Tips voor de Tuinvogeltelling 2020

De Nationale Tuinvogeltelling wordt sinds 2001 georganiseerd door Vogelbescherming Nederland en Sovon Vogelonderzoek Nederland. Dankzij de Tuinvogeltelling weten we hoe vogels in de winter onze tuinen gebruiken. Met die informatie kunnen we vogels beter helpen en beschermen. Doe ook mee; het is leuk en nuttig!

Zet de voedertafel klaar, hang de vetbol op (zonder netje!) en omcirkel de datum in je agenda! Want op vrijdag 24, zaterdag 25 en zondag 26 januari aanstaande houdt Vogelbescherming Nederland weer de Nationale Tuinvogeltelling. Doe ook mee via http://www.tuinvogeltelling.nl en ontdek of de merel, koolmees en roodborst ook in uw tuin leven. Vogelbescherming geeft u 5 tips om het tellen supermakkelijk te maken;

1 Tel in de ochtend

In een koude nacht kan een klein vogeltje wel 10 procent van zijn lichaamsgewicht verliezen! Dus moet er direct na zonsopgang gegeten worden om aan te sterken. In de ochtend zijn de tuinvogels daardoor het makkelijks te zien. Deelname aan de Tuinvogeltelling duurt maar 30 minuten, maar u zult verbaast zijn hoeveel vogels u ziet in zo’n korte periode.

2 Voeren!

Waarom moeilijk dan als het makkelijk kan? In de winter moeten vogels goed eten om op krachten te blijven, er is dus geen tijd en energie om uitgebreid te zoeken. Als vogels eenmaal door hebben dat er in uw tuin voldoende te halen valt, blijven ze langskomen.

3 Voer voor iedereen

Met vetbollen (zonder netje!), zonnebloempitten en strooivoer maakt u heel wat vogels blij. Maar leg bijvoorbeeld ook eens een beurse appel in de tuin, merels en spreeuwen zijn er dol op. Strooi ook wat voer vlakbij de struiken, zo is er ook wat te eten voor de schuwe vogeltjes als de winterkoning en heggemus. Spechten en boomklevers zijn dol op vogelpindakaas. Hang een pot op of smeer wat op een boom.

4 Check de vogels in uw buurt

Als uw weet welke vogels er bij u in de buurt leven, maakt dat het herkennen een stuk eenvoudiger. Vul op http://www.mijnvogeltuin.nl uw postcode in en ontdek zo welke 10 vogels u in uw tuin kunt aantreffen.

5 Schrijf alvast in

Wie zich nu al via www.tuinvogeltelling.nl inschrijft ontvangt via de mail gratis herkenningstips om de vogels uit elkaar te houden. Ook ontvangt u de Special Vogels Voeren én krijgt u 15% korting op vogelvoer en nestkasten in de webshop van Vogelbescherming.

http://www.vogelbescherming.nl

Bekijk ook onderstaande video;

  • Tip: zitten er veel vogels tegelijk op de voederplank of silo? Maak een foto met uw smartphone en u kunt na uw half uurtje tellen rustig controleren hoeveel vogels u zag.
  • Blijft de tellijst blanco wanneer u print? Op de website van Adobe vindt u een oplossing.

Leuk om te weten:

  • U kunt een foto van uw tuin of uw tuinvogels meesturen met uw telling. In stap 2 van het telformulier kunt u uw foto uploaden. Een foto toevoegen kan ALLEEN via de website, niet via de app Tuinvogels!
  • Twitter mee over de Tuinvogeltelling: #tuinvogeltelling en deel uw telling!
  • ’s Morgens vroeg zijn vogels het meest actief en valt er dus het meest te tellen.
  • U hoeft geen onderscheid te maken tussen vrouwtjes- en mannetjesvogels.
  • Vogelbescherming helpt bij het herkennen van tuinvogels: lees hier alle herkenningstips! Op de pagina Tuinvogels vindt u ook een overzicht met de 25 meest voorkomende tuinvogels. Of download de app Tuinvogels van Vogelbescherming voor een uitgebreid overzicht: Apple en Android.
  • Tellen vanaf uw balkon? Voor balkontellers gelden dezelfde regels wat betreft tijdsduur (30 minuten tellen), aantallen en overvliegers. Er zijn geen exacte regels tot waar u mag tellen vanaf uw balkon, omdat ieder balkon anders is. Maak zelf een realistische inschatting van uw ‘telgrens’ en overleg eventueel met uw buren om dubbeltellingen te voorkomen.
  • Wilt u de telling eerst op papier noteren? Download dan deze handige tellijst (PDF) en print* hem.
  • Er is veel gratis lesmateriaal beschikbaar voor scholen, kinderboerderijen en kinderdagverblijven.