Jamie Butterworth, de groene all-rounder

Hij wist op jonge leeftijd al dat tuinbouw zijn ding zou gaan worden. In zijn tienertijd kreeg hij de beschikking over de tuin van zijn oma om te gaan experimenteren. Dat Jamie Butterworth (24) een echt natuurtalent is bleek al snel toen hij in 2019 een spectaculair resultaat behaalde op de RHS Chatworth Flower Show.

Voor TuinenStruinen genoeg reden om aandacht aan Jamie te besteden.

De winnende tuin op de RHS Chatsworth Flower Show 2019 door Jamie Butterworth foto credit; Wedgwood

De eerste tuin die hij heeft aangelegd was op twaalfjarige leeftijd. Zijn grootouders gaven hem de vrije hand, dit resulteerde in een biologische moestuin. Op zestienjarige leeftijd behaalde hij de titel Young Gardener of the Year. Later zou hij nog ervaring opdoen als Show Plant Manager bij Hortus Loci in Hampshire, hij kweekte daar planten voor diverse tuinen op RHS Chelsea Flower Shows. Tevens heeft hij een boek over planten geschreven.

De RHS Chatworth Flower Show is nog een redelijk nieuw evenement van de Britse Royal Horticulture Society en wordt elk jaar georganiseerd op het grote terrein van landgoed Chatsworth. In 2019 werd geschiedenis geschreven op deze show, de tuin van het Britse Wedgewood ontworpen door Jamie Butterworth won niet alleen een gouden medaille maar ook ‘Best Show Garden’, ‘ Best Construction award’ en werd tevens door het publiek gekozen als; ‘People’s Choice Award 2019’. Het is de eerste keer (in de meer dan 100 jaar) lange geschiedenis van de RHS Flower Shows dat één tuin deze vier prijzen won.

De prijswinnende tuin van Jamie Butterworth is wat kleuren betreft geïnspireerd door de Wedgewood aardewerkserie ‘Jasper’, maar tevens door het bekende blauw van het bekende merk Wedgewood. We zien dus veel het gebruik van blauw. Het gravel (Gold path) is een product van Stone Warehouse een dochteronderneming van Wedgwood. Volgens Butterworth werkte het uitstekend om de verschillende onderdelen van het ontwerp met elkaar te verbinden.

foto credit; Wedgwood
De winnende tuin op de RHS Chatsworth Flower Show 2019 door Jamie Butterworth foto credit; Wedgwood
De winnende tuin op de RHS Chatsworth Flower Show 2019 door Jamie Butterworth foto credit; Wedgwood
De winnende tuin op de RHS Chatsworth Flower Show 2019 door Jamie Butterworth foto credit; Wedgwood

Door de Royal Horticulture Society werd Jamie gevraagd om ambassadeur voor hen te worden, iets wat hij een grote eer vind. Momenteel is hij dan ook een van de acht RHS ambassadeurs. Hij is hier in goed gezelschap, andere ambassadeurs zijn o.a Mary Berry, Alan Titchmarsh en Nick Knowles.

Regelmatig bezoekt hij nu scholen, in het hele V.K, om met veel passie tuinbouw te promoten als studierichting en de vele kanten die tuinbouw bevat. Volgens hem heeft horticulture een serieus imagoprobleem. Veel van de jongeren denken alleen aan het vak van hovenier. De leerlingen hebben geen idee hoe talrijk de studierichtingen zijn en de vele mogelijkheden om carrière te maken.

De winnende onderscheidingen op RHS Chatsworth Flower Show 2019 door Jamie Butterworth foto credit; Wedgwood

Volgens Jamie Butterworth is tuinbouw het vak van de toekomst en kunnen tuinen de wereld redden. Met de nieuwe mogelijkheden is het immers mogelijk om ook op kleine oppervlaktes tuinen te maken.

Jamie is ook de tuinexpert bij de BBC Radio London, waar hij elke zondagochtend zijn tuinadviezen geeft.