Wat mijn hart niet zeggen kan, zeggen tulpen uit Amsterdam (enz)

Wat mijn hart niet zeggen kan, zeggen tulpen uit Amsterdam!

De maand waarin de lente begint vieren we met de tulp. De bloem van het geslacht Tulipa ademt frisheid, stevigheid en kleur en helpt het voorjaar een beetje naar voren te halen. De kweker doet dan ook zijn uiterste best om de bloem zo vroeg mogelijk aan te bieden, door de tulp in bloei te trekken.

Herkomst

Klompen, molens en tulpen: de Nederlandse drie-eenheid. Toch? Niet helemaal. De bloem komt oorspronkelijk namelijk uit Turkije. Daar droegen Ottomaanse sultans een tulp op hun tulband. In 1562 kwam een eerste vracht tulpenbollen aan in Antwerpen, waarmee de Nederlandse bollenteelt begon. Al snel ontstonden nieuwe vormen en kleuren, die Nederlandse velden vulden.

Keuze en Assortiment

Tegenwoordig worden er 10.000 hectaren tulpenbollen in Nederland geteeld in wel 3.000 cultivars. In de snijbloemenhandel worden daarvan zo’n 600 cultivars aangeboden. Door veredeling bestaan inmiddels vijftien groepen tulpen, met onderscheidende blad- en bloemvorm, natuurlijke bloeiperiode en/of hoogte. Tulpen zijn er in bijna alle kleuren van het kleurpalet, met onder anderen bloemranden met franjes, groene vegen in de bloem en dubbele bloemen die bijna kunnen doorgaan voor pioenrozen.

Verzorgingstips voor consumenten

  • Houd bij het kiezen van een vaas rekening met een paar centimeter groei van de tulpen.
  • Zorg dat de vaas schoon is en vul deze met koud kraanwater en het bijgeleverde snijbloemenvoedsel.
  • Zorg dat er geen blad in het water komt, verwijder zo nodig de onderste bladeren.
  • Snijd twee tot drie centimeter van de stelen.
  • Zet de vaas op een tochtvrije plek, zo koel mogelijk. Zet de tulpen niet naast fruit, dit versnelt de uitbloei van de bloemen.
  • Tulpen zijn dorstig. Controleer regelmatig het waterniveau in de vaas en vul wanneer nodig bij met koud kraanwater.
  • Snij slap hangende tulpen opnieuw af, draai ze in stevig papier en laat ze een uurtje in het water staan. Ze staan daarna weer keurig overeind.

Tulpen groeien in de vaas nog makkelijk 5 tot 15 centimeter. Door ze kort maar ook koel te bewaren voorkomt u dat ze te snel doorgroeien. Zet ze op een klein beetje water. Draai tulpen strak in het papier waardoor ze goed stevig worden en niet krom groeien.

Styling Elize Eveleens – Klimprodukties

Het traditionele tulpenseizoen

Het tulpenhoogseizoen loopt van januari tot medio april. In maart heeft u dus de keuze uit alle types en kleuren. Een flink boeket met verschillende kleuren tulpen is simpel maar onweerstaanbaar. Liever wat klassieker? Papagaaitulpen passen door hun sierlijke vorm perfect in mooie stillevens à la de zeventiende eeuw, bijvoorbeeld in combinatie met ranonkels, anjers, hortensia en Eucalyptus.

Mocht u nou buiten dit seizoen tulpen nodig hebben, omdat u dat bijvoorbeeld graag in een rouw-, of trouw arrangement wilt hebben dan kan een goede bloemist dit altijd voor u regelen. De tulpen worden dan in bloei getrokken door een koude en warme temperatuurbehandeling bij grote kwekers en gespecialiseerde tulpenbroeiers. Let er wel op dat de keuze meer beperkt is en de prijs logischerwijs hoger ligt dan die van tulpen in het tulpenseizoen.

Styling Elize Eveleens – Klimprodukties

Fotorechten; Bloemenbureau Holland/Mooi wat bloemen doen