Dit jaar geen RHS Chelsea Flower Show

Het Corona-virus zorgt er dit jaar voor dat veel tuinevenementen geen doorgang vinden. Het Britse Royal Horticulture Society maakte afgelopen dinsdag (17 maart 2020) bekend dat alle shows die zij elk jaar organiseren zijn afgelast. Aangezien TuinenStruinen elk jaar aandacht besteed aan wat er zoal staat te gebeuren op de RHS Chelsea Flower Show was het bericht hierover net klaar toen de afgelasting werd aangekondigd. Misschien een beetje vreemd maar hieronder nu dus een (ingekort) bericht wat we zoal missen dit jaar, maar wat waarschijnlijk in 2021 de show gaat inhouden. Eerst maar eens door deze nare periode heen komen!

De volgende shows van de RHS zijn afgelast;

  • RHS London Spring Launch & Orchid Show, 7-8 April
  • RHS Botanical Art and Photography Show, 17-18 April
  • RHS Flower Show Cardiff, 17-19 April
  • RHS Malvern Spring Festival, 7–10 May
  • RHS Chelsea Flower Show, 19–23 May
  • RHS Chatsworth Flower Show, 11–14 June
  • RHS Garden Harlow Carr Flower Show, 26-28 June (we will investigate if RHS Harlow Carr Flower Show can be moved into July)

Tijdens deze editie van de RHS Chelsea Flower Show zou het veranderende klimaat door veel firma’s en ontwerpers aangegrepen zijn om als motto van hun producten en tuinen te fungeren. Tuinen en (openbaar groen) kunnen door het toepassen van bepaalde elementen een leidende functie krijgen in hoe wij in de toekomst in harmonie met natuur in een stedelijke omgeving kunnen leven.

M&G Garden 2020

M&G is de hoofdsponsor van de RHS Chelsea Flower Show. Ook heeft deze sponsor een tuin op de show. Dit jaar komt het ontwerp van een duo wat al een aantal prijzen op hun naam hebben staan. Hugo Bugg en Charlotte Harris hebben een ontwerp gemaakt voor een gemeenschappelijke woontuin. Hier moet u zich bij voorstellen dat een aantal buren besluiten om een grote tuin aan te leggen in plaats van ieder zijn tuin(tje). Hierbij kan de doelstelling een flinke impact maken.

Als u bedenkt dat in de komende 30 jaar een derde van de wereldbevolking zich in een stedelijke omgeving gaat vestigen. De M&G tuin van de twee ontwerpers promoot de samenwerking tussen tuinontwerpers en bewoners om verwaarloosde stukken land een nieuw leven te geven. Net als in de inclusieve tuin van tuinontwerper Carrie Preston en kweker Jasper Helmantel in Appeltern worden veel materialen hergebruikt. De tuin op RHS Chelsea Flower Show 2020 is verder voorzien van elementen voor watermanagement. De beplanting is zodanig gekozen dat het tegen extreme weersomstandigheden kan .

Facebook tuin 2020

De klimaatcrisis staat ook centraal in de Facebooktuin. Tuinontwerper Joe Perkins (won al eerder een gouden oorkonde) en Facebook vragen met het ontwerp aandacht voor ontbossing, in het algemeen, maar zeker ook in het V.K. Een beter gereguleerd beleid voor het boslandschap is hard nodig. Ook wil Facebook laten zien dat d.m.v sociale media beter en sneller kennis kan worden gedeeld en gebruikt kan worden voor het promoten van het planten van bomen.

De show van 2020 laat in ieder geval weer veel bekende ontwerpers en aanstormend talent zien langs de Main Avenue. Op het buitenterrein en in de grote tent laten weer veel grote kwekers en kleinere speciale kwekers hun trotse product aan u zien. Ook is er weer een keur aan bloemisten die hun florale kunsten aan u zullen tonen.

In de grote tent

De nieuwe categorie Urban Gardens is de vervanger van de Space to Grow-tuinen van vorig jaar. De stadstuin staat hier dus centraal, de ontwerpers laten u hier zien dat op een beperkte ruimte toch een hoop mogelijk is. Belangrijke zaken voor tuinen in de stad zoals; hergebruik van materialen, elementen voor waterbeheer en het vergroten van de biodiversiteit komen in deze tuinen zeker in de schijnwerpers. Een kleine tuin kan er immers ook fantastisch uit zien.

The Morgan Stanley Garden. Designed by: Chris.Beardshaw. Sponsored by: Morgan Stanley. RHS Chelsea.Flower Show 2019

Het V.K heeft een rijke traditie als we het over bloemsierkunst hebben, was het vele jaren tegen het stijfjes aan, opgesloten in regeltjes die het uiterlijk bepaalde en weinig aan de stijl van de bloemist overliet, mooi maar fantasieloos.

De laatste 20-30 jaar is daar veel in veranderd en kunnen bloemisten zich met hun eigen stijl meer profileren. In de grote tent krijgt de bloemsierkunst meer aandacht dan in voorgaande edities van de RHS Chelsea Flower Show. Bloemisten laten in een speciale ruimte hun florale kunstwerken zien, tevens zijn er doorlopend demonstraties en workshops te zien.

De aandachtspunten bij de bloemwerken haken in bij de zaken die er in veel tuinen leven. Te weten; Bloem en blad van uitsluitend Britse bodem, droogbloemen (zijn weer populair), Bestuivers (dus het verwerken van bloemen die van belang zijn voor bijen en vlinders) en grotere florale objecten (flobs) die de schoonheid van de natuur als thema hebben.

Een aantal deelnemers vieren hun jubilea op deze editie van de RHS Chelsea Flower Show 2020. Zo is er de bekende (handels)kwekerij Hillier Nurseries die hoopt op een gouden oorkonde waarbij het totaal op 75 uitkomt. Anjer-kwekerij Allwoods bestaat 110 jaar en de Britse Bonsai stichting 60 jaar.

De laatste jaren is er veel aandacht voor kamerplanten. Het aanbod is ongekend en veel wat kleinere kamerplanten vinden hun weg in onze huizen. Het wonen in de stad en de bewustwording van een verlangen naar de natuur speelt hierbij een grote rol. Het verfraaien van onze huizen met deze planten is een aparte tak geworden binnen de tuinbouw. In aparte studio’s kunnen plant-ontwerpers hun kunnen tonen en telt deze mee in de competitie.

Bloemisten moeten deze ontwikkeling meer naar hun toetrekken anders verliezen zij voor de tweede keer de slag om de omzet van kamerplanten. Eerst aan de tuincentra en nu aan de plant-ontwerpers. (specialiseren is de enige manier om te overleven en verdienen!!)