GO WILD! – Planten met een fraai ‘Afterlife’

Brown is also a color

‘You look at this, and it goes deeper than what you see. It reminds you of something in the genes – nature or the longing for nature. ‘ Allowing the garden to decompose , he added, meets an emotional need in people ‘you accept death. You don’t take the plants out, because they still look good. And brown is also a color.’ “ – Piet Oudolf New York Times 31 januari 2008

Het beschrijft zijn fascinatie voor de schoonheid van bepaalde afgestorven planten die door hun structuur of de zaadhoofden in de herfst of de winter nog veel indruk maken in de tuin. Een van de belangrijkste uitgangspunten bij zijn ontwerpen is dat een tuin het hele jaar iets moet bieden wat mensen boeit.In de tuin van Piet Oudolf in Hummelo foto; Karen Bertram

Sommige planten zijn niet alleen mooi als ze bloeien maar hebben ook aantrekkelijke zaadhoofden. Als we deze simpelweg na de bloei laten zitten kunnen zij in de herfst en winter onze tuinen verrijken met hun aanwezigheid.
Planten met een fraai ‘Afterlife’

 • Achillea filipendulina cultivars
 • Artemisia lactiflora
 • Aster umbellatus
 • Astilbe chinensis
 • Cimicifuga
Gouden vuurwerk van Allium

Bovendien hebben zij ook een functie voor het dierenleven in onze tuin. Zij zorgen voor voedsel en schuilplaatsen, de holle stelen worden vaak gebruikt door verschillende insecten. Daarnaast kunnen deze zaadhoofden een welkome aanvulling zijn in uw schikkingen met droogbloemen.

Planten met een fraai ‘Afterlife’

 • Digitalis ferruginea
 • Eryngium giganteum
 • Eupatorium
 • Filipendula
 • Gillenia
Echinops (Piet Oudolf Garden – Hauser & Wirth, Bruton, Somerset)

Wanneer aan het einde van de winter of in de vroege lente de nieuwe groei begint aan de basis van de plant is er genoeg tijd om de oude plantdelen te snoeien.

The Lurie Garden in Chicago in de winter, ontwerp; Piet Oudolf


Planten met een fraai ‘Afterlife’

 • Lavatera cachemiriana
 • Ligularia
 • Lysemachia ephemerum
 • Lythrum
 • Monarda
In de tuin van Piet Oudolf in Hummelo foto; Karen Bertram

De meeste van de siergrassen, die tegenwoordig in veel tuinen te zien zijn, zijn ook in de herfst of winter een waar sieraad. Vooral aangeplant in groepen zijn ze goed te combineren met laatbloeiende vaste planten. Er zijn grassen die in de winter groen blijven, andere kleuren in tinten tussen bleekgeel tot diepbruin.Siergrassen in de vorst – vml. tuin Ton ter linden & Gert tabak in De Veenhoop Foto; Gert Tabak

Planten met een fraai ‘Afterlife’

 • Phlomus tuberosa
 • Physostegia
 • Rodgersia
 • Rudbeckia
 • Salvia nemorosa en Salvia sylvestris
Achillea filipendulina

Het is dus zeker de moeite waard om in het vervolg de winter wat meer als een van de tuinseizoenen te gaan zien. Naast het fraaie afterlife van veel planten zijn er immers ook heesters die groen blijven, zoals de kleinste heesters; de heidesoorten tot bijvoorbeeld verschillende Viburnums. En niet te vergeten, de coniferen.Planten met een fraai ‘Afterlife’

 • Sedum cultivars
 • Solidago
 • Solidaster
 • Stachys monieri en Stachys officinalis
 • Thalictrum
Echinacea

Planten met een fraai ‘Afterlife’

 • Verbascum
 • Verbena
 • Veronicastrum
 • Veronica
vml. tuin Ton ter linden & Gert tabak in De Veenhoop Foto; Gert Tabak