Kamerplanten-, en Tuintrends 2020

Aan het begin van een nieuw jaar worden in allerlei branches de nieuwe trends bekend gemaakt. Zo is het bij de tuinbranche de afgelopen jaren niet anders. De drie tuinen die zij hierbij presenteren moeten verschillende groepen kopers aanspreken.

Het is misschien een beetje te veel gevraagd maar het had mooi geweest als hier partijen bij betrokken waren die zich bezig houden om de tuin groener, meer dierenleven aan te trekken (biodiversiteit), duurzamer etc. te maken. Deze samenwerking zou ook een grote groep mensen aanspreken. Er is een nieuwe generatie tuiniers die deze thema’s belangrijk vinden.

De trend om ons huis om te toveren tot een jungle met kamerplanten zet zich ook in 2020 voort, dus ook voor de kamerplanten is er aandacht in dit bericht.

Zoals de afgelopen jaren maken Tuinbranche Nederland en Bloemenbureau Holland de nieuwe tuintrends bekend. Dit doen zij in samenwerking met trendwatcher Aafje Nijman en Brenda Horstra (Tuinbranche Nederland). Aan de hand hiervan vertaald landschapsarchitect Wim Wijsman dit naar drie tuinen waarin dus de tuintrends worden vormgegeven.

Tuintrend 1 – Blended Cultures

Veel mensen zijn zich inmiddels bewust dat de digitalisering hun wereld niet alleen verbreedt, maar ook versmalt. Zij willen uit die sociale media-bubbel van gelijkgestemden stappen en hun horizon verbreden. „Zij omarmen diversiteit, inclusiviteit en combineren realiteiten’’, aldus Horstra.

In de bijbehorende trendtuin resulteert dit in een mix van materialen, werelden en culturen, vandaar Blended Cultures. De beplanting is uitgesproken, zowel qua kleur, vorm en bloeiwijze. In de tuin is een bonte mix toegepast, bijvoorbeeld Rudbeckia, Crocosmia ’Orange Pekoe’, Veronica longifolia ’Melanie White’ en Salvia uliginosa ’Ballon Azul’. De tuin straalt gezelligheid uit en is dan ook bedoeld voor het sociale tuintype dat graag samen met anderen – van jong tot oud – van de tuin gebruikmaakt.

Tuintrend 2 – Inner retreat

Andere mensen hebben moeite om de technische ontwikkelingen bij te houden. Zij willen zich onttrekken van alle (digitale) prikkels die voortdurend op hen afkomen. „Zij willen geholpen worden om tot rust te komen en ondersteund in hun zoektocht naar een gezond en groen leven.’’

De tuin Inner retreat is voor hen ontworpen. Hier kunnen mensen zich terugtrekken uit de drukke buitenwereld, zich ontspannen en weer opladen. Daarom vind je geen schreeuwerige kleuren of extreme vormen in deze tuin, maar juist zachte, transparante tinten. De beplanting kenmerkt zich door fijne blad- en stengelstructuren en zachte bloeikleuren. Zo groeien in de ovale plantborders onder meer Astilbe ’Mighty Pip’, Thalictrum ’Anne’ en Eryngium ebracteatum.

Tuintrend 3 – Street Savage

Er is ook een groep mensen die juist behoefte heeft aan verandering, die buiten de gebaande paden wil treden en als tegenwicht voor het ’perfecte plaatje’, schoonheid in het imperfecte te zien. Onconventioneel, onorthodox en persoonlijk zijn de sleutelwoorden die bij hen passen.

Die behoefte is vertaald naar een tuin waarin eigenlijk alles mag. De gebruikte materialen zoals stelconplaten, aluminium en een zwarte halfverharding geven de tuin een rauwe uitstraling. De felgekleurde graffiti steekt daar vrolijk bij af. Ook de beplanting bloeit in uitgesproken kleuren. Daarnaast biedt deze tuin ruimte aan ’imperfecte’ planten, zoals de doorgeschoten dakplatanen die er door Wijsman in zijn gezet. De Street Savage-tuin zal vooral het tuintype aanspreken dat status ontleent aan zijn tuin.

GO WILD!

Een toenemend bewustzijn van het verlies aan biodiversiteit betekent dat tuiniers op zoek gaan naar manieren om dieren die het in het wild niet makkelijk hebben te ondersteunen. Dit kan het kweken van meer en meer verschillende planten omvatten, de aanwezigheid van enige schade accepteren en niet te netjes zijn, bijvoorbeeld door zaadkoppen achter te laten als schuilplaats en voedsel voor dierlijke bezoekers. Bijenhotels, natuurvijvers, houtstapels, planten voor bestuivers en composthopen zullen steeds populairder worden. De strak (of niet) geschoren Buxus krijgt krijgt het steeds moeilijker door deze meer wilde, losse tuinstijl, de buxusmot doet de rest.

In 2020 zien we steeds meer huishoudens die er voor kiezen om zelf groente en fruit te gaan verbouwen. De volkstuin en buurttuin zijn daarbij de favoriete plek.

Gezond en gelukkig met groen in huis

Kamerplanten blijven ook in 2020 erg populair. Waren het in voorgaande jaren vooral de kleinere (jonge) kamerplanten die in een grote verscheidenheid door het hele huis hun plek vonden. Naast deze kleintjes waarbij de cactus en vetplant in 2019 in de hoofdrol waren, komt dit jaar de aandacht mede op de grotere jongens te liggen.

De kleine kamerplanten vinden vaak een plek op een plank langs de muur of op de vensterbank. De grote jongens, zoals Alocasia, Calathea, Beaucarnaea, Pachira, Ficus en Polyscias, gaan centerstage en komen meer op centrale plekken in huis.

Kamerbomen

Beaucarnea (olifantenpoot), Pachira, en uiterst rechts Polyscias

De drie trendtuinen zijn aangelegd bij tuincentrum Huiting in Vianen. Voor het realiseren van de trendtuinen werkt Tuinbranche Nederland samen met Bloemenbureau Holland en iBulb. De foto’s zijn van Maayke de Ridder.