Calathea: Schoonheid uit het regenwoud

Calathea is een kamerplant waar u al snel verliefd op kan worden

De fraaie bladeren bewegen zich met het daglicht mee. Overdag staan de bladeren en stelen wijder uit elkaar en hebben ze allemaal een plekje om zo veel mogelijk daglicht te vangen. In de avond kruipen de bladeren en stelen weer naar elkaar.

Van Calathea zijn veel soorten bekend, de een met een nog mooiere bladtekening dan de andere. Ook de kleurcombinatie’s zijn talrijk, terwijl er ook zijn met een enkele groene kleur. Er zijn lage soorten en soorten die langgesteelde bladeren hebben.

Calathea hoeft, met zulke fraaie bladtekeningen, het niet van zijn bloemen te hebben. De bloemen zijn klein en verschijnen in het voorjaar en begin zomer.

Calathea heeft behoefte aan een lichte standplaats, maar moet goed worden beschermt tegen direct zonlicht. Calathea is erg gesteld op hoge temperaturen aangezien ze van oorsprong uit Brazilië komen. Deze hoge temperaturen moeten dan wel samengaan met een hoge luchtvochtigheid.

In de winter komt de (relatief hoge) warmte meestal van de centrale verwarming en is deze lucht vrij droog, een luchtbevochtiger of bakken water aan de c.v zorgen voor de ideale omstandigheden.

Verzorging:

  • Watergift: De potgrond licht tot gemiddeld vochtig houden. Van voorjaar tot aan de herfst meer dan gemiddeld. Gebruik zacht water.
  • Temperatuur: In de winter minimaal 18 graden, vermijd grote temperatuurschommelingen.
  • Luchtvochtigheid: Vereist een vochtige atmosfeer.
  • Plaats: Halfschaduw of een lichtere plek. In de winter veel licht maar vermijd direct zonlicht.
  • Voeding: In de zomermaanden een klein beetje mest geven.
  • Huisvesting: Elk jaar in het voorjaar verpotten.
  • Vermeerdering: Dit gaat door de plant te delen.
  • Vertroeteling: Zorg er goed voor dat uw Calathea niet droog komt te staan. Calathea vind het heerlijk als u zo nu en dan de bladeren met lauw water, en met behulp van een spons, afveegt.
Styling Elize Eveleens – Klimprodukties

Foto’s: Bloemenbureau Holland