Voorjaarsverrasing Aubrieta, Arabis en Corylus

Styling Elize Eveleens – Klimprodukties

Terwijl de meeste voorjaarsbollen in bloei staan en er nog veel zelfs moeten gaan bloeien kijken we ook naar andere bloeiers in het voorjaar. We zitten immers alweer bijna in april.

Bij de meeste tuiniers begint het alweer aardig te kriebelen om aan de slag te gaan. Zolang u alleen tuiniert of samen met nog iemand anders moet dit kunnen doorgaan onder de dreiging van het corona-virus.

Styling Elize Eveleens – Klimprodukties

Veel van de vroegste bloeiers staan nu nog steeds te bloeien. Hierbij moet u denken aan planten of heesters zoals Viburnum, Helleborus, Forsythia, blauwe anemoon (Anemone apennina) en Camelia. Andere voege bloeiers zijn ook de primula’s.

Styling Elize Eveleens – Klimprodukties

Aubrieta (paars bloeiend links op de foto) is een plant die al een lange staat van dienst heeft in onze tuinen. Het is een vaste plant die een zodevormende groeiwijze heeft. In de volle grond is het een prima bodembedekker, in een pot wordt hij dus niet hoger.

De bloei begint al vroeg (april) en heeft een lange periode (halverwege zomer). Het is een ideale plant in de rotstuin, om op muurtjes te gebruiken, in verhoogde plantbedden en andere droge en zonnige plaatsen. een ideale plant dus om onze warmer wordende zomers te kunnen functioneren. Ook in borders kunt u gebruik maken van hun eigenschap om vroeg te bloeien en zo al vroeg kleur te geven aan een border.

Het liefst staat Aubrieta in een kalkhoudende grond die niet al te arm is, ook moet de grond goed gedraineerd zijn omdat hij anders niet goed door de winter komt.

Styling Elize Eveleens – Klimprodukties
Styling Elize Eveleens – Klimprodukties

De kronkelige takken van Corylus worden veel gebruikt rond de paasdagen. Hoewel vanwege de prijs ook vaak kronkelwilgen worden gebruikt.

De Nederlandse naam is kronkelhazelaar en een ander lid van de familie, de rode zellernoot, geeft de bekende hazelnoten.

Styling Elize Eveleens – Klimprodukties

Styling Elize Eveleens – Klimprodukties

Arabis is eigenlijk ook een rotsplant. Hoewel Arabis vroeger veel werd gebruikt als randbeplanting in een border. De kleine bloemetjes zitten onregelmatig. Het is een goede bodembedekker op een zonnige plek. Ook de Arabis, net als Aubrieta, verlangt een droge plaats, met een wat kalkhoudende grond. Arabis begint te bloeien in april. De Arabis kan ook goed in een pot worden geplaatst op een zonnige plek. Voeg wat zand bij de grond.

fotobron; Bloemenbureau Holland & mooiwatplantendoen