Top 10 best bekeken berichten van 2019

Toen was er alweer een jaar om. Nog steeds is er voldoende om over te publiceren als het om planten en tuinen gaat. Ook over de trend waarbij er weer volop aandacht is voor kamerplanten valt genoeg te schrijven. Door het veranderende klimaat is de tuin ook weer volop in de schijnwerpers. Genoeg om in 2020 er weer volop tegenaan te gaan. Traditiegetrouw geven we aan het eind van het jaar een overzicht van de 10 best bekeken berichten van het jaar.

10 – GO WILD! – Gras vervangen door een Bloementapijt

Het bekende plaatje van een gazon wat bestaat uit slechts enkele grassoorten kunnen we duidelijk zien als een monocultuur. Omdat we in de serie GO WILD! een zo natuurlijk mogelijke tuin nastreven past daar een monocultuur uiteraard niet bij. In de natuur bestaan immers ook geen monoculturen en gras is er meer dan genoeg.

9 De Kamerlinde (Sparmannia africana) haalt het buitengevoel binnen

Met deze plant haal je ook echt een officieel lid van de Lindenfamilie in huis.

Zoals de tweede naam al doet vermoeden komt hij oorspronkelijk uit Afrika, daar kunnen deze reuzen makkelijk 10 meter hoog worden.

Veel mensen hebben bij de verzorging van de Kamerlinde nogal het probleem van gele bladeren en bladuitval. Hierdoor is bij veel mensen de lol er al snel af. Bij een goede verzorging is de Kamerlinde vaak zelfs al te groot voor in huis

8 Borderplan: Karaktervolle Heester maakt het verschil

Heesters zijn niet meer weg te denken uit onze tuinen. Al in de vroege tuinontwerpen van de (Engelse) tuinen in landschapsstijl zien we veelvuldig het gebruik van heesters. In veel van de Nederlandse (openbare) parken zijn de heesters nog steeds een belangrijk element, vaak worden heesters hier aangeplant in groepen samen met bomen, dit heeft vooral de functie van groene massa om het harde effect van verharding te verzachten.

7 GO WILD! – een bloemrijk grasveld in plaats van een keurig gazon

Een goed onderhouden gazon kan een lust voor het oog zijn. Het frisse groen vormt vaak een mooi contrast met de naastgelegen borders. Het gazon kan ook een goede ondergrond zijn om bijvoorbeeld speeltoestellen voor de kleinste gebruikers van de tuin op te plaatsen.

6 Een mooie haag is de trots van elke tuinliefhebber

Een haag is een van de oudste manieren om een grens aan te geven. Hagen kunnen dienen als afbakening en bescherming. Hagen zijn ook vaak de plekken waar veel vogels voedsel en bescherming zoeken. Een haag kan ook een mooie achtergrond vormen voor uw beplanting. Door de opkomst van vaak foeilelijke bouwmarkt-schuttingen heeft de haag het moeilijk gekregen. Tijd om de schutting te vervangen voor een fraaie groene muur: Schutting eruit – Haag erin!

5 GO WILD! Een Wilde Bloemenweide in uw tuin

De natuurrijke tuin is bezig met een flinke opmars. Steeds vaker ontdekken tuinbezitters deze tuinstijl. Dit soort tuinen zijn een stuk duurzamer dan de traditionele tuin en kennen een grote biodiversiteit (dierenleven). De natuurtuin of wilde tuin kan op verschillende manieren vorm krijgen.

4 Borderplan; Combineren met vaste planten in de border

Vaste planten staan momenteel volop in de belangstelling. Deze groep planten heeft dan ook vele positieve eigenschappen waar we zeker gebruik van moeten maken. De keuze aan vaste planten is de laatste jaren flink veranderd en uitgebreid.

3 GO WILD! – Bodembedekkers als alternatief voor gras

Bodembedekkers houden onkruid tegen doordat zonlicht de bodem eronder niet meer bereikt. Ze hebben ook het voordeel dat de bodemtemperatuur onder die plantenlaag gelijkmatig blijft, wat goed is voor de wortels van de andere tuinplanten en heesters. Ook is de waterhuishouding in de grond onder bodembedekkers vaak beter, omdat het water er niet zo snel verdampt. Je hoeft daardoor minder vaak water te geven. De meeste bodembedekkers vragen zelf vrijwel toch al weinig of geen onderhoud, afgezien van een beetje mest en water.

2 GO WILD! Een gids voor het maken van een ‘natuurlijke’ tuin

De natuurlijk ogende tuin wint steeds meer terrein in De Lage landen. De vaak als stijfjes ervaren traditionele borders waarin de planten zijn gerangschikt van laag naar hoog, als ware het een ouderwetse klassenfoto, worden steeds vaker omgetoverd in stukjes geschapen natuur.

1 GO WILD! Top 10 Vaste planten voor bijen en vlinders

Een vlindervriendelijke tuin staat vol nectarplanten, je helpt er vlinders, bijen en andere nuttige insecten mee. Gelukkig is het geen straf om vlinderplanten in de tuin te zetten, ze hebben namelijk prachtige bloemen. Bovendien is er, dankzij deze kleurige en rijke bloeiers, altijd wat te beleven in de tuin: de dansende vlinders en ijverige bijen zijn een lust voor het oog.

De coverfoto met Tulipa ‘Queen of the night’ is van fotograaf Gert Tabak