angustifolia) Marjolein (Origanum laevigatum) Vlambloem (Phlox Paniculata-groep) Hemelsleutel (Sedum spectabile) IJzerhard (Verbena bonariensis) Aubrieta, judaspenning (Lunaria) en kruipend zenegroen (Ajuga reptans) kattenstaart (Lythrum) guldenroede (Solidago) zeepkruid (Saponaria officinalis) en de margrieten (Leucanthemum vulgare).