Goudpalm, een kamerplant die niets anders dan rust uitstraalt

Zodra goudpalm (wetenschappelijke naam: Dypsis syn. Areca) een plekje heeft gevonden, is het een kamerplant die niets anders dan rust uitstraalt.

De palm heeft geen centrale stam, de rietachtige bladstengels komen allemaal rechtstreeks uit de grond en groeien omhoog in lichtgroene, smalle en puntige bladeren. Die groeien naar buiten in een fraaie groene fonteinvorm die een vrolijke uitstraling heeft, veel sfeer biedt en ook nog iets zwierigs aan het interieur geeft. Daarnaast blijkt uit onderzoek van NASA dat goudpalm in huis een luchtzuiverende werking heeft en bijdraagt aan een goede luchtvochtigheid.

Herkomst

Goudpalm behoort tot de familie van de Arecaceae, waar nog meer palmen bij horen. De plant wordt vaak nog met oude namen Chysalidocarpus en Areca aangeduid. Dit kan verwarrend werken; in de wetenschap en plantenhandel is afgesproken de meest recente naam voor deze plant te hanteren: Dypsis syn. Areca of gewoon goudpalm.

Keuze assortiment goudpalm

Het aanbod is beperkt; de goudpalm die verhandeld wordt, is de Dypsis lutescens. Die komt voor van potmaat 9 voor de kleine maatjes van 38 cm tot flinke palmen van 6,5 meter hoog. De laatsten hebben potmaten tot wel 1 meter, met stamdiktes van 5 tot 7 centimeter. Er wordt onderscheid gemaakt met verschillende verschijningsvormen: stam, bush en toef. Naast goudpalm is er nog een plant met dezelfde geslachtsnaam: Areca catechu, de betelpalm. Een veel kleiner broertje met een hoge sierwaarde, waarbij vaak de noten of eigenlijk de zaden op de pot zichtbaar zijn.

Waar let u op bij de aanschaf van goudpalm?

  • Check om te beginnen of het de juiste soort is. Vooral jongere planten kunnen nogal eens verwisseld worden met Howea. Het verschil is het gemakkelijkst te zien aan de stelen direct boven de pot. Howea is groen en heeft bruine vezels aan de stam terwijl de stammen van Dypsis rode spikkels hebben. Het blad van goudpalm is dunner en smaller dan van Howea. Vooral qua prijs verschillen de soorten sterk (goudpalm is een stuk goedkoper), het is de moeite waard om goed op te letten.
  • Planten dienen vrij te zijn van gele bladeren of bruine bladpunten, vaak veroorzaakt door een te lage luchtvochtigheid of door een te ruime watergift. Zwarte vlekken, vooral bij oudere planten, duiden vaak op een te hoge zoutconcentratie in de potgrond, wat voorkomen kan worden door de potten door te spoelen met water.
  • Zoals alle palmen wordt ook goudpalm uit zaad vermeerderd. De opkweek is afhankelijk van de grootte en dikte van de plant. Dit houdt in dat de plant dikker is naarmate er met meer zaden gestart is.

Verzorgingstips

  • Bij koud weer even inpakken voor het transport naar huis.
  • Goudpalm vraagt een lichte standplaats. Felle zon kan echter beter worden vermeden, vooral in de zomer.
  • Hoe groter de plant des te makkelijker in verzorging: pas gewoon de watergift aan de grootte aan. Geef vooral regelmatig (niet te koud) water zodat de potkluit nooit helemaal uitdroogt.
  • Om lelijke bladpunten te voorkomen – wat zich nog wel eens kan voordoen in ruimtes met centrale verwarming in de wintermaanden – is regelmatig sproeien aan te raden.
  • In de zomer kan dat ook door de plant buiten in de regen te zetten tijdens een bui.
  • Eventueel geel, oud of lelijk blad kan er afgetrokken worden. In de zomer kan de plant ook op het terras of balkon staan, mits de temperaturen niet onder de 12°C komen. Oorspronkelijk komt goudpalm uit het zuidelijke deel van Madagaskar, dus tegen kou is deze palm niet goed bestand.
Styling Elize Eveleens – Klimprodukties

mooi wat planten doen