Kamerplant “Revival” De cactus en vetplant

Na lange tijd een beetje uit de gratie te zijn geweest zijn de kamerplanten weer helemaal terug en krijgen zij de waardering die ze verdienen. Voor een lange tijd waren de vensterbankplanten vervangen door enkele grote planten in huis.

De “revival” begon een beetje met de komst van de steeds meer betaalbare vlinderorchidee (Phalaenopsis). Nu zijn kamerplanten met karaktervol blad populair, maar een groep planten die zeer in trek zijn bij een hele nieuwe generatie plantliefhebbers dat zijn de vetplant (succulent) en de cactus.

Hun populariteit is mede te danken door het vrij makkelijke onderhoud en de grote verscheidenheid aan uiterlijk en kleuren. Waarbij bij een goed onderhoud ook nog eens vaak de beloning een prachtige bloei is. Sommige bloeien rijkelijk en anderen verwennen met een prachtige enkele aparte bloem.

Het houden van planten betekent wel dat u zich een beetje verdiept in de wensen van de planten die u aanschaft. Planten zijn nou eenmaal geen wegwerpartikelen en verdienen het met respect te worden verzorgd!

Let op! Het houden, verzorgen en vermeerderen van planten kan zeer verslavend zijn.

De cactus is er in allerlei soorten en maten. Er zijn er met een kruipende of hangende groeiwijze, terwijl weer andere recht omhoog groeien. Je hebt ze met harige of stekelige cilindervormige zuilen, schijfvormige of met een bol voorkomen. Ook vetplanten hebben een grote verscheidenheid, de een wordt voor de bloei gekweekt en andere voor hun vorm of mooi blad. Vaak zijn deze bladeren bij vetplanten in een rozet.

Zoals je hieronder al enkele voorbeelden ziet van verschillende kleuren zijn er ook vetplanten die worden bespoten in een trendy kleur. Let dus goed op niet alles is echt oorspronkelijk wat je tegenwoordig ziet. Je staat er dan ook vreemd van te kijken als je blauwe vetplant bij nieuwe groei opeens zijn werkelijke kleur laat zien, nep dus!

Over het algemeen hebben de meeste cactussen en vetplanten tussen de herfst en het vroege voorjaar weinig water nodig, de planten zijn dan als het ware in rust. Sommige vetplanten zijn zelfs vorstbestendig zoals de Sempervivum. Net als de watergift kan de temperatuur omlaag. Een graad of 10 is meer dan genoeg voor ze. In de zomer houden de cactus en de vetplant van veel zon.

De watergift gaat vanaf het voorjaar geleidelijk omhoog maar bij dit soort planten geeft u nooit veel water. Per soort kunnen de beste groeiomstandigheden verschillend zijn, check hier het label of een goed plantenboek voor.

Vetplanten kunnen goed tegen droge leefomstandigheden omdat ze de eigenschap bezitten om water op te slaan in hun bladeren. Bij de cactus heeft het blad plaats gemaakt voor de stekels en haren, toch kunnen ook zij, zoals bekend, goed water opslaan. De stengels is bij de cactus de plaats waar de fotosynthese plaats vind.

Net als bij vrijwel alle kamerplanten worden ook de cactus en de vetplant vaak in kleine potten geleverd. Verpotten in een maatje groter (maar niet te groot) doet ze vaak goed en geeft ze de mogelijkheid om verder te groeien.

Bij veel vetplanten kunt u tijdens dit verpotten kleine stekjes van de hoofdplant afhalen. Plant deze nieuwe stekjes/plantjes in kleine potjes dit komt de bloei ten goede. Niet alle cactusstekken bloeien in de eerste jaren. De volgende soorten bloeien ook als jonge plant; Echinops, Lobivia, Mammilaria en Rebutia.