Plannen maken om het balkon op te fleuren

Bij veel mensen beginnen de groene vingers vast al te jeuken. Toch is het nog beter om even te wachten of om uw planten(bakken) tegen de nachtvorst te beschermen. De winters worden steeds warmer maar toch kan er in het prille voorjaar nog best wel een nachtvorstje langskomen. De temperatuur is vaak zo rond het vriespunt of zakt daar iets onder.

Als we ongeveer een week in mei zijn dan is het ijsheiligen, als stelregel wordt dit vaak aangehouden, daarna komt er over het algemeen genomen geen vorst meer, de weersverwachtingen toch nog een klein beetje in de gaten blijven houden. Planten bestaan voor het grootste deel uit water. De vorst zorgt ervoor dat dit water iets uitzet. Hierdoor knappen er vaatbundels in de plant en is het gebeurt met de plant. Een goede bloemist zou u adviseren om de plant bijvoorbeeld in de schuur te zetten, in ieder geval uit de wind en van de grond af of om de plant in te pakken met noppenfolie. Vooral eenjarige planten zijn nogal gevoelig voor koude voeten.

Styling Elize Eveleens – Klimprodukties

Het gros van de tuinplanten kunnen in potten goed gedijen. Als je verschillende planten bij elkaar gaat zetten kijk dan goed of ze allemaal ongeveer dezelfde verzorging nodig hebben, zoals de hoeveelheid licht en water.

Styling Elize Eveleens – Klimprodukties

Veel huizen staan tegenwoordig vol met kamerplanten. Het is weer helemaal hip om de vensterbank vol te zetten met verschillende planten. Nu het weer wat beter is geworden willen velen buiten aan de gang. Stedelingen hebben vaak een beperkte ruimte voor groen. Het is dan vaak een balkon of een dak, het platje. Wie een beetje creatief is weet vaak van alles te bedenken om groen te kunnen plaatsen.

Styling Elize Eveleens – Klimprodukties

Bij de tuincentra zijn bijvoorbeeld kunststof plantenbakken verkrijgbaar die over een reling kunnen worden geplaatst. Denk er eens aan om in dat soort bakken (vaak van producent Elho) ook hangplanten te zetten, dit geeft al snel wat meer privacy.

Eigenlijk zijn er geen andere manieren te vinden dan planten om de boel op te fleuren.

Styling Elize Eveleens – Klimprodukties

Verticaal groen is ook helemaal hip. Deze muurtuinen brengen groen op plekken waar dit voorheen niet mogelijk was. Als je een beetje handig bent kan je ook van pallets een groene levende wand maken. Bij een goed tuincentrum, gespecialiseerde bloemist of Ikea zijn veel modules te koop waar je een professionele groene wand van kunt maken. Mocht u niks kunnen vinden bel dan even Firma Nieuwkoop in de Kwakel zij kunnen u doorsturen naar een dealer zo dicht mogelijk bij u in de regio.

Hieronder nog enkele tips voor balkons en platjes (maar dan de goede) groen.

  • Bij gemengde bakken goed opletten of de waterbehoefte ongeveer gelijk is
  • Let ook op of de planten tegen felle zon kunnen of voor schaduw/half schaduw.
  • Zorg ervoor dat er gaten aan de onderkant van de pot zitten om overtollig water kwijt te kunnen.
  • Doe onderin de potten scherven van gevallen potten, bij voorkeur van Terra Cotta. Gebruik anders wat hydrokorrels (gebakken van klei)
  • Als u een aantal dagen op vakantie bent, plaats dan alle potten bij elkaar op een beetje schaduwrijke plek.
  • Eventueel plaatst u een emmer water boven/hoger dan de planten. doe wat strengen wol in de emmer en breng de uiteinden naar de grondlaag van de plant. Maak de strengen overigens eerst even nat, uw planten kunnen dan niet uitdrogen.
  • De meeste kamer- en tuinplanten zijn in een (te) kleine pot gekweekt, plant ze dus na aankoop in een pot waar ze ook als ze groter worden lang in kunnen blijven staan.
  • Zorg er bij het ompotten op dat u een randje van enkele centimeters over laat zodat het gietwater in de pot blijft.
  • Let er ook op dat uzelf niet al te lang in de zon gaat zitten, goed smeren en afwisselen met halfschaduw tot gehele schaduw!