Haal een stukje Betuwe naar uw tuin

In het voorjaar een rijkelijke bloei en er vervolgens iets eetbaars aan zien groeien en nog gezond bovendien. Met fruit telen in uw tuin haalt u dat allemaal in huis, nou ja … eigenlijk in de tuin dus.

Het duurt niet lang meer en dan kunt u de Betuwe weer in bloei zien staan!

Lang waren er alleen hoogstam fruitbomen die qua formaat slechts thuishoorden in de grotere tuinen. Met de komst van de laagstam bomen was er opeens veel meer mogelijk en deed de fruitboom ook zijn intrede in de stadstuin.

Vrijwel de meeste soorten zijn eetbaar, maar zijn er ook bijvoorbeeld appels (Malus) die alleen sierwaarde hebben. De kleine rode appeltjes aan deze bomen zijn vaak zo talrijk dat de takken zelfs moeite lijken te hebben om ze te kunnen dragen.

Er is ook een redelijk assortiment van fruitbomen welke zijn gekweekt in een leivorm. Deze boomvorm gebruikte men in vroeger jaren ook in de ommuurde (voedsel, medicijnen en snijbloemen) tuinen bij kastelen en landgoederen. De bomen kwamen dan pal tegen de muur die op het zuiden lag, overdag werden deze muren opgewarmd door de zon, de fruitbomen konden hier optimaal van profiteren.

Een fruitboom in leivorm

Deze fruitbomen in leivorm nemen helemaal weinig ruimte in beslag en maken het kweken van fruit zelfs mogelijk op een (klein) balkon.

Enkele punten van aandacht bij de aanschaf;

  • Kies gemakkelijk te telen rassen die niet of minder gevoelig zijn voor allerlei ziekten.
  • Kies rassen die gekweekt zijn op een onderstam met een goede wortelkwaliteit waarbij geen steunpaal nodig is.
  • Kies een fruitboom afhankelijk van uw doel welke u wilt bereiken.
  • Kies een boom wat past bij uw eindbeeld.
  • Kies voor een fruitboom waarvan de oogsttijd niet in uw gebruikelijke vakantieperiode valt.
  • Is de bestrating in uw tuin bestand tegen de bloesem-, vrucht of bladval.
  • Welke eis stelt de fruitboom aan de grondsoort.
  • Vooral bij bomen die dicht bij het terras worden geplaatst moet u letten op bladval, vruchtval maar ook bloesem.
  • Wat mag de vorm, hoogte, en breedte (habitus) van de boom zijn.

Wist u dat alle kruisbessen, bosbessen, rode-, witte-, zwarte- en blauwe bessen met veel succes zijn te kweken. Druiven en perziken zijn ook leuk om zelf te kweken en wat dacht u van noten en hazelnoten.

Styling Elize Eveleens – Klimprodukties

Credits foto’s; Bloemen bureau Holland/Mooi wat planten doen Fotograaf; Wilfried Overwater