Symbiose tussen wonen en natuur en Plantpartizanen

Men zou toch gaan denken; waarom kijken deze mannen zo bedenkelijk. Het is immers wetenschappelijk bewezen dat planten in onze nabijheid, of het zicht daarop, ons gevoel van welbehagen vergroot. We kunnen er wel vanuit gaan dat de heren niet een aantal wortelkluiten in hun nek hebben hangen, dus gaat het hier om een staaltje bloemsierkunst, oh nee tegenwoordig heet dit’ floral design‘.

De kunst die Rita Konen & Karoline Hjorth bedrijven valt moeilijk onder één categorie onder te brengen, deze mengeling beschrijf ik het beste als botanische kunst. De kunstenaressen gebruiken veelal plantaardige materialen voor hun draagbare kunstobjecten. In ieder geval hebben ze er een redelijk succes mee en reizen zij heel Europa en de V.S door met hun expositie “eyes as big as plates” .

The Pothole Gardener, guerrilla gardener in Londen.

Het lijkt wel of er wat minder aandacht voor is maar guerrilla gardening is nog steeds volop in beweging. Vaak gaat het om stukken braakliggende grond die als het ware worden gekraakt. Ook de ‘Seed Bomb’, wat tegenwoordig door de commercie is ontdekt, komt uit de koker van de guerrilla gardener. Het gaat hier om balletjes van aarde en klei vol gepropt met zaden van wilde en vooral inheemse plantsoorten. Deze zaadballen worden gegooid op lelijke stukken terrein vooral in steden.

In het oostelijk deel van Londen verschijnen met regelmaat de ‘Pop-Up Gardens’ van de Guerrilla Gardener: The Pothole Gardener. Voor deze artiest is niets te gek en zijn zelfs de kleinste gaten in het trottoir niet veilig! www.thepotholegardener.com  

Het is hem vooral te doen om mensen aan het denken te zetten over het belang van groen in de stad. Bekijk hier het bericht.

Boomvriendelijkheid ten top

Twee bomen een van 20 jaar en de ander vijftien jaar waren de inspiratie van dit project. De ontwerpers van Twin Trees Pavilion zijn verantwoordelijk voor deze symbiose tussen wonen en natuur. Yangtze Delta area (China). De woning ligt onderaan een heuvel vol citrusbomen. De oorspronkelijke functie was een verblijf voor varkens.

Nog een boomvriendelijke aanbouw

Deze volgende mix van cultuur en natuur is een aanbouw bij een woning uit 1830 in Londen en bevat een extra slaapkamer op de begane grond en een badkamer. Het ontwerp van 6a Architects heeft zich aangepast aan het landschap en is zeer boomvriendelijk, een uitsparing zorgt ervoor dat de bestaande boom kan blijven en zijn de gevels bekleed met hergebruikt hout. De gang van de aanbouw loopt parallel aan die van de bestaande woning en loopt iets af in hoogte richting de tuin, dit om een goede toegankelijkheid te krijgen voor de vrouw des huizes die afhankelijk is van het gebruik van een rolstoel.

Gras in Gdansk

Het idee voor dit project kwam toen de parkeerfunctie van het Targ Weglowy Plein verviel en maar geen nadere invulling van het plein kwam. Het nieuwe autovrije karakter van het plein maakte het mogelijk een voorstel in te dienen bij het gemeentebestuur voor een multifunctioneel openbaar plein, wat tot dan toe ontbrak in deze Poolse industriestad. Het City Culture Institute en de GDYBY Groep maakte een plan voor een tijdelijke invulling met grasland-kamers als één van de vele mogelijkheden.

De badkamer van Tarzan en Jane

Deze speciale badkamer was een ontwerp van Azuma Makoto voor de House Vision Exhibition 2013 in Tokyo. Het concept is minimalistisch te noemen, de witte elementen zijn in een mooi contrast met het groen. Verder is alleen glas gebruikt voor maximaal de aandacht op het groen te richten. Groen maakt ons gelukkig en vergroot het gevoel van welbehagen, dus als de stoelgang even niet zo is als u zou willen verlaat u deze badkamer vast met een glimlach.

Boom in de etalage

Een solitaire boom kan veel doen bij een modern ontwerp, zoals hier bij deze woning. Het lijkt hier zelfs of de boom in een etalage staat. De boom is trekt de aandacht in het ontwerp waardoor er automatisch aandacht volgt voor het ontwerp.

Het ontwerp is van de Japanse architect Keisuke Maeda. De woning (en boom) staan in de Japanse stad Hiroshima.

Guerrillatactiek met mos en gras als wapen

Mosstika Urban Greenery is een collectief van straatkunstenaars in New York City. Deze kunstenaars maken gebruik van deze groene kunstwerken om mensen aan het denken te zetten naar een diep verlangen naar natuur. Ieder mens heeft natuur nodig al is het maar om de reset-knop te vinden.

Mosstika is een initiatief van Edina Tokodi. De moskunstwerken van mos en gras worden gemaakt op die plekken waar zij in een zo groot mogelijk contrast staan met hun directe omgeving. Vaak zijn het braakliggende stukken grond in de stad en waar langere tijd niks mee gebeurt.

Bekijk hier het volledige bericht.

Pagina’s: 1 2