Schotland, van sprookjesachtige kasteeltuin tot Urban Garden

Schotland heeft, zoals bekend, een enorm aantal kastelen. Veel van deze kastelen bezitten nog steeds grote landgoederen met prachtige tuinen. Sommige zijn met hun tijd meegegaan, terwijl andere juist een monument zijn geworden van een bepaalde tijd in de tuin-, en landschapsarchitectuur. Er is dus in dit land een grote verscheidenheid aan tuinen, wat een bezoek aan Schotland nog meer de moeite waard maakt. Een kleine selectie…

1 – INVERARAY CASTLE, INVERARAY

Het sprookjesachtige kasteel; Inveraray Castle, is het huis van de hertogen van Argyll en de zetel van Clan Campbell. De maar liefst 16 hectare grote tuin omvat een formeel gedeelte rondom het kasteel en verder gelegen een prachtige bostuin.

Het kasteel ligt aan het schitterende Loch Fyne in een gebied wat bekend staat om zijn spectaculaire natuurlijke schoonheid. De ruige bergen vormen een prachtig decor voor het kasteel. Het huidige kasteel is gebouwd tussen 1745 en 1790.

Een andere bekende tuin hier vlakbij is de Benmore Botanic Garden, wat onderdeel uitmaakt van de Royal Botanic Garden in Edinburgh.

Website

2 – DUNNINALD CASTLE AND GARDENS, MONTROSE

Net als het Engelse National Garden Scheme heeft ook Schotland zijn eigen organisatie (Scotland Garden Scheme) die door middel van het openstellen van tuinen geld inzameld voor goede doelen. Ook deze tuin is daarin te vinden. Dunninald Castle and Gardens zijn een minder bekend kasteel en tuin, maar zeker een bezoek waard. De tuin is opengesteld op verschillende data in de lente en zomer.

De tuinen bestaan uit een ommuurd gedeelte en een meer wilde tuin voorbij het formele gedeelte.

In Schotland heeft men een eigen term voor het stuk terrein rondom het huis waar van een ruig stuk natuur een tuin is gemaakt, dit noemt men: The Policies. Voor het eerst werd er rond 1600 van deze term gesproken.

De prachtige bostuin bevat een grote hoeveelheid boshyacinten en sneeuwklokjes.

Nabij gelegen tuinen zijn: Langley Park GardensPitmuies GardensBrechin Castle Gardens.

Website

3 – JOHNSTON GARDENS, ABERDEEN

Wikimedia Commons

Deze tuin met zijn Japanse invloeden ligt in de stad Aberdeen. Daar is deze tuin een populaire locatie voor het maken huwelijksfoto’s. Het is echt een tuin waar men zich even in kan terugtrekken van het stadse bestaan.

In de tuin bevinden zich veel beekjes en watervallen. Naast een mooie verzameling bomen zijn er o.a veel alpineplanten, voorjaarsbollen, rododendrons en heideplanten te bewonderen.

Andere tuinen die een bezoek waard zijn in deze regio zijn: David Welch Winter GardensCruickshank Botanic GardenPitmedden Garden.

Er is geen website en ook op de website van de gemeente staan geen foto’s.

4 – GORDON CASTLE WALLED GARDEN, FOCHABERS

Deze ommuurde tuin is een van de grootste en oudste van zijn soort in het V.K. De tuin is recent opnieuw ontworpen en gerestaureerd. De groenten en kruiden die in de tuin worden gekweekt worden gebruikt in de eigen horeca en verkocht in de aanwezige winkel. Met producten uit de tuin wordt er zelfs een eigen botanische gin gemaakt!

De ommuurde tuin bevat o.a perken voor snijbloemen, een parfumtuin, nectartuin en lavendeltuin.

Nabijgelegen tuinen zijn;  Haugh GardensBlackhills GardenBallindalloch Castle and Gardens.

Website

5 – THE HIDDEN GARDENS, GLASGOW

Deze tuin is bedoeld om mensen samen te brengen in Pollokshields Glasgow, een van de meest diverse gemeenschappen in Schotland. De Hidden Gardens, gelegen in een voormalig tramgebouw, heeft het gebied omgetoverd in een vredige haven met zowel inheemse als exotische planten als intrigerende kunstwerken.

Nabijgelegen tuinen: Glasgow Botanic GardensPeople’s Palace & Winter GardensPollok House.

Ontdek meer tuinen om in Schotland te bezoeken, op de website van Visit Scotland (in het Nederlands)

Mis geen bericht en ontvang een email notificatie voor eLK nieuw bericht

Gebruik het formulier hieronder om u in te schrijven. Afmelden kan bij elke email.