Cymbidium, de koning van de orchideeën

Styling Elize Eveleens – Klimprodukties

De Cymbidium-orchidee is bepaald geen kasplantje, hij is gewend om te overleven op de zuidelijke hellingen van het Himalayagebergte. Zelfs op die rotsachtige, voedselarme bodem, in koude nachten en bij fel licht is hij in staat zijn mysterieuze, elegante bloemen te laten bloeien. Elke bloem heeft een holle, boogvormige lip die op een bootje lijkt. ‘Kymbos’ is Grieks voor bootje, daar komt de naam Cymbidium vandaan. In veel Engelstalige landen heet deze orchidee dan ook, Boat Orchid.

Styling Elize Eveleens – Klimprodukties

De plant staat bekend als de ‘koning van de orchideeën’, met dank aan wijsgeer Confusius die hem zo omschreef. Traditioneel is Cymbidium een speciaal geschenk voor vrienden, de bloem staat symbool voor een gewaardeerde en gerespecteerde vriendschap.

Styling Elize Eveleens – Klimprodukties

Van deze orchidee komen er in het wild ongeveer 55 soorten voor, daarnaast zijn er in de natuur ongeveer 16 hybriden bijgekomen. Als we spreken over in het wild dan bedoelen we daarmee de natuur van, o.a Filippijnen, Maleisië, China, Taiwan, Japan, Australië en Vietnam.

Styling Elize Eveleens – Klimprodukties

Er zijn soorten bij die een dunne steel hebben, maar verreweg de meeste hebben een recht opgaande dikke steel zonder zijtakken met een volle bezetting aan bloemen. De bloemblaadjes en kelkblaadjes zijn vaak nog een beetje naar elkaar gebogen of in de knop. Het beste kunt u de plant aanschaffen als de bloemen net iets open komen met enkele knoppen. Als de bloem geheel open is en het onderste lipje in het midden er een beetje losjes bijhangt (pruillipje) dan is de plant bijna uitgebloeid.

Styling Elize Eveleens – Klimprodukties

Cymbidium is niet moeilijk in onderhoud en is zeer betrouwbaar als het gaat over de vermeerdering en de bloei die daar weer op volgt.

Cymbidium bloeit wekenlang in een toorts met rode, paarse, roze, oranje, gele, groene of tweekleurige bloemen die soms een lichte, aangename geur hebben. Verkrijgbaar van normale potmaat tot een buitenformaat die een beeldige binnenstruik van hem maakt. Wat Cymbidium extra begerenswaardig maakt, is dat de orchidee alleen verkrijgbaar is in het najaar en de winter.

Cymbidium, mooie kleuren en aangename geuren!

Probeer in de winter de temperatuur waarin de Cymbidium leeft zo veel mogelijk tussen de 7 – 13 graden te houden. Om de luchtvochtigheid een beetje op peil te houden besproeit u de bladeren regelmatig. Plaats de plant tevens op een laagje grind met water. De plant moet echter niet in het water staan. Wat licht betreft, liever niet in de volle zon maar wel op een lichte plek. Geef uw orchidee in het voorjaar en in de zomer redelijk veel water, weinig water in de herfst en de winter. Zorg bovendien voor goede ventilatie.

Styling Elize Eveleens – Klimprodukties

Foto’s; Mooi wat planten doen, Bloemenbureau Holland & Wikipedia Creative Commons