Tuin van de Zeven Momenten in de Zwitserse Alpen

De Garden of the Seven Moments is prachtig gelegen in de Zwitserse Alpen in het het plaatsje Ticino. Het ontwerp is gemaakt in 2013 en gebouwd en aangelegd in 2014 en 2015. Het ontwerp is van landschapsarchitect Atelier De Molfetta & Strode uit Lugano.

De tuin bestaat dus uit zeven met elkaar verweven momenten, dus ook in zeven verschillende tuinmomenten. Elke van deze momenten zijn bijzonderheden met een directe connectie met het omliggende landschap. Hierbij maakt de ontwerper gebruik van uitzichten, paden en sporen .

De onmiddellijke omgeving rond het huis wordt bepaald door een glooiende schaduwtuin die de entree met de lager gelegen terrassen verbindt. Het tweede moment is een geheime bamboe passage die de dwalende bezoeker in een spel van licht aan het einde van de zichtas lokt met het geluid van water dat uit een druppelende rotsfontein komt.

Het derde moment is een border met vaste planten en heesters die een lange zwarte muur aan de rand van het pand via een zachte grashelling met elkaar verbindt. Het vierde moment wordt gevierd door een ruime gemengde rand van kruidachtige en onderhoudsarme bloeiende vaste planten die op een duidelijke manier de seizoensveranderingen aan ons tonen.

Het vijfde moment is gewijd aan de teelt van fruitbomen op een spontaan weiland, op terrasvormige hellingen, die ooit deel uitmaakten van een uitgebreide wijngaard. Het zesde moment is een verrassing voor de zintuigen en vindt plaats onder een vrijstaande pergola, beplant met sterk geurende jasmijn (Jasminum) en blauwe regen (Wisteria) het geheel vormt een schaduwrijk toevluchtsoord naast het zwembad.

Het zevende moment staat in het teken van rust, zelfreflectie en de beschouwing van een specifiek uitzicht op het meer en de bergen in de verte. Tijd is hier de hoofdrolspeler en alleen door deze plek aan het einde van een pad te bereiken, kan men een reden vinden om te pauzeren en misschien even te mediteren.

Het project introduceert een nieuw concept van een ontworpen, nagebootste wildernis in de regio, traditioneel gekenmerkt door statische tuinen die decennia lang besluiteloos tussen het schilderachtige Alpengebied en het exotische mediterrane landschap hebben gestaan. Om te breken met de herhaling van dit monumentale patroon, introduceert het landschapsproject voor deze tuin een geselecteerde mix van inheemse en niet-inheemse vaste planten, heesters en grassen, die erin slagen het architecturale aspect van het glooiende landschap te verankeren.

demolfettastrode.com