Een rozenhaag; mooi en veilig

In veel tuinen in Nederland en Vlaanderen is de roos nog steeds een populaire plant. Helaas is de schutting ook vrij populair als erfafscheiding. Terwijl het nog niet eens zo lang geleden was dat de erfafscheiding bestond uit planten, vaak werd de Liguster gebruikt of waren dit coniferen.

Een rozenhaag, mooi, veilig en heerlijk geurend

Door de hernieuwde belangstelling voor planten zou het mooi zijn als er steeds meer tuineigenaren kiezen voor een haag van planten. Een mooie kans dus om uw rozenliefde te gebruiken om een plaatje van een haag te creëren. Ze bieden niet alleen een waardevolle functie in de tuin, maar zijn ook nuttig om het ene deel van de tuin van het andere te scheiden. Er zijn veel rozensoorten die uitermate geschikt zijn voor het gebruik als haag.

Een haag van planten was de ideale vervanging van de puntige stokken die in de oudheid werden gebruikt om een nederzetting te beschermen. De eerste hagen bestonden uit veel verschillende planten die dicht en warrig groeide.

Prins Maurits gebruikte voor de verdediging van zijn vestingwerken planten die warrig groeide en het liefst ook met veel doornen. Voorbeelden hiervan zijn te vinden bij de vestingwerken in Doetichem en Boertange. De prins gebruikte hiervoor Rosa rugosa (bottelroos) en Rosa canina (hondsroos) in een combinatie met Prunus spinosa (sleedoorn). Lees verder

Het voordeel van een rozenhaag met soorten die veel doornen hebben is het een feit dat vrijwel geen kat of hond (of ongewenst mens) het in zijn hoofd haalt om zich een baan te verschaffen door de haag. Aan de andere kant kan het snoeien en eventueel ander onderhoud een prikkelbaar klusje worden.

Rozenstruiken kunnen uitstekend een haag vormen, waarbij hoogten van anderhalf tot twee meter haalbaar zijn. Aanbevolen rozensoorten zijn o.a: ‘Fritz Nobis’ (open witroze bloemen) en ‘Madame Isaac Periere’ (heerlijk geurende gevulde helderroze bloemen). De floribundaroos ‘Fred Loads’ heeft bijna oplichtende roze bloemen. Voor hagen gebruiken we het liefst rozenstruiken met een zeer opgaande groeiwijze. Andere rozen die we aanbevelen voor hedging zijn de compactere Gallica’s, Alba’s en moderne heesterrozen.

Handleiding voor het planten van een roos in pot gekweekt

Ook de botanische rozen zijn te gebruiken als bloeiende haag. Aanbevolen botanische rozen zijn: Rosa rugosa ‘Roseraie de L’Hay’ en de Schotse roos ( Rosa pimpinellifolia). De Engelse rozen van David Austin zijn waardevol, deze rozen hebben de eigenschap om de bloei te blijven herhalen tot diep in de herfst, begin winter, tot de eerste nachtvorst komt. Als u een goed dichte haag wil hebben dan plant u de rozen om de +/- 40 cm.

Handleiding voor het planten van een roos met alleen kale wortels