Bromelia in de gloria, de plant en de kweker

Van de Bromelia-familie is de meest bekende toch wel de ananas. De familie is echter veel groter en heeft nog een aantal bekende kamerplanten. Het is een dankbare plant waar je, mits goed verzorgd, lang plezier aan kunt hebben.

Bromelia’s verschillen heel erg in hoe zij er uitzien, zij hebben zich perfect aangepast aan het klimaat in hun deel van de wereld. Bromelia’s zijn een van de meer recente plantgroepen die zijn ontstaan in het einde van het Krijt, ruim 65 miljoen jaar geleden. Ze hadden dus even de tijd.

Guzmania conifera foto; Raimond Spekking wikimedia commons

De Bromelia-familie is onderverdeeld in 3 onderfamilies

  • Bromelioideae; met o.a; Aechmea, Ananas, Billbergia, Cryptanthus,
  • Pitcairnioideae; met o.a; Dyckia, Pepinia, Fosterella
  • Tillandsioideae; met o.a; Calopsis, Guzmania, Tillandsia, Vriesea
Ananas comosus foto; manjtv wikipedia.org

De Inca’s, Azteken, Maya’s en anderen gebruikten ze uitgebreid voor voedsel, bescherming, vezels en ceremonies, net zoals ze vandaag de dag nog steeds worden gebruikt. Europese interesse begon toen de Spaanse veroveraars terugkwamen met de ananas, die werd zo populair als een exotische vrucht dat het beeld van de ananas snel werd ingepast in de Europese kunst en beeldhouwkunst. (bron; wikipedia)

Hechtia texensis foto; Stan Shebs wikipedia.org

De gemeente Zaanstad huist twee grote plantenkwekerijen, allebei zijn wereldleider, de firma Schoone-Floricultura kweekt verscheidene orchideeën en de firma Bak kweekt een aantal soorten Bromelia.

Al meer dan 50 jaar is de kwekerij van Corn. Bak in het Zaanse Assendelft de marktleider in Bromelia en de Venus Vliegenval (Dionaea muscipula). Het bedrijf is de nummer één in productieveredeling en vermeerdering van vooral de Bromelia. Er zijn constant medewerkers van Corn. Bak bezig met het zoeken naar nieuwe soorten die gebruikt kunnen worden om weer nieuwe kruisingen te verkrijgen, een periode van 10 jaar of langer is hierbij niet ongebruikelijk om een nieuw product op de markt te kunnen zetten.

De jonge planten welke de kwekerij teelt gaan vervolgens naar kwekers over de hele wereld die er een eindproduct van maken. In het wild zijn er 2800 soorten Bromelia’s bekend, er zijn nog eens 250 soorten bijgekomen door veredeling. De kwekerij in de Zaanstreek heeft 30 veredelde soorten op zijn naam staan. Lees verder.

Bekijk hier een serie foto’s in de kwekerij van de Fa. Bak in Assendelft (Zaanstad). Klik op een foto voor origineel formaat.

Aechmea chantinii foto; wikicommons

Zorg goed voor je Bromelia, een paar tips:

  • De meeste Bromelia’s hebben aan 10 gr.celcius genoeg om te gaan bloeien. Er zijn echter een paar soorten die liever 24 gr.celcius hebben om te gaan bloeien
  • De meeste Bromelia’s hebben een koker, waar bijvoorbeeld de bloem vanuit groeit, zacht regenwater vinden ze heerlijk in de koker. Ook een beetje water op de potgrond maar alleen als deze licht uitgedroogd is.
  • De meeste Bromelia-soorten bloeien slechts eenmaal, gelijk met de bloem komen er nieuwe scheuten rondom de moederplant. Behandel deze nieuwe scheuten als stekken en u heeft er weer een paar Bromelia’s bij gekregen.
  • Bromelia’s houden van licht maar verdragen geen direct zonlicht.
  • Tillandsia staat het liefst in een ruimte met een hoge luchtvochtigheid, regelmatig sproeien met regenwater volstaat.