Tulpen oogsten op de Dam in A’dam was start tulpenseizoen

Fields of Tulips, from The Netherlands

Vraag een landgenoot of een toerist aan welke bloem hij, zij of X moet denken als ze aan Nederland denken. Met zekerheid zullen ze de Tulp noemen, Het is nog geen enkel ander land gelukt om onze productie te evenaren, ook Turkije moet het afleggen tegen ons land. De eerste tulpen kwamen uit het Ottomaanse rijk, aan het einde van de 16de eeuw kwamen de eerste tulpen, via Turkije, naar Nederland vanuit wat nu Iran is.

Herkomst

Tulpen vind je in het wild in Noord-Afrika en Zuid-Europa tot aan het noordwesten van China. Met de grootste diversiteit in drie verschillende bergketens in Centraal-Azië: de Pamir, de Tiensjan en Hindoekoesj. Het klimaat is hier, vanwege de koude winters en lange lentes met koude nachten en een droge zomer, ideaal voor tulpen. Tulpen hebben namelijk koude winters nodig om te kunnen groeien (en de bloem te vormen) waardoor ze niet in een warm klimaat gekweekt kunnen worden.

Het klimaat, de juiste bodem, goede kwekers, gewiekste handelaren, onderzoek en de Nederlandse handelsgeest hebben de tulp daarbij geholpen. In 1960 was het areaal rond de 10.000 ha en 13.000 kwekers, tien jaar geleden was dit 24.500 ha met 1200 kwekerijen. De enige tegenslag die de tulp heeft ondervonden was de bekende Tulipmania.

Nationale Tulpendag

De officiële start van het tulpenseizoen was afgelopen zaterdag, 18 januari. Op de Dam in Amsterdam konden er weer naar hartenlust tulpen geoogst worden. Er stonden maar liefst 200.000 tulpen te wachten.

Styling Elize Eveleens – Klimprodukties

Onder grote belangstelling van de nationale en internationale pers werd de tuin geopend door tulpenprinsesjes; wenskinderen van het jubilerende Make-A-Wish Nederland.

De boodschap van tulpen

Onstuimige liefde, genegenheid, enthousiasme of puurheid. Tulpen hebben een rijke symboliek. En dat is leuk, want tulpen maken een mooi cadeau. Dus geef je een bos aan iemand weg, dan geef je ook een boodschap.

Kleuren en vormen

De altijd vrolijke tulp is er in het wit, rood, geel, roze, paars, oranje, groen of met meer-kleurige bloemblaadjes. Ook de vormen van de tulp zijn een feestje voor het oog. Zo kom je ze tegen met een enkele of een dubbele rij bloemblaadjes, zijn er ook opvallende franje- en parkiettulpen met gekartelde bloemblaadjes en is er de speelse lelietulp. Pioentulpen lijken op zusjes van pioenen en Franse tulpen zijn, in tegenstelling tot de meeste Françaises, bijzonder lang en hebben zeer grote bloemen.

Styling Elize Eveleens – Klimprodukties

Symboliek

Gaf je in de zestiende eeuw een tulp weg, dan gaf je diegene rijkdom. In die tijd was de bloem mateloos populair en ontstond er een speculatieve handel in tulpenbollen. Voor de prijs van één tulpenbol schafte je toen een heel grachtenpand aan in Amsterdam. Inmiddels kost een leuke bos nog maar een paar euro, maar de symboliek is wel in waarde gestegen. Geef je tulpen, dan geef je ook een boodschap. Zo betekenen rode tulpen onstuimige liefde en met zwarte tulpen zeg je: ‘Ik hou zoveel van je dat ik alles wil opofferen.’ Die geef je dus niet zomaar weg.

Styling Elize Eveleens – Klimprodukties

Bloemen bureau Holland/ mooi wat bloemen doen